Sport

Aleksa Ćirić – od malih terena do velikih uspeha

Sport zahteva veliku ljubav, posvećenost i strpljenje. Naše telo je zahvalno kada treniramo. Najupornije očekuje uspeh. Tako je Aleksa Ćirić, mladi teniser iz Bele Palanke, započeo svoju sportsku karijeru 2008. godine po otvaranju teniskih terena u dvorištu Srednje škole Niketa Remezijanski.

Od samog početka je pokazao svoja umeća i to je bio primetio Siniša Rančić, osnivač kluba i trener. On je radio sa njim po posebnom programu, prilagođenom njegovim sposobnostima.

foto: privatna arhiva

Aleksa pripada prvoj generaciji tenisera u Beloj Palanci. Tih godina su veliki srpski teniseri postizali izuzetne rezultate, i zato je tenis bio u velikoj ekspanziji u našoj zemlji i veliki broj dece je trenirao tenis, pa je konkurencija bila izuzetno jaka, istakao je Siniša, magistar fizičke kulture.

Aleksa je obišao mnogo zemalja, kako u juniorskoj konkurenciji, tako i u seniorskoj. Između ostalog je igrao i na turnirima u državama Južne Afrike, kao i u državama regiona i Centralne i Južne Evrope.

Osvojio je više od 30 nacionalnih i međunarodnih turnira. Kako kaže, on ima bezrezervnu podršku porodice, opštine Bela Palanka, uz pomoć koje besplatno trenira tenis, i trenera sa kojim je uz dugogodišnji rad izgradio porodični odnos.

foto: privatna arhiva

Od samog ulaska na teniski teren on je pokazao talenat za tenis, tada potpuno novi sport u Beloj Palanci, i proveo je hiljade sati na teniskim terenima.

Put do uspeha u tenisu je naročito težak i specifičan, dodaje trener.

Rad je rezultirao titulom prvaka Srbije u dvorani za juniore do 18 godina 2018. godine, kao i izlaskom na ATP listu tenisera kasnije te godine, postavši jedini srpski teniser na toj listi koji je dolazio van Beograda ili Vojvodine.

Dobio je i sportsku stipendiju Univerziteta Toledo u Sjedninjenim Američkim Državama. Opštinsko veće i predsednik opštine Bela Palanka su nagradili mladog tenisera i njegovog trenera za izuzetne rezultate postignute u sportu, pomažući mu da ode na mnoge turnire širom zemlje i inostranstva.

Teniski uspesi Alekse Ćirića su pokrenuli mnoge mlade tenisere da se bave sportom. Divili su se njegovoj izdržljivosti, kako po velikim vrućinama, tako i u zimskom periodu.

Skroman i uvek spreman da pomogne mlađim članovima kluba, Aleksa i danas uživa u tenisu i svima nama prepočuje da se bavimo sportom.

Omiljen teniser mi je Rodžer Federer, ali sam upoznao i dosta drugih tenisera, poput Novaka Đokovića, Huana Martina Del Potra i Fernanda Verdaska, objašnjava Aleksa i dodaje da, pored tenisa, voli i da pliva i da tako ispunjava svoje slobodno vreme.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare