Lifestyle

Da li su deca Kosmeta „Naša deca“?

Mlade stalno prate priče kako su neaktivni, apatični i kako ih preterano ne zanima život u Srbiji. Da to nije baš tako svedoči i mladi Nemanja Vučković.

Nemanja je student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Takođe je i predsednik Studentskog kluba Pravnog fakulteta od njegovog osnivanja. On ne samo da je aktivan po pitanju života u Srbiji, već i po pitanju života i položaja Srba u Crnoj Gori, ali i suštinskim pitanjima srpskog nacionalnog bića poput pitanja Kosova i Metohije.

SKPF je inicijator mnogih tribina, akcija i protesta. U poslednje vreme je najaktivniji po pitanju života Srba u Crnoj Gori, i to protestima i litijama podrške Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, ali i podnošenjem narodne inicijative za usvajanje Rezolucije o ugroženosti istih.

Nemanjino gostovanje u emisiji “Naši dani“ (CENTAR)

„Aktivizam je ono što donosi promenu“

Aktivizam je ono što donosi promenu. Ako stojimo u mestu, ma koliko da je dobro, znači da nema napretka. Negde sam pročitao da ljudi koje čekamo smo mi, navodi Nemanja i dodaje da svoj aktivizam najpre usmerava na poboljšanje studentskog standarda, od osnovnih studentskih problema sa kojima su se sretali na studijama, do predlaganja inicijativa za usvajanje akata u Narodnoj Skupštini RS od velikog nacionalnog značaja.

Kako Nemanja kaže, SKPF je pokazao jedan ozbiljan standard studentskog aktivizma, kroz brojne tribine pravničkog, istorijskog karaktera ili sa nekom aktuelnom temom. Takođe i saradnjom sa brojnim institucijama i organizacijama, saradnjom sa najvećim intelektualcima našega vremena, a pre svega u prepoznavanju tema koje će tek doživeti veliku aktuelnost.

„Vlast Crne Gore pokušava da razgradi srpsko nacionalno biće“

Studentski klub Pravnog fakulteta inicijator je mnogim protesta, tribina i akcija čiji je fokus bio na stanju u kom se Srbi nalaze kako na južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, tako i u Crnoj Gori.

Crna Gora je za mene najbliža država, sa kojom imamo zajedničku istoriju i iz koje dolaze velikani srpskog naroda. Ipak, ona danas ponašanjem svojih vlasti pokušava da razgradi nacionalno biće srpskog naroda i u tom procesu rasrbljavanja sopstvenog stanovništva i kreiranjem neke nove nacije, jezika i verenužno dolazi u konflikt sa sopstvenim stanovništvom.

Dodaje da su Građanima Beograda i Srbije pokušali da približe ono što se godinama dešava srpskom narodu u Crnoj Gori, koji zbog igara političkih elita u Beogradu i Podgorici, nisu imali prilike da jasno i nedvosmisleno čuju sa nacionalnih medija za ono što se dešava.

Nemanjino gostovanje u emisiji “Naši dani“ (CENTAR)

Da li su deca Kosmeta “Naša deca“?

Po pitanju Kosova i Metohija Nemanja navodi da Kosovo i Metohija jesu sastavni deo Srbije, što garantuje i Rezolucija 1244, ali su i najvažnije nacionalno, bezbedonosno, ekonomsko i kulturno pitanje.

Takođe osvrnuo se i na spot “Za našu decu“ Srpske napredne stranke.

Pročitao sam objavu mladića iz Kosovskog Pomoravlja koji pita “Čija smo mi deca?“. To je spot najveće političke partije u Srbiji, koja je još na to vladajuća, sa kojeg je izostavljeno Kosovo i Metohija u sastavu Srbije. Navođeni su gradovi Srbije, poput “Za decu Subotice“ ili “Za decu Čačka“, Niša… Na toj karti nema niti jednog grada sa Kosmeta.

izvor: PrintScreen/YouTube/Centar

Pita se kakve se poruke time šalju Srbima južno i severno od Ibra. Da li su deca sa Kosmeta “Naša deca“? i Da li ih mi pozivamo da napuste Kosovo i Metohiju? – pita Nemanja.

Kaže da problema zbog aktivizma još nije imao ali da još uvek čeka da se objavi njegov intervju za dnevni list Politika, koji je dat u januaru ove godine.

„Mladi moraju da budu glasni“

Na kraju razgovora Nemanja je poslao poruku mladima u Srbiji.

Srbije je bogata zemlja sa primerima hrabrosti i junaštva u bogatoj istoriji. Mislim da mladi moraju napraviti iskorak i biti glasni, pa čak i kada nisu sigurni u to što žele . Niko pre nas se neće izboriti za pravednije društvo. Suprostavimo se nepravdi gde god da je uočimo. Hiljade malih pobeda su uvek siguran recept za konačnu pobedu!

Pretplati se
Obavesti o
guest
3 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jovan992
Jovan992
3 godine pre

Pravi čovek, videćete ovo ime na čelu Srbije za nekoliko decenija!

Naisus
Naisus
3 godine pre

Bojim se za ovog momka, videcemo koliko ce daleko stici u ovakvoj Srbijici..

trackback

[…] Izvor: youthvibes.rs […]