Lifestyle

Baka Prase – žrtva ili zločinac?

Nije retko da medijske ličnosti iz pogrešnih razloga budu glavna tema aktuelnih dešavanja. Jutjuberi su medijske ličnosti 21. veka i na njima je sve veća odgovornost da budu dobri uzori svojim fanovima.

Jutjub scena živi u Srbiji već godinama unazad. Mnogi mladi su se oprobali u ovoj formi stvaralaštva. Dok su neki od toga napravili hobi, nekima je rad na najpopularnijoj platformi za prikazivanje video zapisa doneo uspeh i slavu. Poslednjih godina, visoko mesto na srpskoj Jutjub sceni zauzima 23-godišnji Bogdan Ilić, poznatiji i kao Baka Prase. Kroz različite snimke vezane pre svega za muziku i igrice, Bogdan već godinama unazad pridobija obožavatelje širom regiona, pre svega najmlađe.

Poslednjih dana, Jutjuber je dospeo u žižu javnosti po još nečemu. Naime, protiv njega se počelo javno govoriti kada ga je Tamara Milošević, devojka koja je prikupila izjave maloletnih devojaka, optužila za pedofiliju. Ubrzo se internetom raširila informacija, što je pokrenulo lavinu negativnih komentara. Podsećanja radi, Bogdan je već ranije bio umešan u nekoliko skandala. Među njima se ističu mizoginističke izjave o navodnoj trudnoći njegove bivše devojke, kao i loš uticaj na ponašanje i stavove njegovih najmlađih obožavatelja.

Optužbe su se proširile kada su se na internetu pojavili skrinšotovi prepiski između Bogdana i četiri maloletne devojke, gde se može videti kako on traži od njih eksplicitne fotografije. Kao odgovor na date prepiske, on je objavio snimak na svom Jutjub kanalu, gde je objasnio kako nije znao da su te devojke maloletne i kako je jedan od četiri skrinšota očigledno lažiran. U videu je pomenuo i kako je jedna od priči istina, tj. da je zaista spavao sa jednom devojaka, misleći da je punoletna. Takođe, pomenuo je i kako će podići optužnicu protiv Tamare, koja je pokušala plagiranjem dokaza da mu uništi karijeru.

Kako je Bogdan reagovao na optužbe?

U snimku koji je objavljen nekoliko sati nakon što su optužbe izašle u javnost, Bogdan ističe nekoliko argumenata u svoju korist. Braneći sebe i svoje postupke, naveo je kako nijedna od tih devojaka nije rekla da ima manje od 18 godina. Takođe, naveo je i da one izgledaju starije, tj. da nije bilo očekivano da on može da proceni da li su zaista mlađe od njega.

Kako su reagovali mladi?

Premda uvek postoje oni koji podržavaju obe strane, većina mladih se složila da je ovakav potez neetički i da zaslužuje kaznu. Dok su jedni za minimalnu, a drugi za strogu kaznu, svi se slažu da je veliku senku na moguće ispravljanje grešaka bacio Bogdanov snimak, gde je Tamaru nazvao narkomankom i ku*vom.

Rasprava o tome se nastavila na više različitih društvenih mreža, pre svega Instagramu i Tviteru. Bogdan se više nije javljao, izuzev jednog kratkog snimka dan kasnije gde je rekao da on samo želi pravdu i da će novac od presude donirati u humanitarne svrhe. Mnogi su svojevoljno zauzeli jednu ili drugu stranu, gde je istina negde na sredini.

U okviru ankete koja je sprovedena na Youth Vibes Instagram profilu, mladi su pružili podršku Tamari, sa obzirom da je preko 72 procenata anketiranih reklo da nije opravdano to što se desilo, bilo da je Bogdan znao za godine devojaka ili ne. Ono što se takođe mora pomenuti je da čak 91 procenata mladih smatra da se situaciji drugačije pristupa jer je u pitanju medijska ličnost.

Bogdan Ilić; Foto: Privatna arhiva

Za šta se Bogdan zapravo optužuje?

Tamara je, počevši od objave prepiski, pokušala da podigne svest ljudima o problemu. Ona je na svom Tiktok profilu podelila nekoliko snimaka, na kojima opominje sve devojke da se čuvaju. Na snimcima se mogu videti i fotografije i video zapisi iz Bogdanovog stana. Premda ga ona ne optužuje za pedofiliju, jasno napominje razliku u godinama i iskorišćavanje uticaja kao dva problema s kojima se susreću pomenute devojke.

Kada je reč o samim dešavanjima, pre svega se ističe razlika u godinama. Po zakonima koji se primenjuju u Srbiji, granica pristanka je 14 godina, ukoliko je druga osoba starija šest ili više godina. Drugim rečima, godine pomenutih devojaka bi u mnogo čemu odredile stepen prekršaja. S druge strane, nikako ne treba zaboraviti potencijalnu razmenu eksplicitnih fotografija i video zapisa. Posedovanje i/ili distribucija eksplicitnog foto i video sadržaja maloletnih lica je strogo kažnjivo, što dovodi u pitanje legitimitet cele odbrane koju u svoje ime sprovodi Bogdan Ilić.

Pored krivičnog postupka, mnogi smatraju i da je moralna osuda neminovni aspekt situacije. Kao medijska ličnost, na Bogdanu je da bude uzor osobama koje prate njegov rad. Dosadašnji postupci su često bili dovođeni u pitanje. Seksizam, agresivno ponašanje, često psovanje i slični postupci se mogu videti u njegovim video snimcima na Jutjubu. Sa obzirom da je njegova publika izuzetno mlada, takvo ponašanje ne sme biti uzor za najmlađe članove naše zajednice. Preko 90 procenata mladih se slaže da medijske ličnosti moraju da paze na svoje izjave, pre svega zbog uticaja koje one imaju na druge.

Kako se ranije pristupalo problemu?

Pedofilija i posredovanje u distribuciji eksplicitnog sadržaja maloletnika nisu nešto što se prvi put kod nas dešava. Raniji slučajevi su pokazali da su mediji uvek stajali na stranu žrtava, što dovodi u pitanje njihove reakcije na ovaj slučaj. Dok su elektronski mediji uglavnom preneli informacije o Bogdanovom slučaju, malo se kritičkih stavova i osuda moglo videti.

Prošle godine, pozorišni glumac Goran Jevtić je bio osuđen na deset meseci zatvora i zabranu rada sa decom za krivično delo nedozvoljene polne radnje nad 15-godišnjim dečakom. Iz sličnog razloga je ranije ove godine optužen i Srđan Šveljo, stilista i fotograf, kome je suđenje u toku. Za razliku od ova dva slučaja, u okviru kojih su mediji napali pomenute muškarce, Bogdana niko nije napao. Uprkos dokazima, ne postoji kritičko mišljenje javnosti da Jutjuber treba da snosi posledice.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare