Konkursi

Budi deo ovogodišnjeg Youth Rights Talks-a: Da svet Mirom miriše

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava poziva mlade da se prijave za peti po redu Youth Rights Talks, koji ove godine MIROM MIRIŠE.

Youth Rights Talks 2022 održava se u Prostoru Miljenko Dereta u Dobračinoj 55 u Beogradu, 2. 11. 2022. sa početkom u 11 časova.  Događaj je u organizaciji Omladinskog programa Beogradskog centra za ljudska prava u saradnji sa Timom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji.

Youth Rights Talks
Foto: Youth Rights Talks/logo

Ovogodišnja tema — održivi mir

Tema ovogodišnjeg Youth Rights Talks-a je održivi mir, koji je osnovni preduslov za ostvarivanje ciljeva Agende 2030 i svih Ciljeva održivog razvoja. Zatim, prakse mirovnog aktivizma i mehanizmi izgradnje održivog mira.

Youth Rights Talks ove godine otvara temu sigurnosti, širok spektar tema koje se tiču (ne)nasilja, rodne dimenzije nasilja, kao i problema narastajuće stope femicida, nudeći moguća sistemska rešenja.

Neka svet MIROM MIRIŠE

Izgradnja mira je goruća tema u doba kada se svet suočava sa najvećim brojem nasilnih konflikata još od 1946. godine. U ovom trenutku, oko 100 miliona ljudi u svetu prisilno je raseljeno, a četvrtina svetske populacije živi u konfliktom pogođenim područjima.

Mir je tema koja je aktuelna u svim sferama naših života. Mir u kući, u porodici, na poslu, mir u nama samima — sve su to teme kojima se događaj bavi.

Youth Rights Talks je jedinstvena prilika da se o ovoj važnoj temi uspostavi dijalog sa mladima iz cele Srbije, kao i sa predstavnicima institucija, medija, omladinskih i organizacija civilnog društva.

Youth Rights Talks 2022
Foto: Promo/Youth Rights Talks

Cilj događaja i uloga mladih

Glavni cilj događaja je pružanje prostora mladima da slobodno iznesu i izraze svoje stavove o aktuelnim društvenim problemima. Ideja je da se sagleda i čuje perspektiva mladih, njihovi lični pogledi, mišljenja, kao i lične priče.

U oružanim sukobima širom sveta neretko učestvuju i mladi ljudi. Njima se nasilno remeti tranzicija u odraslost, prekida obrazovanje, uništavaju strukture podrške za mlade i njihova sigurna mesta i prilike za razvoj.

U cilju da poseban fokus bude na ulozi mladih u ovom procesu, istraživaće se mogućnosti transformacije konflikta. Konkretne inicijative i predlozi rešenja deliće se oslanjanjem na Rezoluciju 2250 Mladi, mir i bezbednost.

Da li je Youth Rights Talks za mene?

Ako:

  • imaš zanimljive uvide o tome šta je mir;
  • želiš da pričaš o nekom protestu;
  •  podeliš svoje ili tuđe iskustvo u konfliktnom okruženju;
  • osećaš da treba da pozoveš svet na pomirenje;
  • imaš ideju kako da mladi utiču na politike koje su u vezi sa sigurnošću;
  • znaš kako nemiri utiču na mlade ljude i kako da se izbore sa tim;
  • hoćeš da ispričaš priču o mobingu na poslu, predložiš rešenje;
  • znaš u kakvoj su vezi prirodni resursi i konflikti;
  • inspiriše te da pričaš o unutrašnjem miru i tehnikama koje pomažu u postizanju istog,

popuni prijavu na ovom linku i prisustvuj događaju kao aktivna publika ili govornik/ca. Ukoliko nisi iz Beograda, za aktivnu publiku moguća je refundacija putnih troškova, a za govornike/ce refundacija putnih troškova i obezbeđivanje smeštaja.

Prijave su otvorene do 29. oktobra.

Pretplati se
Obavesti o
guest
2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milicica
Milicica
1 godina pre

Vidimo see

Andrea
Andrea
1 godina pre
Odgovor za  Milicica

jedvacekanje❤️