Društvo

Da li je nacionalizam ekvivalent šovinizmu?

"Ljubav prema sebi, sopstvenoj naciji je potrebna da bi imali lični i društveni identitet."

Veliki broj ljudi ne zna pravo značenje reči  nacionalizam. Obično se poistovećuje sa šovinizmom, hegemonizmom, netrpeljivošću i mržnjom. Na ovim prostorima česta je zabluda da je nacionalizam koren zla medju nacijama i narodima.

Šta je zapravo nacionalizam?

Ovaj pojam nedvosmisleno se odnosi na ljubav prema naciji ili u najmanju ruku privrženosti istoj. Pojam nacionalizama se u narodu upotrebljava kao mržnja prema svima koji nisu kao većina (Srbi,pravoslavci…). Što zapravo predstavlja suštinsku definiciju šovinizma.

Ljubav prema sebi, sopstvenoj naciji je potrebna da bi imali lični i društveni identitet, objašnjava profesorka sociologije Aleksandra Ivanovic.

Ona dodaje još i da nacionalizam u svojstvu bratstva i jednakosti, treba da bude poželjna kategorija svakog društva. Jer kada volimo svoju naciju onda možemo voleti i razumeti druge narode i kulture, navodi profesorka.

Koja je razlika izmedju nacionalizma i šovinizma?

YouthVibes je sproveo anonimnu instagram anketu (@youthvibes.rs) na ovu temu.

Nacionalizam je nepotreban na Balkanu. Samo se pretvori u ekstremizam i stvara nam sukobe, je jedan od odgovora na našu anketu.

Iako 93% mladih smatra da su to dva različita termina, ipak se ova dva pojma kolokvijalno mešaju. Zato ih treba dobro razgraničiti.

Šovinizam najprostije rečeno predstavlja uverenje o uzvišenosti neke nacije u odnosu na druge. Ovaj osećaj neumerenosti ponosa je glavna razlika izmedju nacionalizma, koji je umeren i povezan sa ideologijom ljubavi prema naciji  i poštovanja drugih.

Voleti svoje i uvek poštovati tuđe. Voditi računa o svim ljudima u svojoj zajednici, to je nacionalizam, jedan je od anonimnih odgovora na anketu.

Šovinizam privlači pojedince iz marginalizovanih grupa. Od pripadnika neke nacije očekuje se potpuna lojalnost i žrtva za nacionalne interese. Odbijanje ovih principa se karakteriše kao izdaja. Izdaja predstavlja vrhunac sramote u društvu, što te pojedince od nacionalista pretvara u šoviniste, kako ne bi bili ismejani u društvu već dokazani kao još veći borci za naciju.

Ljubav prema naciji je deo mog kolektivnog identiteta, ako ne volim sebe ne mogu voleti ni druge.Tako je i sa nacijom, dodaje profesorka sociologije.

Zbog ljubavi prema svojoj naciji i kulturi ne treba da mrzimo druge. U šovinizmu je mnogo toga pogrešno, treba da se medjusobno poštujemo jer bez toga nema razvoja i daljeg napretka.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Princ Pčinje
Princ Pčinje
3 godine pre

Odličan tekst