Društvo

Beogradski univerzitet “očekivano tone“ na Šangajskoj listi, a odgovornost snosi ko?

Univerzitet u Beogradu ispao je sa liste 500 najboljih univerziteta u ovogodišnjem rangiranju na Šangajskoj listi. Prvi put od 2012. godine, kada se prvi put našao na ovoj listi, nalazi se u grupi od 501. do 600. mesta.

U ovogodišnjem rangiranju je učestvovalo više od 2.000 visokoškolskih institucija, a na objavljenoj listi je najboljih 1.000 univerziteta u svetu, objavio je Danas na svom sajtu.

Šta je Šangajska lista?

Akademsko rangiranje Univerziteta u svetu sprovodi šangajski univerzitet Đao Tong od 2003. godine.

Iako neformalna, prestiž je biti na njoj s obzirom da obuhvata manje od četiri posto svetskih univerziteta.

Kriterijumi su: alumni dobitnici Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index i akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih, piše N1.

Za rektorku Popović pad očekivan

Govoreći za Danas povodom ovog rangiranja odlazeća rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović izjavila je da je to očekivan rezultat, a kao glavni razlog za to navela je da druge zemlje ulažu više i to im se vraća napredovanjem na listi.

Rektorka Popović, foto: Medija Centar

 

Naši istraživači postižu maksimalne rezultate u uslovima koje imaju. Druge zemlje ulažu više i to im se vraća napredovanjem na listi. Nemamo dovoljno radova u najuticajnijim i najjačim časopisima. Takvi rezultati su mogući samo ako se sistematski ulaže u savremenu opremu i u ljude, i ako se jača međunarodna saradnja. Zato je vrlo značajno učešće UB u evropskoj univerzitetskoj alijansi „Circle U“. Pojedini naši fakulteti mnogo rade na tome, istakla je rektorka za Danas.

Ona je napomenula da je, imajući u vidu sve što je navela, položaj UB na Šangajskoj listi i dalje izvanredan uspeh.

Ko je onda odgovoran za očekivan pad?

Komentarišući ovo rangiranje diplomirani inženjer arhitekture i univerzitetski profesor Duško Kuzović za naš portal izjavio je da je ovo, kako kaže, posledica sistematskog razaranja univerziteta. Razlog za manje radova u naučnim časopisima vidi u manjem obimu istraživanja, što je prouzrokovano manjim obimom sredstava, ali epidemijom koja nije opravdanje.

Ipak smatra da to nije jedini razlog za ovakav pad, već razloge vidi i u manjem ulaganju u domaće naučne časopise, ali i u negativnoj selekciji na Univerzitetu i Institutu, privatizaciji instituta za odabrane i lokalne kadrove – a ne one najbolje. Izvršen je, kaže, atak na imovinu važnih instituta poput Vinče i Jaroslava Černog, a problem vidi i u političkom izboru rukovodstva obrazovnih institucija Beogradskog univerziteta i pogrešnoj raspodeli novca.

Duško Kuzović, foto: Medija Centar

Na ovaj je rezultat, kaže, uticalo i nesnošenje političke odgovornosti zbog plagiranja doktorata državnih funkcionera,  ali i društveno propagiranje nerada, lenjosti, prevare, nemorala, kriminala, svih vrsta slabosti i grehova, marginalizovanje pravog znanja i favorizovanje političke lojalnosti. Sve se to odrazilo i na rad Univerziteta i kao rezultat toga imamo prepisivanje, plagijarizam, odsustvo kreativnosti…

Stranka slobode i pravde, prenosi Beta, kaže da je ispadanje beogradskog univerziteta odgovornost Vlade Ane BrnabićOva stranka navodi da je Vučićev režim nasilnom smenom rektorke Ivanke Popović narušio autonomiju Beogradskog univerziteta i tako pokazao kakav je odnos vlasti prema visokom obrazovanju.

Poput profesora Kuzovića, i SSP problem vidi u sumnjivim, ili dokazano falsifikovanim diplomama sa Megatrenda, iz Sremske Kamenice i drugih egzotičnih ‘visokoobrazovanih institucija’.

Student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i aktivista tima Kreni – promeni Nikola Arsenić, smatra da je odgovornost za ovakav rezultat na Šangajskoj listi na svim donosiocima odluka – i na državi, Vladi i ministarstvu prosvete, ali i na beogradskom univerzitetu.

Nikola Arsenić, foto: SRBIN.info

Kaže da se postavlja pitanje zašto Univerzitet u Beogradu nije ukazao državi na problem sa malim ulaganjima, posebno što veliki deo javnosti, poput rektorke Popović, takođe ovaj pad smatra očekivanim.

Nameće se, kaže, i pitanje motiva za ovakav odnos prema obrazovanju u Srbiji, jer ono pruža mogućnosti, kreativnost i širinu za stvaranje vizije koja može onemogućiti ovakav način “vladanja“ ili upravljanja zemljom.

Kakva je budućnost Univerziteta u Beogradu?

SSP je u svom saopštenju naveo da je jasno da će se trend urušavanja ugleda Beogradskog univerziteta nastaviti dokle god su na vlasti oni koji taj univerzitet nikada nisu uživo čak ni videli. Stoga je, smatraju, logično da vlast ne razume značaj univerziteta za budućnost dece i obrazovanja u Srbiji.

Duško Kuzović misli da će u budućnosti biti još gore, te da će se nastaviti tonjenje Beogradskog univerziteta. Ovo je, smatra, samo prva vidljiva posledica onoga što je rađeno pre dve do tri godine. Kaže da je od pre tri godine do danas rađeno još manje, te je zato i manje rezultata. A rezultati su osnova za mesto na Šangajskoj listizaključuje Kuzović.
Nadu za srpsko obrazovanje Arsenić vidi u studentima, profesorima i mladim istraživačima – velikom broj ljudi koji znanjem i trudom pokazuju da i u ovakvim uslovima imaju motiv za rad.

Isto kako je nada za ponovno uzdizanje obrazovanja na našim obrazovanim, mladim ljudima, ali i njihovim profesorima koji u ovakvim uslovima dokazuju da je moguće boriti se, zaključuje Arsenić.

Izvor: YouthVibes, Beta, N1, Danas

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare