Glavna vest

Bezbednost novinara: Sa čime se suočavaju novinari u Srbiji?

Na današnji dan, statistika Nezavisnog udruženja novinara Srbije beleži 6 fizičkih napada, 11 verbalnih pretnji i 44 pritiska na novinare.

Prema izveštaju Reportera bez granica, Srbija je ove godine 91. zemlja na svetu po indeksu slobode medija. U odnosu na prethodnu godinu, naša zemlja je pozicionirana 12 mesta niže.

Ograničenja koja ometaju rad novinara

U istom izveštaju, navodi se da novinari u Srbiji rade u izuzetno polarizovanoj političkoj klimi, te su oni često izloženi toj vrsti pritisaka, naročito oni čije je izveštavanje kritički nastrojeno prema vlasti. 

Pre samo nekoliko dana, na privatni posed televizije N1 neovlašćeno je ušla grupa građana ,,Narodni štab” i ometala rad novinara. Reakcija MUP-a je izostala, iako su novinari tražili zaštitu jer se nisu osećali bezbedno. Takođe, prethodnih dana posebno su bili ugroženi i novinari koji su izveštavali o sukobima na Kosovu i Metohiji. Ovo su samo dva u nizu slučajeva koji se tiču pritisaka na novinare. 

Pravosuđe na testu nezavisnosti

Iako naša zemlja ima dobre medijske zakone, novinari zbog podeljenog okruženja i straha neretko pribegavaju autocenzuri. Takođe, od pravosuđa se tek očekuje da dokaže da je propise ovih zakona moguće sprovesti u praksi. 

Brojne prijave pretnji i napada na novinare ne bivaju adekvatno ili uopšte sankcionisane, što obeshrabruje novinare uprkos činjenici da su medijski zakoni kvalitetni. Podsetimo, građani Srbije još uvek čekaju sve odgovore u vezi sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije koje je izvršeno 1999. godine.

O bezbednosti, pravima i obavezama novinara

U Instagram lajvu Youth Vibes-a, u nedelju 4. juna u 19 časova, glavna urednica ,,Podrinskih“ Isidora Kovačević i pravnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Marija Babić razgovaraće o bezbednosti novinara sa našom glavnom urednicom Lanom Stanisavljević.

Ukoliko imaš pitanje za naše sagovornice, možeš ga postaviti u upitniku na storiju našeg Instagram profila, ali i za vreme lajv uključenja. 

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare