Lifestyle

Dan mladosti- Nestali praznik Jugoslavije

Kako se slavio nekadašnji državni praznik u čast Titovog rođendana?

Dan mladosti je bio državni praznik u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (skraćeno SFRJ), koji se slavio 25. maja. Danila Burzana, višedecenijskog novinara i publiciste iz Titograda (današnje Podgorice) smo pitali da nam kaže nešto više o ovom prazniku o kojem većina omladine ne zna, dok stanovništvu bivše Jugoslavije nedostaje.

Dan mladosti, 25. maj, bio je državni praznik u bivšoj SFR Jugoslaviji. Naslijedio je raniji praznik – Rođendan druga Tita, 25. maj, koji se jednako tako svečano, organizovano i masovno proslavljao u cijeloj zemlji, kazao je gospodin Danilo.

Manji detalj je da Titov rođendan zapravo nije bio 25. maja, već 7.

foto: Danilo Burzan

Kada i kako je počeo da se slavi Dan mladosti?

Gospodin Danilo nam je pričao kako je Titov rođendan postao praznik odmah poslije Drugog svjetskog rata, kao izraz podrške i povjerenja u komunističkog vođu, Josipa Broza Tita. Sredinom 1960tih Titov rođendan je, na njegovu inicijativu, preimenovan u Dan mladosti.

Dan mladosti se proslavljao izuzetno organizovano, svečano i masovno, u svim djelovima zemlje- rekao je gospodin Danilo. Brojne i raznovrsne programe, tokom dva-tri mjeseca, priređivali su pretežno mladi – pioniri i omladina – aIi su učestvovali i stariji, a posebno vojska, rekao je gospodin Danilo.

Štafete i priredbe

Gospodin Danilo je izdvojio nošenje Titove štafete kao jednu od najzanimljivijih manifestacija.

Počelo [je] još odmah nakon oslobođenja. Nošenje lokalnih štafeta su organizovali mladi u svim djelovima zemlje: u školama, radnim kolektivima, mjesnim zajednicama… Štafete su nošene trčeći, predavane od ruke do ruke mladih ljudi, a to je trajalo i po dva-tri mjeseca… Uvođenjem Dana mladosti i štafeta je dobila naziv Štafeta mladosti.

Takođe nam je rekao o završnim priredbama Dana mladosti. Najvažnija se odvijala 25. maja, u Beogradu na Stadionu JNA gdje je priređivan bogat i raznovrstan program. Završnica je bila svečano uručivanje Štafete mladosti Josipu Brozu Titu.

Proslava Dana mladosti 1979

Zašto je ovaj praznik bio bitan?

Na pitanje zašto je ovaj praznik bio bitan, gospodin Danilo dao nam je interesantan odgovor.

Dan mladosti je bio jedan od najvažnijih državnih praznika, a bio je u funkciji ostvarivanja ideje tzv. ,,socijalističkog vaspitanja’’ mladih, i u funkciji ostvarivanja “bratstva i jedinstva svih naroda i narodnosti u Jugoslaviji”, na čemu je posebno insistirao predsjednik Tito. Kroz desetine raznovrsnih programa u kojima su učestvovale na hiljade mladih, dolazilo je do masovnog druženja i njihovog zbližavanja, a to je doprinosilo ostvarivanju duha zajedništva i “bratstva i jedinstva”. U krajnjem, sve to je bilo u funkciji afirmacije zajedničkog života svih građana, u svim republikama Jugoslavije.

Djevojka sa štafetom; Foto: privatna arhiva

Završetak slavlja

Sa padom Jugoslavije i ovaj praznik je nestao, kaže gospodin Danilo.

Slavio se još nekoliko godina nakon Titove smrti, ali je “ugašen” nestankom bivše federalne države. Raspad Jugoslavije značio je i nestanak ideje zajednistva, odnosno poražena je i ideja “bratstva i jedinstva”.

Da li je moguće da vratimo ovaj praznik?

Sa obzirom da je 25. maj bio omiljeni praznik brojnih Jugoslovena, pitala sam se da li bi bilo moguće da ga danas možda ponovo probamo oživjeti.

Danas nije moguća njegova obnova. Rasčistio je gospodin Danilo. 

Dan mladosti je bio svojevrsni simbol Titovoga vremena, odnosno SFR Jugoslavije. Danas nije moguća njegova obnova, jer je bivša država razbijena, a srušen je i državni, “socijalistički” sistem. U novoformiranim državama i dalje dominiraju separatni interesi, pa bi, možda, tek u nekoj budućnosti bilo moguće da dođe do određene obnove saradnje mladih. Ideja o obnovi Dana mladosti je sada nerealna.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare