Sport

Budućnost srpske i evropske košarke – Nikola Radovanović

FIBA navodi: "Nikola je jedan od najboljih igrača u Evropi rođenih 2003. godine".

Samo onima koji su uporni i istrajni u ciljevima, igranje za klub iz snova može postati stvarnost. Nikola Radovanović (17,205 cm), košarkaš rodom iz Nevesinja, kojem je to pošlo za rukom, pristao je da objasni našim čitaocima šta je sve morao da uradi i kroz kakva iskušenja prođe da bi ostvario svoj dečački san i zaigrao košarku u crno-belom dresu.

Košarkom sam počeo da se bavim zbog društva, koje me je podsticalo i nagovaralo da krenem da se bavim ovim sportom zbog neospornog talenta i sposobnosti, ali i visine, rekao je Nikola Radovanović.


Kako je vreme prolazilo, košarkaški talent je sve više dolazio do izražaja i nije ostao neprimećen. Međutim, da put do uspeha nije nimalo lak niti bajkovit, svedoči sledeća rečenica:

Treninzi u mom matičnom klubu iz Nevesinja, koji su bili održavani samo dva do tri puta nedeljno. To mi je smetalo u daljem napredovanju.

foto: privatna arhiva


Prilika i šansa za košarkaško usavršavanje Nikoli stižu vrlo brzo. Talenat koji poseduje visoki Hercegovac nije ostao neprimećen. Prva ponuda za promenu sredine stigla je od Sparsa iz Sarajeva, a druga od Budućnosti iz Bijeljine. Nikola bira bjeljinsku Budućnost i tamo provodi tri sezone misleći da je u Budućnosti na pravom putu da postane vrhunski košarkaš.

Poziv za Partizan

Posle izvesnog vremena saznao je da se u sportu koji voli dešavaju i neke nepredviđene okolnosti. Dobre vesti su stigle u klub iz Bijeljine – Nikolu Radovanovića traži Partizan! Dobija ponudu da zaigra za jedan od najvećih klubova, po njegovim rečima:

Partizan je klub koji volim i o kom sanjam od malih nogu.


Medjutim, u prelasku za željeni klub, isprečio se upravo onaj iz kog je trebalo da pobegne. Naime, klub iz Bijeljine nije bio saglasan sa Nikolinim prelaskom. Razumljivo, klub bi izgubio jednog od igrača koji bi mogao da donese veću popularnost, samim tim i bolje klupske ponude. U takvim borbama klubova, igrač kao individua bude najviše uznemiren i povređen, ali to sa Nikolom nije bio slučaj. On je iz ove borbe izašao kao pobednik sa nagradom u vidu igranja za traženi klub – Partizan.

Dolaskom u Beograd, morao sam da promenim svoje učestale obaveze i navike. Kako su u Partizanu treninzi jači, bila mi je potrebna pomoć u vidu saigrača koji su mi izašli u susret. Svi smo se brzo združili i osećao sam se kao da sam već dugo tu, dodaje Nevesinjac.


Kada smo ga pitali koji su mu dalji planovi za nastavak karijere, odgovorio je:

Planiram da nastavim sa treninzima u Partizanu i da se trudim i uspesi će dolaziti sami, a naravno, voleo bih i da budem na NBA piku u skorije vreme.

foto: privatna arhiva

Predvodnik reprezentacije


Što se tiče reprezentacije, Nikola je postigao veliki uspeh kao predvodnik na kadetskom evropskom prvenstvu U16, održanom u Udinama. Tamo se pokazao kao jedan od najefikasnijih igrača.


Kao komentar na Nikolinu igru, sajt FIBE navodi da je on jedan od najboljih igrača u Evropi rođenih 2003. godine, na šta je Nikola skromno odgovorio:

Ja sam samo jedan od mnogih talenata koje Srbija usmerava na FIBA U16 Evropsko prvenstvo i zajedno sa svojim timom, ako pokažemo svoj stroprocentni kvalitet, možemo učiniti mnogo.


Nikola Radovanović je pravi profil igrača koji je odgovoran, pouzdan i dokaz je da snovi mogu postati stvarnost, samo ako smo dovoljno istrajni u željama i vidimo samo uspeh. Iako mlad, još mlađim igračima kojima bi uskoro mogao da postane uzor, ima da poruči sledeće:

Trudite se i dajte svoj maksimum na svakom treningu i naravno, pre svega, uživajte u igri. Tako se postaje šampion.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare