Lifestyle

Bridžerton: Kakve tajne krije engleski dvor?

Raskošan život na engleskom dvoru tema je koju obrađuju brojne serije. Trenutno najaktuelnija je Netflix-ova senzacija Bridžerton, čija je 2. sezona izašla u martu ove godine.

Život pun intriga, šokantnih tračeva i raskošnih skandala oduvek je zavređivao pažnju široke narodne mase. Druga sezona serije Bridžerton rankirala je ovo ostvarenje kao najgledaniji debi u istoriji Netfliksa — gledana je rekordnih 627,11 miliona sati u prvih 28 dana.

Knjiga pretvorena u film

Nije prvi put da se na malim ekranima nađe adaptacija određene knjige, čija su glavna tema život na engleskom dvoru i  plemićki život uopšte. Jedan od primera za ovako nešto je film rađen po legendarnom klasiku Džejn Ostin, Gordost i predrasuda, o kome smo pisali OVDE. Njen klasik Razum i osećajnost takođe je doživeo veliki uspeh. Za seriju The Crown, koja prati život i vladavinu kraljce Elizabete II, očekuje se da će tek biti vrlo aktuelna usled kraljičine nedavne smrti i svih dešavanja na dvoru.

Objavljenje su 2 sezone serije Bridžerton. Ovo nije slučajno, s obzirom na to da je svaka sezona inspirisana po jednom knjigom autorke Džulije Kvin. Svaka od ovih knjiga prati život jednog od članova porodice Bridžerton. Ona je u centru dešavanja, kako u romanu, tako i u seriji. Serija je od svog samog izlaska 2020. godine pobrala sve pozitivne kritike, pogotovo zbog dosledne radnje, a zatim i zbog zapažene scenografije i kostima.

Očekuje se da 3. sezona izađe tek 2023. godine. Ona će pratiti jednog od Bridžerton braće.  Do sad smo imali pilike da se upoznamo sa prva dva člana ove porodice — Dafne i Entonijem. Sudeći po broju knjiga, kojih ima 8, može se očekivati čak 8 sezona serije Bridžerton. Ovo naravno zavisi pre svega od uspeha, a onda i od budžeta i profita same serije.

Bridžerton
Foto: Screenshot/Youtube/Netflix

Kontrast raskošnog dvora i svakodnevnog života

Ono što se neminovno primećuje na prvi pogled je raskoš kojom serija zrači sve vreme trajanja, i to kroz glomazne i raskošne kostime, suptilnu šminku i elegantne balove. Radnja serije se samim tim čini vrlo ležerno, ali je neizostavan i zaplet koji joj daje na dinamičnosti. Zato je ova serija kao takva idealna za period između ispitnih rokova, ili u pauzama od učenja.

Bridžerton
Foto: Screenshot/Youtube/Netflix

Sav raskoš i maniri koji su kreatori serije želeli da predstave padaju u vodu, s obzirom na to da smo svi svesni kako se živelo izvan raskošnih zidina. To je u nekoliko scena vrlo dosledno prikazano, ali je ipak u sporednom planu. Važno je shvatiti da je svaki položaj u društvu tada sa sobom nosio određenu odgovornost, što je poprilično verno prikazano.

Savremeni elementi u seriji

Ono što prvo zapada za oko svakako jeste postava glumaca, koja je maestralno odradila svoj zadatak. Ipak, ne možemo a da ne primetimo da se kao glani likovi od samog početka serije javljaju glumci koji nisu bele puti. Ova pojava i te kako nije svojstvena za britansko plemstvo. U Bridžertonu je pojava heterogenosti rasa glumaca radi podizanja svesti o antirasizmu i objašnjena u jednoj od scena. U pomenutoj sceni naglašava se to da se kraljica, koja je tamnoputa, udala za engleskog kralja, te je tako omogućila ulazak svog do tada potlačenog naroda u visoko društvo.

Pored impozantnih kostima i scenografije, muzika je svima privukla veliku pažnju. Mnoge popularne pop pesme aranžirane su u skladu sa klasičnom muzikom, prativši radnju same serije. Samo neke od pesama su MaterialGirl, Diamonds, Dancing on My Own, What About Us i Wrecking Ball.

Bridžerton
Foto: Screenshot/Youtube/Netflix

Bridžerton na Met Gali

Poznato je da je Met Gala jedan od najvažnijih događaja u savremenom svetu mode. Svakog prvog ponedeljka u maju poznate ličnosti imaju priliku da zasijaju na crvenom tepihu, zahvaljujući modnoj kreatorki Ani Vintur.

Ovogodišnja tema Met Gale bila je: Gilded Glamour and White Tie, inspirisana Amerikom u periodu između 1870-ih i 1890-ih, poznatom kao pozlaćeno doba. Serija Bridžerton je mnogima mogla poslužiti kao inspiracija za odevnu kombinaciju. Događaju su prisustvovali i glumci iz serije, a njihove odabrane odevne kombinacije pogledaj OVDE

Možemo se složiti da je serija Bridžerton od prve epizode privukla pažnju gledalaca, jer je svaki njen segment po mišljenju većine besprekorno urađen.

Mi ti preporučujemo da, ukoliko već nisi, baciš pogled na nju. Ako te zanimaju intrige i raskoš engleskog dvora, garantujemo da će ti se dopasti.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare