Modern art

Alternativni pop u Srbiji — Iva Lorens

Mladi izvođači moraju da grizu, da se bore za sebe i da profesionalno pristupaju svemu.

Iva Mišović, poznatija kao Iva Lorens, je mlada srpska pevačica sa svetlom budućnošću. Pop pevačica, inače ćerka TV lica Irene Mišović, već godinama stvara muziku širom sveta. Kako kaže, početke svog muzičkog stvaralaštva vidi u slušanju Bohemian Rhapsody, kao i u slušanju svog idola iz tog perioda života, njene sestre Katarine. Kada je njena majka čula kako Iva peva, odlučila je da je upiše na hor.

Uprkos mnogim talentima, pre svega glumi i plesu, muzika se pokazala kao njen poziv. Sa 16 godina je dobila stipendiju za pevanje i otišla na dve godine u Sjedinjene Američke Države. Tamo je, pored horskog pevanja kojim se bavila, pisala i svoje pesme.

Kada je došao red na fakultet, nije htela da ostane u SAD-u, već je upisala Muzički biznis u Berlinu. U Nemačkoj je potpisala ugovor sa prvom izdavačkom kućom, tj. počela svoju profesionalnu karijeru.

Sletela sam tamo i shvatila da je gotovo kao Beograd. Iste zgrade, isti ljudi, opisala je Iva svoj prvi dolazak u Berlin, pre upisa na fakultet.

foto: Luka Trajković

Kao osoba koja stvara u obe države, Iva stavlja našu scenu podjednako visoko kao i nemačku. Pre svega zbog dijaspore i sličnih žanrova koji se slušaju, ona kaže da nema mnogo razlika. U Nemačkoj slabije prolazi alternativa nego kod nas, ali su rep i trep podjednako dobro slušani i u Srbiji i tamo.

Probala sam više puta da objasnim ljudima svoj žanr. Najčešće kažem da je to nešto između Banks i The Weeknd-a. Nekad tu možda slučajno upadne i Florence and The Machine – našalila se Iva.

Svoj prvi koncert po početku profesionalne karijere je imala u Nirnbergu, u Nemačkoj. Dodaje i kako nervoza uvek postoji, ali je trema bila pozitivna i koncert je prošao odlično. Nakon toga je bila sigurna da ima kapacitet i da može da pregura tako nešto. Zbog malog broja objavljenih pesama, još uvek nije bilo njenih koncerata po Srbiji.

foto: privatna arhiva

Kao veliki problem, Iva navodi pevanje na engleskom jeziku, na kojem se ona oseća najprirodnije, posebno zbog nastupa u obe zemlje. Srpski izvođači retko nastupaju isključivo na nekom jeziku koji nije srpski, ali ostavlja mogućnost da se mlađa publika polako okrene i muzici na engleskom.

Srbija nema svetsku zvezdu koja peva na engleskom, kao što Švedska ima Zaru Larson ili Španija Rosaliju. Naši pevači nemaju takvu popularnost na globalnom nivou – odgovara Iva na pitanje o našoj muzici u svetu.

Nakon objavljena 3 singla na svim muzičkim platformama, Iva Lorens će objaviti svoj četvrti singl, koji nosi naziv Now, u petak, 13. marta. U maju će objaviti naredni singl, a objavljivanje EP-a je zakazano za jun. Mlada zvezda ga opisuje kao žanrovski eksperimentalan, gde će najbolje videti gde se nalazi sa publikom i šta joj najbolje leži.

Kada sam ja počinjala karijeru, nije bilo toliko podrške i svi su bili jedni drugima pre svega konkurencija. Sada je drugačije, ljudi su mnogo otvoreniji i mnogo više žele da pomognu. Mladi izvođači moraju da grizu, da se bore za sebe i da profesionalno pristupaju svemu, od čitanja ugovora do dokumentovanja svega na mejlu. Mnogo treba da se radi da bi uspelo i potrebna je vizija od samog starta – objašnjava Iva trenutnu situaciju na našoj sceni i poziva sve mlade izvođače da je kontaktiraju ako im je potreban savet, maksimalno je raspoložena da pomogne.

*autor naslovne fotografije: Vedrana Vukojević

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare