Lifestyle

Da li su deca Kosmeta “Naša deca”?

Mlade stalno prate priče kako su neaktivni, apatični i kako ih preterano ne zanima život u Srbiji. Da to nije baš tako svedoči i mladi Nemanja Vučković.

Nemanja je student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Takođe je i predsednik Studentskog kluba Pravnog fakulteta od njegovog osnivanja. On ne samo da je aktivan po pitanju života u Srbiji, već i po pitanju života i položaja Srba u Crnoj Gori, ali i suštinskim pitanjima srpskog nacionalnog bića poput pitanja Kosova i Metohije.

SKPF je inicijator mnogih tribina, akcija i protesta. U poslednje vreme je najaktivniji po pitanju života Srba u Crnoj Gori, i to protestima i litijama podrške Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, ali i podnošenjem narodne inicijative za usvajanje Rezolucije o ugroženosti istih.

Nemanjino gostovanje u emisiji ”Naši dani” (CENTAR)

“Aktivizam je ono što donosi promenu”

Aktivizam je ono što donosi promenu. Ako stojimo u mestu, ma koliko da je dobro, znači da nema napretka. Negde sam pročitao da ljudi koje čekamo smo mi, navodi Nemanja i dodaje da svoj aktivizam najpre usmerava na poboljšanje studentskog standarda, od osnovnih studentskih problema sa kojima su se sretali na studijama, do predlaganja inicijativa za usvajanje akata u Narodnoj Skupštini RS od velikog nacionalnog značaja.

Kako Nemanja kaže, SKPF je pokazao jedan ozbiljan standard studentskog aktivizma, kroz brojne tribine pravničkog, istorijskog karaktera ili sa nekom aktuelnom temom. Takođe i saradnjom sa brojnim institucijama i organizacijama, saradnjom sa najvećim intelektualcima našega vremena, a pre svega u prepoznavanju tema koje će tek doživeti veliku aktuelnost.

“Vlast Crne Gore pokušava da razgradi srpsko nacionalno biće”

Studentski klub Pravnog fakulteta inicijator je mnogim protesta, tribina i akcija čiji je fokus bio na stanju u kom se Srbi nalaze kako na južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, tako i u Crnoj Gori.

Crna Gora je za mene najbliža država, sa kojom imamo zajedničku istoriju i iz koje dolaze velikani srpskog naroda. Ipak, ona danas ponašanjem svojih vlasti pokušava da razgradi nacionalno biće srpskog naroda i u tom procesu rasrbljavanja sopstvenog stanovništva i kreiranjem neke nove nacije, jezika i verenužno dolazi u konflikt sa sopstvenim stanovništvom.

Dodaje da su Građanima Beograda i Srbije pokušali da približe ono što se godinama dešava srpskom narodu u Crnoj Gori, koji zbog igara političkih elita u Beogradu i Podgorici, nisu imali prilike da jasno i nedvosmisleno čuju sa nacionalnih medija za ono što se dešava.

Nemanjino gostovanje u emisiji ”Naši dani” (CENTAR)

Da li su deca Kosmeta ”Naša deca”?

Po pitanju Kosova i Metohija Nemanja navodi da Kosovo i Metohija jesu sastavni deo Srbije, što garantuje i Rezolucija 1244, ali su i najvažnije nacionalno, bezbedonosno, ekonomsko i kulturno pitanje.

Takođe osvrnuo se i na spot ”Za našu decu” Srpske napredne stranke.

Pročitao sam objavu mladića iz Kosovskog Pomoravlja koji pita ”Čija smo mi deca?”. To je spot najveće političke partije u Srbiji, koja je još na to vladajuća, sa kojeg je izostavljeno Kosovo i Metohija u sastavu Srbije. Navođeni su gradovi Srbije, poput ”Za decu Subotice” ili ”Za decu Čačka”, Niša… Na toj karti nema niti jednog grada sa Kosmeta.

izvor: PrintScreen/YouTube/Centar

Pita se kakve se poruke time šalju Srbima južno i severno od Ibra. Da li su deca sa Kosmeta ”Naša deca”? i Da li ih mi pozivamo da napuste Kosovo i Metohiju? – pita Nemanja.

Kaže da problema zbog aktivizma još nije imao ali da još uvek čeka da se objavi njegov intervju za dnevni list Politika, koji je dat u januaru ove godine.

“Mladi moraju da budu glasni”

Na kraju razgovora Nemanja je poslao poruku mladima u Srbiji.

Srbije je bogata zemlja sa primerima hrabrosti i junaštva u bogatoj istoriji. Mislim da mladi moraju napraviti iskorak i biti glasni, pa čak i kada nisu sigurni u to što žele . Niko pre nas se neće izboriti za pravednije društvo. Suprostavimo se nepravdi gde god da je uočimo. Hiljade malih pobeda su uvek siguran recept za konačnu pobedu!

4.85votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jovan992
Jovan992
16 days ago

Pravi čovek, videćete ovo ime na čelu Srbije za nekoliko decenija!

Naisus
Naisus
16 days ago

Bojim se za ovog momka, videcemo koliko ce daleko stici u ovakvoj Srbijici..

trackback

[…] Izvor: youthvibes.rs […]