Lifestyle

Zavirite u švedsku kuhinju – Smörgåstårta

Ova torta se pravi samo u specijalnim prilikama kada žele nekom da ukažu poštovanje ili ga lepo ugoste.

Švedska, skandinavska zemlja poznata po kombinaciji slatkih i slanih ukusa. Nama sa Balkana ćufte u kombinaciji sa džemom od brusnice, božićna pečenica sa medom ili gorgonzolana krekeru sa belim groždjem deluje nespojivo, ali kada jednom probate shvatite da se ti ukusi upotpunjuju i iznenađujuće dobro slažu.

U koliko želite da eksperimentišete sa ukusima i probate nešto novo – švedska tradicionalna slana torta,Smörgåstårta (Smorgos torta), je pravo jelo za vas. Ne brinite ako ne možete da izgovorite, jer se veoma jednostavno pravi.

RECEPT

Torta se sastoji iz četiri kore i tri fila i svi sastojci se mogu naći u prodavnicama.

Potrebni sastojci

Kora: Polar – hleb u originalu (može se koristiti i običan tost hleb);

Fil 1 (način pripreme): 200 gr kavijara pomešati sa 200 gr sirnog namaza Philadelphia  i 5 kuvanih jaja;

Fil 2: 300 gr šunke ili dimljene piletine/ćuretine pomešati sa 300 gr kisele pavlake i sitno iseckanim crvenim lukom;

Fil 3: 150 gr majoneza i 150 gr kisele pavlake pomešati i u to dodati 4 kuvana jaja i 300 gr škampa;

Redjati koru – fil 1 – koru – fil 2 – koru – fil 3 – koru i sve premazati majonezom.

 

DEKORACIJA

Tortu odozgo ukrasiti po želji. Švedjani to rade sa šunkom, škampima, kuvanim jajima, limunom, pomorandžom, groždjem, krastavcem, phisalysom i svežom mirođijom.

Složićete se da torta izgleda fantastično. Ova torta se pravi samo u specijalnim prilikama kada žele nekom da ukažu poštovanje ili ga lepo ugoste. Budite znatiželjni, pa spremite ovaj gastronomski specijalitet iz daleke nam Skandinavije!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare