Lifestyle

Zavirite u švedsku kuhinju – Smörgåstårta

Ova torta se pravi samo u specijalnim prilikama kada žele nekom da ukažu poštovanje ili ga lepo ugoste.

Švedska, skandinavska zemlja poznata po kombinaciji slatkih i slanih ukusa. Nama sa Balkana ćufte u kombinaciji sa džemom od brusnice, božićna pečenica sa medom ili gorgonzola na krekeru sa belim groždjem deluje nespojivo, ali kada jednom probate shvatite da se ti ukusi upotpunjuju i iznenađujuće dobro slažu.

U koliko želite da eksperimentišete sa ukusima i probate nešto novo – švedska tradicionalna slana torta, Smörgåstårta (Smorgos torta), je pravo jelo za vas. Ne brinite ako ne možete da izgovorite, jer se veoma jednostavno pravi.

RECEPT

Torta se sastoji iz četiri kore i tri fila i svi sastojci se mogu naći u prodavnicama.

Potrebni sastojci

Kora: Polar – hleb u originalu (može se koristiti i običan tost hleb);

Fil 1 (način pripreme): 200 gr kavijara pomešati sa 200 gr sirnog namaza Philadelphia  i 5 kuvanih jaja;

Fil 2: 300 gr šunke ili dimljene piletine/ćuretine pomešati sa 300 gr kisele pavlake i sitno iseckanim crvenim lukom;

Fil 3: 150 gr majoneza i 150 gr kisele pavlake pomešati i u to dodati 4 kuvana jaja i 300 gr škampa;

Redjati koru – fil 1 – koru – fil 2 – koru – fil 3 – koru i sve premazati majonezom.

 

DEKORACIJA

Tortu odozgo ukrasiti po želji. Švedjani to rade sa šunkom, škampima, kuvanim jajima, limunom, pomorandžom, groždjem, krastavcem, phisalysom i svežom mirođijom.

Složićete se da torta izgleda fantastično. Ova torta se pravi samo u specijalnim prilikama kada žele nekom da ukažu poštovanje ili ga lepo ugoste. Budite znatiželjni, pa spremite ovaj gastronomski specijalitet iz daleke nam Skandinavije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *