Društvo Pitamo te

Svetski dan bez duvanskog dima: Od prve cigarete do zavisnosti

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", svaka treća punoletna osoba u Srbiji puši, dok je svaki sedmi osnovac aktivni pušač.

U Srbiji karcinom pluća svakodnevno odnese 13 života i po tome smo vodeći u Evropi. I pored činjenice da su 90% ljudi obolelih od karcinoma pluća aktivni pušači, broj onih koji konzumiraju duvan iz godine u godinu raste, pogotovo među mlađim generacijama. Kako je današnji dan Svetska zdravstvena organizacija proglasila Svetskim danom bez duvanskog dima, iskoristili smo priliku da pitamo mlade šta misle o pušenju i štetnosti duvanskog dima.

Put do prve cigarete: Uticaj društva ili radoznalost?

Iako se većina mladih sa kojima smo razgovarali izjasnila kao nepušači, devetnaestogodišnja Hristina nam je rekla da je cigarete probala prvi put u srednjoj školi.

,,Kada sam prvi put probala cigaru, pušenje mi se nije dopalo. Zbog svoje radoznalosti, probala sam još jednom. Kako to obično ide, nekoliko cigareta nedeljno prešlo je u nekoliko pakli nedeljno“, rekla je Hristina.

Pušači u društvu

Sedamnaestogodišnji Pavle rekao nam je da mladi sve više konzumiraju cigarete zato što često viđaju pušače u društvu na velikom odmoru, ali i profesore.

Foto: unsplash.com

Kako kaže, tada im se čini da će ukoliko i sami budu pušili biti prihvaćeniji u društvu. 

,,Iako sam nepušač, duvanski dim mi ne smeta, ali ne smatram ni da je to neka dobra navika, mladi to često viđaju pa im je postalo uobičajeno.“

Kako smo spomenuli pritisak društva, pitali smo Hristinu da li je to ono što ju je navelo da prvi put zapali cigaretu.

,,U mom slučaju zaista nije bilo do društva, prosto sam bila radoznala i sama odlučila da probam.“

Stanje među srednjoškolcima vidljivo je kada prođemo pored srednjih škola u vreme odmora. Šta na ovu temu kažu stariji adolescenti, pitali smo Luku, studenta četvrte godine arhitekture.

,,Ne pušim, ali sam na fakultetu okružen ljudima koji puše što zbog stresa ili zbog navike koju su stekli još u srednjoj školi.“

Luka nam je rekao da misli da je veliki problem to što se cigarete mogu nabaviti relativno lako, čak i ukoliko su u pitanju maloletnici. 

,,Svi smo svesni da se cigarete kupuju na svim trafikama i u svim radnjama, bez ikakve provere, čak su i deca u mogućnosti da ih nabave.“

Pušenje u zatvorenom prostoru

Da je duvanski dim izuzetno neprijatan u zatvorenim prostorima i da često navodi mlade da izbegavaju određena mesta, potvrdili su nam svi ispitanici.

Foto: Lana Stanisavljević

Željko, student prve godine Pravnog fakulteta u Nišu, ističe da nije pušač i da mu lično smeta duvanski i da mu je izuzetno ružno da vidi toliko mladih pušača.

,,Mislim da pušenje utiče negativno na zdravlje, na novčanik, na izgled, ali i na prostor u kome boravimo, kao i na ljude. Prosto ne mogu da vidim ništa lepo u tome.“

Kako se u martu ove godine poteglo pitanje o zabrani pušenja u kafićima, Hristina nam je u vezi sa tim rekla:

,,Svesna sam da duvanski dim šteti ljudima oko mene i da se mnogima ne dopada, ali svi mi imamo svoje navike u kojima bi da uživamo i kada smo van kuće.“

Iako svesni svih rizika koje ova navika nosi, na ulicama je prava retkost ne videti mladu osobu sa cigaretom u rukama. Ni širenje svesti o oboljenjima koje ovaj porok nosi, ni visoke cene cigareta, ni upozorenja na pakovanjima nisu zaustavila povećanje broja mladih pušača koji se mnogo bolje uklapaju u društvo uz cigaretu na pauzi.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare