Sport

Mihailo Mušikić: Nije mi lako pao odlazak iz Kraljeva, ali vredelo je

Osamnaestogodišnji košarkaš Mega Sokerbeta, Mihailo Mušikić, igra na poziciji centra i u Beogradu, korak po korak ostvaruje košarkaški san.

Visoki Kraljevčanin, Mihailo Mušikić (211cm), proletos je potpisao profesionalni ugovor na četiri godine sa košarkaškim klubom Mega Sokerbet, poznatijim kao Mega Bemaks. Tim ugovorom, obezbedio je šansu za košarkaško usavršavanje u Beogradu, ali i sigurno mesto u prvih pet igrača u seniorskoj konkurenciji košarkaškog kluba OKK Beograd. Međutim, pre nego što se šansa za prelazak u Beograd otvorila, Mušikić je morao da se odrekne mnogo stvari.  

Odlazak iz Kraljeva

Počevši od toga da je Mihailo rođeni Kraljevčanin i da je u istoimenom gradu zavoleo sport kojim se bavi, nije mu bilo lako da se odvoji od drugara sa reke Ibar, ali i porodice. Kako promena škole, tako i samostalni život bez roditelja u Beogradu, znatno su uticali na njegov košarkaški put. Novi grad i klub za svakog igrača predstavljaju potpuno drugačiji izazov.  

Trebalo mi je vremena da se prilagodim na novi i veći grad, ali i klub i u tome sam uspeo i zbog toga sam veoma srećan, kaže Mušikić.

Košarka kao životni poziv

Još kao dečak, prvi kontakt sa loptom Mihailo je imao u prvom razredu osnovne škole. Međutim, kao zanimljivu činjenicu, Mušikić izdvaja da je pre same košarke, neko vreme trenirao tenis. Shvativši da je košarka njegov pravi poziv, zbog talenta, ali i visine, na predlog najboljeg drugara, napušta tenis i počinje da igra košarku. Nije ni slutio koliko će mu ta odluka promeniti životni tok.  

Zbog najboljeg drugara iz odeljenja sam počeo da treniram košarku i nisam ni mislio da ću ikad ući u profesionalne vode, priznaje Mihailo.

Mušikićev prvi košarkaški klub bio je KK Sloga iz Kraljeva, čiji je bio član sve do osmog razreda, dok nije usledio poziv iz Mega Sokerbeta, odnosno Mega Bemaksa. Dolaskom u Beograd, sam klub Mega Bemaks, igrače sa kojima ima potpisan ugovor “šalje” u OKK Beograd na košarkaško usavršavanje zbog dogovorene saradnje ova dva kluba. OKK Beograd pruža šansu mlađim igračima koji su završili sa juniorskom konkurencijom ili imaju još jednu godinu staža, da prevaziđu strah vezan za prelazak u seniore. Tako je i Mihailo “poslat” u seniorski tim kluba sa Palilule, a povremeno nastupa i za juniorsku selekciju Mege 

Veoma sam zadovoljan u OKK Beogradu zato što dobijam šansu da igram na seniorskom nivou, iako se nikad do sada nisam susreo sa tim i nadam se da ću sledeće sezone zaslužiti poziv za prvi tim Mege, kaže Mihailo.

Kao veoma visok igrač, Mihailo igra na poziciji centra. Koliko mu visina daje na prednosti, govori činjenica da nije isključivo vezan za “poziciju 5” , već ako zatreba, ima mogućnost da igra kao krilni centar, odnosno “pozicija 4”.  

Zaista mi odgovara pozicija centra, ali još jedna prednost, što se tiče visine, mi je mogućnost da igram “licem ka košu” , koju nemaju svi igrači na toj poziciji, dodaje Mušikić.

Profesionalni ugovor sa Megom

Neznatni broj igrača dobija priliku da potpiše profesionalni košarkaški ugovor sa ne više od 18 godina. Znajući da je Mušikić taj cilj ostvario, postavlja se pitanje koliko je on zapravo spreman da se suoči sa “problemima” koje sa sobom nosi košarkaška ABA liga Srbije. Pored Partizana i Crvene zvezde, postoji još nekolicina klubova sa kojima Mihailo mora da se suoči, kako bi opravdao potpisani ugovor.  

Plan mi je da sledeće sezone pređem u prvi tim Mege i mislim da ću do tada biti spreman, najviše fizički, što mi je neophodno za prelazak na taj nivo košarke, kaže Mihailo.

Reprezentacija

Kada pričamo o reprezentaciji, Mušikića i njegove vršnjake zadesila je pandemija koronavirusa koja je sprečila da letos odigraju evropsko prvenstvo i odbrane boje svoje zemlje. Naredno takmičenje koje bi trebalo da se odigra, ako to pandemija bude dozvolila, jeste svetsko prvenstvo za igrače do 19 godina. Prema nezvaničnim informacijama, svetsko prvenstvo bi trebalo da se odigra u junu sledeće godine, ali se još uvek čeka zvanični dopis koji bi Mihaila i ostale saigrače veoma obradovao i pružio im šansu da pokažu sve šuterske sposobnosti koje poseduju.  

Moja generacija je trebalo letos da odigra evropsko prvenstvo, koje je nažalost otkazano zbog koronavirusa, a sledeće koje nas čeka jeste svetsko u junu, ako sve prođe kako treba i veoma mu se radujem, kaže Mušikić.

Poziv za A reprezentaciju Srbije je, moglo bi se reći, san i želja većine mladih košarkaša i predstavlja ostvarenje košarkaškog, ali i životnog cilja. Znajući da ga još dosta rada i truda deli do poziva za prvi tim i da je to u ovom trenutku veoma visok cilj, Mihaila ne sprečava da i dalje veruje i nada se da će jednog dana obući dres reprezentacije u kojoj je zavoleo košarku.  

Trenutno imam još dve selekcije mlađih kategorija da prođem, to su U19 i U20. Posle toga se nadam da ću zaslužiti taj dres reprezentacije, koji mi je sigurno bio san još kao dečaku, dok sam gledao naše reprezentativce kako osvajaju medalje na velikim takmičenjima, priznaje Mihailo. 

Košarkaški idoli

Što se tiče favorita među igračima i klubovima, Mihailo bi izdvojio Los Anđeles Lejkerse i Majami Hit, dok bi Lebrona Džejmsa odlučno postavio na prvo mesto ličnog spiska najboljih igrača na svetu. 

Ispred svih bih izdvojio Lebrona Džejmsa, koji će za dve do tri godine pokazati da je najveći igrač ikada koji je igrao ovu igru, dodaje Mušikić.

Mihailo bi dodao da sebe smatra nedovoljno iskusnim igračem da bi poslao poruku mlađim generacijama, ali na ličnom primeru se uverio da bez rada, truda i želje, igra i treninzi nisu dovoljni da bi se ostvarili ciljevi.  

Mogu da kažem da su samopouzdanje i vera u sebe jedni od najbitnijih faktora, kako u košarci, tako i u životu, podvlači Mušikić

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare