Društvo

Career Days: šansa za praksu ili posao

Na Ekonomskom fakultetu ove godine je održan trideseti po redu sajam praksa i zapošljavanja. Youth Vibes je posetio ovaj sajam i prenosi ti delić atmosfere.

Ovaj sajam omogućava studentima ekonomije, biznisa i menadžmenta da se upoznaju sa kompanijama i potencijalno dobiju prvo zaposlenje ili praksu.

Career Days je nastao pre trideset godina sa ciljem da mladima pomogne u pronalasku prvog posla. U sklopu ove manifestacije, učesnici se upoznaju sa kompanijama, saznaju o novim otvorenim pozicijama za zaposlenje i prakse, kao i o uslovima koje nude različite kompanije. Zainteresovani mogu da ostave svoj CV različitim kompanijama, kao i da dobiju odgovore na pitanja u vezi plate, prijavljivanja i slično. Razgovarali smo sa predstavnicma tih kompanija o tome šta nude mladima.

Deo atmosfere sa sajma Career Days-a. Foto: Ilija Antić

Sa predstavnicom HR-a HalkbankeMarijom Gojković  smo razgovarali o programu ,,Moja prva plata“. Saznali smo da neki učesnici ovog programa dobijaju i stalno zaposlenje.  Kompanija nudi ugovore na određeno i neodređeno vreme, kao i zdravstveno osiguranje. Razgovoru se pridružio i Igor Đerpi koji nam je govorio  o novini u banci.

,,Kreirali smo paket koji mladima omogućava kreiranje računa, korišćenje platne kartice i svih drugih pogodnosti koje drugi klijenti imaju, ali bez naknade za održavanje. Prepoznali smo da su mladi obično bez stalnih primanja, zbog čega im održavanje računa predstavlja trošak. Ovo omogućava mladima da uče kako da vode finansije bez troškova održavanja“.

Od Anđele Živković, predstavnice Accel club-a smo saznali da za kreativce ima otvorenih mesta za praksu. Oni trenutno traže radnike u oblasti finansija i product development-a. Radi se o kompaniji koja se bavi e-comerce-om, dropshiping-om i sličnim. Zainteresovani u oblasti Arts and Crafts se mogu prijaviti za svoj prvi posao u Accel club.

Sa voljom, ali bez iskustva

Za mlade koji nemaju radno iskustvo postoji mogućnost rada u kompaniji Silver Bell group, gde dobijaju odgovarajuću obuku i podršku. U sklopu programa dobijaju i mentora koji im pomaže da definišu svoje ciljeve i planove po pitanju napretka u karijeri i da ih u određenom vremenskom periodu i ostvare. Ana Trajkovska, predstavnica ove kompanije, kaže da je prednost ove kompanije raznovrsnost pozicija koje mladi mogu da izaberu za svoje zaposlenje.

Štand kompanije Silver Bell Group. Foto: Ilija Antić

Ovaj događaj je, po rečima volontera i učesnika, bio izuzetno uspešan i značajan za sve one koji su prisustvovali.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare