Modern art

13 razloga zašto kao motivacija, ali za šta?

Kako može neko, zaboga, tek tako da se ubije? Nije bio normalan. Sigurno je puk’o!

Samoubistvo spada u 3 vodeća uzroka smrti mladih u mnogim zemljama u svetu. Procenat samoubistava među tinejdžerima – u svetskim razmerama – porastao je u poslednje tri decenije za 72 odsto. I to predstavlja ogroman problem.

Kako može neko, zaboga, tek tako da se ubije? Nije bio normalan. Sigurno je puk’o, često su izjave koje se čuju na pomen samoubistva. Ali ono što mladi ne znaju jeste da do samoubistva dolazi kada se iskomplikuju mnogi psihološki i socijalni faktori. Dakle, samoubistvo je jedna vrlo komplikovana stvar. O tome kako stvari nisu baš tako jednostavne govori serija 13 razloga zašto. Reč je o srednjoškolki Hani koja je izvršila samoubistvo, na prvi pogled bez razloga. Ipak, ona je ostavila kutiju sa trakama na kojima je snimila 13 priča o 13 osoba – koje ujedno predstavljaju i razloge zašto se ubila. U drugoj sezoni se dodatno pojašnjava i dočarava njen očaj, ali se govori i o posledicama njenog samoubistva.

Serija je za kratko vreme dostigla veliku popularnost i dobila kako pozitivne tako i negativne kritike, a nakon što je Netflix objavio i drugu sezonu, neizbežna je priča o tome koliko je ova serija poučna i da li je pojava brutalnih i slikovitih scena nasilja, silovanja, pa i samog samoubistva bila neophodna. S obzirom na to da su u stvari najveći udeo gledalaca ove serije tinejdžeri, postavlja se pitanje na koji način serija može da deluje na njih.

Kako može neko, zaboga, tek tako da se ubije?

Nina (17) koja se borila sa depresijom kaže da serija nije baš dobro uticala na nju s obzirom na to da su se njeni problemi pogoršali nakon što je odgledala nekoliko epizoda.

Naravno da je serija napravljena da spreči slične stvari, ali mnogi tinejdžeri se poistovećuju sa Hanom i misle da je to što je ona uradila jedino rešenje. Ipak, mislim da je druga sezona bolja i da motiviše jer govori o razlozima zašto NE treba izvršiti samoubistvo kao i kako je to preživeti silovanje. Mislim da je veoma važno da tinejdžeri shvate da je sve rešivo i da će vremenom biti bolje. To ti kaže neko ko je uz veliki napor shvatio to.

Emilija (15) opravdava brutalne scene jer, kako kaže, bitno je da vidimo kako nam nikad ne bi palo na pamet.

Serija možda i nije za osobe koje su se suočavale ili se suočavaju sa depresijom i možda se ne sviđa svima, ali je izuzetno realna i treba da shvatimo da se to dešava svakog dana. Možemo da vidimo koliko zajebancija i ismevanje mogu da unište neku osobu, a da ne pominjem bilo kakvu vrstu fizičkog nasilja. Svako se bar u jednom trenutku poistovetio sa Hanom ili kasnije drugim likovima koji su se osećali slično i baš zato su te scene značajne. Ako ne vidimo, kako da znamo da nije dobro i da su te stvari vrlo ozbiljne?

Odrasli malo drugačije gledaju na stvari. A.S. (37), majka šestnaestogodišnje tinejdžerke, misli da serija može loše da utiče ukoliko je tinejdžer labilan i povodljiv.

Nisam gledala seriju, ali znam o čemu se radi. Poentu razumem i potpuno podržavam jer treba sprečiti, ali možda ne baš na taj način. Ko zna šta detetu može da padne na pamet u tim godinama. Razgovarala sam sa svojom ćerkom o tome i drago mi je da je ona videla dobru stranu serije, ali plašim se da neće svi.

Iz nekog svog ugla gledanja, mislim da ova drama sa elementima misterije svakako nije za one osetljive, upravo zbog tih scena koje ne može svako da podnese. Ali sa druge strane, 13rw i te kako šalje jaku i jasnu poruku o tome šta se sve dešava u našim godinama i kako onda dani mogu biti vrlo teški i nepodnošljivi. Ona obrađuje ozbiljne teme o kojima moramo misliti u svakom trenutku, jer bi trebalo zajedno da radimo na smanjenju procenta samoubistava kod tinejdžera.

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare