test

Najnovije vesti

Nevena Kovačević – Putevima srpske istorije

Kako je istorija poznata i kao učiteljica života, važno je da od nje učimo ceo život, i na svakom koraku. O tome zašto je važno učiti istoriju, dezinformacijama u digitalnom svetu i popularizaciji ove nauke razgovarali smo sa Nevenom Kovačević, istoričarkom i administratorom Instagram stranice ,,Putevima srpske istorije“.

Legendarni slikar Vojo Stanić proslavio 100. rođendan

Vojo Stanić, crnogorski bard slikarstva i akademik iz Herceg Novog, nedavno je proslavio  100. rođendan. Njegov značaj za slikarstvo na našim prostorima ogleda se u brojnim delima i održanim izložbama širom Evrope.

Seksualna objektivizacija žena u medijima – Šta je pogrešno u ovom naslovu?

Dominantna slika žena u medijima je stereotipna – žene se svode na fizički izgled i reproduktivnu funkciju, i najčešće su predstavljene u sferi koja se odnosi na kuću i porodicu. Isto tako, žene su često izložene seksualnoj objektivizaciji u medijima, gde se naglasak stavlja na njihova tela, dok se kod izveštavanja o muškarcima češće fokusira na njihova lica, čime se produbljuju rodni stereotipi. Ovakav medijski obrazac dodatno održava rodne stereotipe, marginalizuje žene i ograničava njihovu reperezentaciju u javnosti. Imamo li svest o tome kakav uticaj imaju ovakvi sadržaji na društvo?

Izdvajamo

Iz našeg ugla

Ko glasa, a ko glasove (od)nosi?

Dobro došli u Srbiju, moju zemlju. Jer ovo je pomalo i moja zemlja. Nije samo zemlja mojih baka ili deka ili mojih roditelja. Odem i ja s vremena na vreme na pijacu, znam koliko košta krompir, znam koliko taj isti krompir košta i u marketu. Znam i koja je plata mojih roditelja, i koji deo […]

Srećan nam dan devojčica, ali…

Srećan nam dan devojčica, ali nemojmo da zaboravimo kako nas svet tretira. Nemojmo da zaboravimo kako smo prošle godine bile besne jer su mediji doveli silovatelja u emisiju. Nemojmo ni da zaboravimo 25 ubijenih žena, a jos više nemojmo da zaboravimo muževe koji su ih ubili. Nemojmo da trčimo pred rudu kada se radujemo nekom novom zakonu, jer su za žene zakoni važeći samo na papiru.

Oppenheimer: ,,Ja sam postao smrt, uništavač svetova.“

Barbenheimer je filmski fenomen koji je zarazio ceo svet. Mnogi od nas su se spremali da na još jedan način doživimo fabule koje smo gledali na bioskopskim ekranima. Na redu je da pričamo o Openhajmeru.