Lifestyle

Anime petkom: Great Teacher Onizuka (GTO)

 

Žanr : Komedija, Drama, Školski

R – 16+

Svi vam žele zlo, ne vole vas i smišljaju spletke kako bi vas se otarasili, a uz to uništili život. Šta raditi?

Sinopsis

Ono što je uradio dvadesetdvogodišnji Eikichi Onizuka – bivši vođa bajkerske bande – koji ima san: da postane najveći srednjoškolski profesor u celom Japanu. Ovo nije zbog strasti prema poučavanju, već zato što želi voljenu ženu tinejdžerku kada ostara.

Zbog svog krajnjeg prezira prema svim nastavnicima, učenici odeljenja koriste psihološki rat kako bi mentalno slomili svakog novog učitelja u učionici koji su dobili, primoravajući ih da napuste školu. Međutim, Onizuka nije vaš prosečan učitelj i spreman je za svaki izazov na svom putu.

Onizuka ih podržava svojim nepredvidivim i nekonvencionalnim metodama – čak i ako to znači skok sa zgrade da bi spasio samoubilačko dete. Zahvaljujući njegovom ekscentričnom šarmu i prirodi koja voli zabavu, razred 3-4 polako uči koliko škola može biti prijatna kada ste učenici Velikog učitelja Onizuke.

Tema

Kroz putovanje glavnog junaka prolazimo kroz prelepu fazu stvaranja prijateljstva kroz neprijateljstvo. Svako novo prijateljstvo ima svoju priču i nijedno nije sklopljeno na isti način jer se svi učenici razlikuju. Njegova univerzalnost u pristupu učenicima je nešto čemu mogu pozavideti većina današnjih profesora.

Odeljenje se sastoji iz veoma različitih ličnosti koje svaka na svoj način donose svežinu. Iz epizode u epizodu Onizuka pridobija po jednog učenika. Komedija nastaje u njegovom prilagođavanju i pronalaženju strane sa koje bi mogao da im priđe. Devojak „pametnica“, introvertni dečak, ljubomorna drugarica ili huligan svaki zahteva poseban tretman.

Deca u tom periodu prolaze kroz razne probleme, potrebna im je pomoć ne samo oko škole već i oko stvaranja stvojih stavova i građenja ličnosti. Prava je umetnost znati izaći na kraj sa njima.

Zaključak

Veoma dobra komedija iako često ima repetitivnih fora kroz ceo anime. Odlične nerealne akcione scene i zanimljive priče su ono što vas tera da nastavite sa gledanjem. Ko nije upoznat sa ovakvom vrstom anime-a možda će se mu biti neobično ali već nakon prve epizode uživaće u ovom posebnom stilu.Za srednjoškolce posebno zanimljiv ali i stariji neće zažaliti ako ga pogledaju.

Moja ocena: 9.5

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare