Lifestyle

Beograd 2050. godine: Kako je postalo hladno napolju

Teške, neprozirne magle. Kroz prozor se jedva razaznaju siluete ljudi. One se stapaju sa tamnom pozadinom, i više liče na aveti nego na ljude. Danas je prvi dan proleća, Beograd 2050.

Možda bi trebalo da likujemo, jer imamo još po neko drvo, mada su se drvoredi lipa u ulici odavno osušili. Ipak, imamo po neko drvo, ponavljam, ubeđujući sebe da još nije nastupio kraj, i da ćemo sigurno imati još puno, puno vremena pre nego što stavimo kiseonične boce na leđa i krenemo sa njima u školu.

Amareila se javila iz Brazila. Kaže da naoružani vojnici čuvaju svako preostalo drvo u Amazoniji. Ali, čemu sada, kada su plemena već nestala, a prašuma koja je davala kiseonik čitavoj Zemlji, je proređena do te mere da je onaj naziv ostao samo u starim udžbenicima. Svi znamo kako je nestajala prašuma. A, znali smo to i 2021. godine.

Moji prijatelji su odavno napustili Gvineju, Madagaskar je iseljen, Evropa je sablasno prazna. Klimatski beskućnici tragaju za parčetom dobre zemlje koju mnogi mladi ljudi  možda nisu zapamtili.

Zašto nismo uradili ništa? Zašto smo dozvolili da klimatske promene ubiju sve flamingose, da otope glečere, da donesu suše i poplave, zašto smo se borili za ugalj umesto za riznice semena? Da li je ovo što sada živimo, zaista život?

Da li bi svet bio drugačiji da se neko pre trideset godina zapitao: #Kako ćemo dalje? Kako postaje hladno napolju…

Ne! Greška! Sada je 2021! Kakvo olakšanje! Nismo zakasnili! Možemo da sačuvamo naše vode, planine, šume, vazduh i reke. Ispričaj, napiši, predloži i uzmi učešće na forumu Kako ćemo dalje u okviru YOUTH RIGHTS TALKS 2021  koji će biti održan 7. decembra sa početkom u 11 časova.

Preuzmi odgovornost, zabeleži kako se čuva ekosistem u tvom gradu ili lokalnoj sredini, da li postoje skladišta, deponije otpada, ekološki rizici i ekološko siromaštvo. Predloži rešenje, ponudi ideju, i počni da misliš na sutra. Ne zaboravi da je životna sredina često u vezi sa rodnom (ne) ravnopravnošću, socio-ekonomskom (ne)jednakošću, različitostima, i kada čuvaš prirodu budi ravnopravan i jednak sa ostalima, poštuj različitosti jer sutra se ne deli na naše i njihovo. Sutra je zajedničko.

Prijave za YOUTH RIGHTS TALKS 2021 otvorene su do 29.11. u ponoć. Prijavu možete pronaći OVDE.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare