Lifestyle

Top 5 saveta za pisanje poezije

Talenat je dar, ali nije on dovoljan. Pisanje je veština i zato mora da se vežba. Jedino ćeš tako dostići svoj potencijal i pronaći svo jedinstveni stil po kome će pesme biti prepoznatljive čak i kada nema potpisa.

U brzini 21. veka, umetnost daleko teže dolazi do izražaja. Muzeji i galerije su ređe posećivani, a umetnici su sve ređi. Veliki broj ljudi se opredeljuje da svoje radove ne izlaže ili objavljuje profesionalno, već putem društvenih mreža, zarad ličnog zadovoljstva. Sastavni deo umetnosti je i književnost, pre svega poezija.

Pišem od svoje devete godine. Najčešće je to dnevnik, a kad sam inspirisana i pesme, kaže 23-godišnja pesnikinja iz Beograda, koja objavljuje pod pseudonimom Amabel

Mnogi se odluče za opciju da ne objavljuju svoje tekstove, već da prosto pišu za sebe. Ipak, za sve koji žele da budu uspešni, neophodno je da prate određene smernice, koje će dati pored Amabel i Slavka Blagojević, 16-godišnja nagrađivana pesnikinja iz Teslića, Republika Srpska.

1. Piši srcem i dušom

U onom trenutku kada srce nešto oseti, olovka samo prenosi na papir. Rečima se prenosi emocija, ali priča iza stihova daje težinu i lepotu pesmi. Ako misliš o tome da li će se drugima dopasti pesma, ugušiće se kreativnost umetnika.

2. Piši svakodnevno

Talenat je dar, ali nije on dovoljan. Pisanje je veština i zato mora da se vežba. Jedino ćeš tako dostići svoj potencijal i pronaći svo jedinstveni stil po kome će pesme biti prepoznatljive čak i kada nema potpisa.

3. Triput meri, jednom seci

Inspiracija je ključ pisanja. Ipak, čak i u trenutku kada imaš sasvim jasnu ideju, neophodno je da razmisliš o strukturi i konceptu pesme. Stavi sve reči na papir, pa ih polako povezuj u celinu. Razmisli koliko će biti strofa, ili će biti samo jedna strofa sa nepravilnim stihovima. Napravi kratak plan i pokušaj da ga ispratiš, pišući o svojoj temi, tj. poinspiraciji.

4. Ako ne pišeš, čitaj

Širok vokabular je prvi uslov da se neko može smatrati književnikom. Kada ne pišeš ništa, potrudi se da čitaš što više. To ne mora nužno biti poezija, već bilo koje delo koje smatraš da će ti proširiti rečnik. Čitanje poezije vrlo lako može da dȃ nove ideje.

5. Razgovaraj sa drugim autorima

Bilo da je reč o pesnicima, vizuelnim umetnicima ili književnim kritičarima, razgovor sa osobama koje se razumeju u stvaralaštvo vam može dati čistiju sliku o tome šta biste hteli da pišete. Ukoliko je reč o ostvarenim autorima, pregled njihovih dela i inspiracija može biti upravo idejaza neko naredno delo, istog ili sličnog tipa.

Pretplati se
Obavesti o
guest
2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] Kroz proteklu godinu smo se posvetili muzici koju stvaraju mladi i pričali smo sa bendovima kao što su Voodoo, Helium i Buč Kesidi. Moderna umetnost je takodje jedna od tema o kojoj rado volimo da pričamo. Da li znaš šta je Marbling? Pisali smo o zanimljivim sportovima kao što je free climbing i o jednom zanimljivom košarkašu na Islandu. Dotakli smo se i teme aktivizma,stipendija i poezije. […]

rade
rade
3 godine pre

Dobar tekst koristiti i neki recnik