Lifestyle

Anime petkom: Babylon

Korupcija, kriminal, misterija koja golica maštu i jako drma stub vašeg morala. Šta je stvarno dobro a šta stvarno loše? Izvršiti samoubistvo ili ne?

Žanr: Misterija, Psihološki, Triler

R – 17 + (nasilje&vulgarnost)

Korupcija, kriminal, misterija koja golica maštu i jako drma stub vašeg morala. Šta je stvarno dobro a šta stvarno loše? Izvršiti samoubistvo ili ne?

SINOPSIS

Zen Seizaki je marljivi javni tužilac u Okružnom državnom tužilaštvu Tokija. Dodeljen mu je slučaj lažne reklame farmaceutskog leka. Slučaj se mračno okreće kada Zen pronađe stranicu umrljanu mešavinom krvi, kose i kože, zajedno sa slovom „F“ ispisanim po celom listu. Kako dalje istražuje, slučaj postaje izuzetno složen, dovodeći u pitanje njegov osećaj za pravdu i njegovo znanje o istini. Kopajući dublje u istrazi, Zen počinje da otkriva skrivenu zaveru koja stoji iza tekućih izbora za gradonačelnika. Slučaj postaje sve teži i tera Zen u nepredviđeni uragan korupcije i obmane iza izbora, uspostavljanja okruga Shiniki i misteriozne žene povezane sa svim tim.

TEMA

Ono što odlikuje ovaj anime jeste napetost, osećaj rolerkostera tokom gledanja se prožima kroz svih 12 epizoda. Pola epizoda se bazira na političkoj misteriji sa thriler momentima gde se iz epizode u epizodu širi krug onoga što smo znali ali kroz svaku novu informaciju misterija biva sve ozbiljnija. Druga polovina anime se odjednom pretvara u ludnicu, uvodi se pitanje samoubistva, kao i još mnoga filozofska pitanja koja idu ruku pod ruku sa smislom i samoubistvom. Uvođenje zakona o samoubistvu, raspravljanje političara o tome, okrugli sto na kome vođe najmoćnijih država izigravaju filozofe i odlučuju da li neko treba da se ubije ili ne. Sve to ulazi u pseudo-psihologiju koja nema smisla. Predsednik SAD je u drugoj polovini u fokusu, on postavlja sebi pitanja dobra i zla, ubistva ili života?

Magase je najveća opasnost po sve, žena koja je toliko opasna da joj niko ne sme ni prići. Uništava sve, a njeno poimanje dobra i zla će naterati Seizakija da odluči ko je on, da li je dobra ili loša osoba?

Za mnoge koji su gledali ovaj anime kraj je ono što je sve ostavilo bez reči. Kraj je nešto o čemu mora da se dobro razmisli čak i popriča sa ljudima koji su gledali anime da bi se shvatila poenta jer se čini da je kraj narušio sve dobro u ovom anime-u ali nije tako.

ZAKLJUČAK

Ako volite misteriju, thriler, napetnost, ovo je anime za vas. Pored odlične priče, tu je prelepa animacija i muzika koja daje jedan veliki plus. Pošto je tema osetljiva, oni koji pate od depresije, suicidalnih misli ili misle da bi ovo moglo da pogorša njihovo stanje neka ne gledaju. Mada mislim da je pitanje percepcije, zlo nikad neće pobediti dobro. Definitivno anime o kome možete da diskutijete u društvu i imate odličnu konverzaciju.

Moja ocena : 7/10

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare