Društvo

Abortus – tema koja je oštro podelila mlade

Aktuelna dešavanja u Poljskoj, izazvana izmenom zakona o abortusu, pokrenula su lavinu različitih reakcija na ovu temu.

Ustavni sud Poljske je proglasio neustavnim prekid trudnoće u slučaju teških deformacija fetusa. Kada ova odluka postane pravosnažna, u Poljskoj će abortus biti moguć samo ako je došlo do incesta, silovanja ili kada trudnoća predstavlja pretnju po život majke. Dok jedna strana podržava zaštitu života, druga smatra da je zadat najteži udarac na ljudska prava i ličnost žene.

O dešavanjima u Poljskoj

Od ranije je poznato da je Poljska jedna od zemalja koja ima vrlo strogu regulativu o prekidu trudnoće. Naime, od 2015. godine se konstantno pooštravaju zakoni o abortusu, vantelesnoj oplodnji i pristupu hitnoj kontracepciji. Prošle godine se u toj zemlji legalno obavilo oko hiljadu abortusa, od čega je 98% obavljeno upravo zbog teških deformacija fetusa.

Najnovija odluka poljskog Ustavnog suda da i u takvim slučajevima zabrani abortus je naišla na vrlo oštre reakcije javnosti. Danima se u svim većim poljskim gradovima održavaju protesti, uprkos situaciji sa koronavirusom i zabranom okupljanja. Protesti u nekim gradovima broje i hiljade učesnika, čiji je cilj borba za osnovno ljudsko pravo svake žene-pravo na abortus.

O abortusu iz ugla mladih

Na Instagram nalogu Youth Vibes-a smo sproveli anonimnu anketu o informisanosti mladih o abortusu. Trenutna dešavanja u Poljskoj je propratilo 74% njih, dok je o samom abortusu informisano 93%.

Kada je reč o zabrani abortusa, 68% smatra da ga treba zabraniti. Naime, 66% smatra da abortus ne treba da bude slobodan izbor žene i njeno pravo. Ono što je primetno jeste da su za zabranu abortusa uglavnom muškarci, dok su žene u manjini.

Međutim, validnost ovog dela ankete je dovedena u pitanje mešanjem Instagram stranica koje propagiraju stav zabrane abortusa i javno pozivale svoje pratioce da daju određene odgovore. Dolazimo do zaključka da gore navedeni podaci ne predstavljaju relevantan procenat iz razloga jer su rezultati ankete išli u suprotnom smeru pre njihovih poziva.

Youth Vibes će ponoviti istraživanje i prikazaće realno mišljenje mladih u nekom od narednih tekstova na ovu temu.

Šta su mladi rekli o abortusu?

U okviru ankete, mladi su imali priliku da ostave svoje mišljenje o abortusu. Veliki broj odgovora obrazložen je time da abortus predstavlja ubistvo beba. Neki smatraju da bi abortus trebalo zabraniti i zbog problema sa natalitetom. Jedan od odgovora na anketu je bio da je to ubistvo, ali da može biti opravdano samo u slučaju silovanja ili ako je dete bolesno. Takođe, ovakve stavove su u najvećem broju zastupali muškarci ili desno orijentisani ispitanici.

Drugi deo učesnika ankete smatra da zabrana abortusa neće sprečiti iste i da će oni postati nelegalni i nebezbedni. Takva odluka bi naterala žene da abortus urade kod nelicenciranog doktora, u kućnim uslovima i sa verovatno fatalnim posledicama. Jedno od obrazloženja je i da bi ovakav zakon primorao majke da rađaju teško bolesnu decu, što se odražava na psihičko zdravlje majke.

 

Treći deo predstavljaju mišljenja da žena ima pravo na bezbedan abortus, i da ima pravo na slobodan izbor. Pored toga, smatraju i da je zabrana abortusa narušavanje slobode i ljudskih prava. Odgovor na anonimnu anketu je glasio da muškarce treba isključiti iz rasprave, jer je ovde reč o ženskom telu i ženskim pravima.

Abortus je uvek aktuelna tema. Čak i kada se čini da se o njoj ne priča, ona je tu, a dešavanja poput onih u Poljskoj pokreću diskusiju u celom svetu. Mišljenja su oštro podeljena, te zato niko nije imun na pomen abortusa.

 

 

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare