Modern art

Igrice kao deseta umetnost?

Kada se kaže igrica, neki odmah pomisle na GTA, Kanter i LOL što ne prestavlja ni 1% raznovrsnosti igrica.

Danas kada nekome kažete da igrate igrice to će njima značiti da ste detinjasti, neozbiljni i stvari slične tome, pa čak i odrasle ljude. Istina je da je prosečna starost gejmera 35 godina i da čak 65% sveta ima bar jedan uređaj na kome se mogu igrati igrice.

Kada se kaže igrica, neki odmah pomisle na GTA, Kanter i LOL što ne prestavlja ni 1% raznovrsnosti igrica, a oni ipak sude svim gejmerima samo na osnovu njih. Mnoge igrice danas prevazilaze popularno misljenje o igricama da su za decu i da ne trebaju da ih igraju ni tinejdžeri, a tek odrasli.

Postoji stereotip da devojke ne igraju igrice. Od 100% svih gejmera 48% su devojke.  

IGRICE I FILMOVI

Danas se igrice mogu gledati kao posebna vrsta umetnosti. Neke igrice imaju veći budžet od najvećih holivudskih filmova.

Avatar (2009), najskuplji film ikada napravljen, koštao je 237 mil. dolara, dok je najskuplja igrica Destiny (2014) koštala čak 500 mil. Mnoge igrice, ne samo i u budžetu, nego i u fabuli prevazilaze filmove.

Serija igrica Uncharted i Tomb Raider koje su na nivou Indiana Jones filmova, igrica Last of us (igrica 2013. godine) priznata je kao najdirljivija igrica ikada, zbog koje je svaki igrač pustio suzu.

Igrice su bolje od filmova u pogledu da se više vežeš za nekog lika zato što ga ti kontrolišeš.

MUZIKA U IGRICAMA

Muziku u igricama danas komponuju najveći kompozitori na svetu. Najpoznatije pesme, koje se koriste i van tih igrica su Mass effect 2 po imenu Two steps from hell i tema iz poznatog serijala igrica Battlefield koja je jedna od najkorišćenijih pesama. Nalazi se u svim Battlefield igricama od prve igrice koja je izašla 2002. godine i doživela je razne verzije, od orkestra sve do dubstepa i rock&roll žanra.

IGRICE KOJE IMAJU NAJBOLJU GRAFIKU

Kada dođe do vizuelnog dela, igrice se trenutno ne mogu razlikovati od stvarnosti. Grafika je mnogo napredovala zadnjih godina i to se definitivno vidi u igricama Uncharted 4, Tomb raider 2018, Star wars battlefront 2, Battlefield 1, Forza horizon 3 i Gran turismo 7.

Vodi se polemika – da li treba priznati igrice kao desetu umetnost? Dosta je kontroverzno pričati o tome, zato što neki ljudi smatraju kao uvredu ako se spomenu igrice i umetnost u istoj rečenici.

Moje mišljenje je da spadaju, a sad ostaje pitanje tebi – da li ti misliš da su igrice dostigle nivo da pariraju filmovima, muzici, slikarstvu, itd?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *