Lifestyle

Upoznaj Robo-sapiense: robotičare i astronome iz Kragujevca

Istraživanjem su došli na ideju da naprave humanoidnog robota koji bi služio kao instrument i izvodio pokrete koje uradi čovek sa Zemlje koji ga kontroliše.

Ekipa Robo-sapiensa dolazi iz Osnovne škole Svetozar Marković iz Kragujevca. Uzrasta od 12 do 14 godina, ekipu čini 10 učenika koji zajedničkim radom već 5 meseci  grade svoje ime i učestvuju na FLL takmičenjima. Poslednje u nizu je bilo Državno takmičenje u Beogradu početkom februara ove godine, gde je ekipa zauzela treće mesto i plasirala se na finalno takmičenje Adria regije u Sloveniji.

FLL predstavlja spoj svih vrednosti neophodnih u 21. veku. Na takmičenju mogu da učestvuju deca uzrasta od 9 do 16 godina, što odgovara američkim osnovnim školama. Što se tiče Srbije, takmičenje kod nas uključuje i prvu godinu srednje škole, što znači da i srednje škole mogu učestvovati rame uz rame sa osnovcima. Takmičenje se sastoji od 3 dela: projekta, robot igre i osnovnih vrednosti.

Robot se pravi od LEGO kockica i sve zadatke koje ima zadate da reši rešava uz pomoć LEGO delova. Ipak, osnovne vrednosti su najbitniji deo. One simbolišu timski rad, saradnju i želju za znanjem, a ne pobedom, kaže Maja, nastavnica informatike i jedan od mentora ekipe.

Osvojeno treće mesto na Državnom takmičenju; foto: Marko Milivojević

Među članovima ima šestaka, sedmaka i osmaka. Kako kažu, za njih nema razlike u godinama, svi su jednaki i svi se bave radom u sve tri kategorije takmičenja. Međusobno se pomažu, kako u školskim, tako i u vannastavnim aktivnostima.

Za mene, moj tim nije tim, grupa ili ekipa, već jedna velika porodica koju čine mentori i učenici. Držimo se zajedno, pomažemo jedni drugima i razmenjujemo ideje.  Ovu porodicu mogu opisati upornost, originalnost, maštovitost, harizma i još mnogo toga. Ja sebe ne vidim kao vođu tima, već kao člana porodice jednakog drugima, kaže Dušan, vođa ekipe.

Na Državnom takmičenju je ekipa ostvarila neverovatan poduhvat – prvi put je jedna osnovna škola bila šampion robot igre i prvi put se jedna osnovna škola plasirala na finalno takmičenje. Na pitanje koja im je omiljena kategorija nemaju odgovor jer sve vole da rade i sve ih zanima. Nalaze se skoro svakog dana, posebno poslednjih nedelja, kako se finalno takmičenje približava.

Bronzana ekipa u punom sastavu; foto: Slavoljub Radojević

Ovogodišnja tema takmičenja je svemir, tj. istraživanje svemira i olakšavanje života astronautima u svemiru. Projekat ove ekipe se bavi problemom mentalnog stanja astronauta. Kako astronauti koji idu na duža putovanja ne viđaju svoju porodicu i prijatelje, osim audio i video poziva, istraživanjem su došli na ideju da naprave humanoidnog robota koji bi služio kao instrument i izvodio pokrete koje uradi čovek sa Zemlje koji ga kontroliše.

Robot ima razna unapređenja kao što su simulacija kože i grejači, da bi imao temperaturu čoveka. Koristiće i VR naočare kako bi osobu sa kojom priča mogao da vidi u realnom prostoru, umesto robota. Ovaj projekat ne mora da se koristi samo za put u svemir, već se može koristiti i u bolnicama, za ljude koji moraju biti u izolaciji iz zdrastvenih razloga, kaže Strahinja, jedan od članova ekipe Robo-sapiensi.

16. marta ekipu očekuje finalno Regionalno takmičenje u Sloveniji. U konkurenciji još 29 ekipa iz 4 zemlje, uključujući još 3 ekipe iz Srbije, će pokušati da izbore što bolji plasman. Mladi Kragujevčani su se već pokazali kao veliki favoriti da barem u nekoj od kategorija budu na samom vrhu. Njihov rad i zalaganje pokazuju da je sve moguće.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare