Lifestyle

Anime petkom: Rainbow

Nakon što pogledate Rainbow, zapitaćete se da li imate ijednog pravog prijatelja.

Žanr: Drama, istorijski, triler

Epizode: 26

Trajanje: 22 min

R – 17 + (nasilje i vulgarnost)

Nakon što pogledate Rainbow, zapitaćete se da li imate ijednog pravog prijatelja.

SINOPSIS

Pratimo priču sedmorice delikvenata koji su završili u popravnog školi zbog ozbiljnih krivičnih dela. Njihov boravak u ćeliji biva teži jer podležu mučenju ali im njihovo prijateljstvo daje nadu.Dok se zajedno bore protiv brutalne patnje i poniženja koje im nanose Išhihara, sadistički čuvar i Gisuke Sasaki, lekar koji uživa u seksulanom nasilju nad dečacima. Suočeni sa takvim paklenim uslovima, sedmorica zatvorenika moraju sabrati svu snagu koja im je potrebna da prežive sve dok im kazne ne isteknu.

TEMA

Već sa prvom epizodom hvata se veliki zalet i kreće se u tragičnu priču koja ne dopušta predah pa ćete verovatno ovaj anime pogledati veoma brzo. Disclaimer na početku, upozorava da se radi o brutalnim slikama i situacijama. Svi problemi u korenu se naslanjaju na posledice rata i bomardovanja Japana. Oni čine razna krivična dela jer su bili uslovljeni posleratnim okolnostima. Teško je za tako mlade ljude da se izbore sa tolikim teretom rata i grešaka odraslih ljudi. Verovatno niko od njih ne bi mogao da opstane kao individua. Prijateljstvo je ta sila koja uništava sve prepreke i stvara olakšanje, lepo je znati da možeš da se osloniš na nekoga,uvek!

Ovakve stvari se prave veoma retko i smatram to velikom štetom jer mislim da postoji veliki potencijal. Rainbow je pokazao da veoma ozbiljna priča može se ispričati kroz forumu anime-a.

Modrice i prelomi zarastaju vremenom, ali rane u srcima ljudi ne zarastaju tako lako.

Stvar koja je vredna pomena jeste takođe i odlična muzika koja daje akcenat na kompletan anime i bilo koju emotivnu scenu. Uglavnom anime ima jednu dobru pesmu, par njih ili nekad nijednu. Rainbow se može pohvaliti energičnim otvaranjem uz pesmu (We are not alone – Coldrain), kao i ostalim tematskim pesmama kroz anime. Likovi su uverljivo prikazani, realno i svaki od njih je pojava za sebe, za animaciju je zadužen Madhouse pa je kvalitet očekivan. Ženski glas kao narator postaje milovanje nakon teških scena. Zaleđena slika, emocijalne sitaucije i unutrašnjeg razgovora karaktera, a preko svega rainbow filter i sunčani zraci prikazuje da nada postoji i da će sve proći, uskoro.

ZAKLJUČAK

Veoma je teško ne pustiti suzu uz ovakvo remek delo koje nam otkriva duboku suštinu prijateljstva. Sećam se da kada sam prvi put odgledao Rainbow da sam promenio definiciju prijateljstva a samim tim i shvatio da nemam mnogo prijatelja. Biti prijatelj znači biti tu u usponu, kada je najlepše ali ne izostajati kada je teško. Biti uz prijatelja čak kada i on ne veruje u sebe i svoje sposobnosti, ti veruješ u njega jer si duboko u sebi siguran da on to može. Opraštaš mu greške i ružne reči izgovorene u besu i neznanju.

Moja ocena: 10

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare