Modern art

ĐOL8: Prvi čovek na svetu koji se naučen rodio

Đorđe Maksimović, poznatiji kao Đol8, nedavno je izdao svoju novu autorsku pesmu pod nazivom Prvi čovek na svetu koji se naučen rodio. Naširoko prepoznatljiv po duhovitim, otkačenim tekstovima pesama u kojima govori o sebi, Đole ni ovom pesmom nije izdao svoj karakteristični muzički stil.

Pesma “Prvi čovek na svetu koji se naučen rodio”, u kojoj Đorđe otkriva svojoj publici da je bio genije još pre svog rođenja, osma je po redu u diskografiji ovog mladog umetnika. Ova pesma u refrenu ima jasnu referencu na Sinanovu pesmu Ej, otkad sam se rodio (sreće nisam imao) koja malo prerađena glasi: Ej, otkad sam se rodio ja sam znanja imao.

Nesvakidašnji, šarmantni, tekstovi i mešavina metala sa mnogo različitih žanrova su glavna karakteristika dosadašnjih pesama ovog osamnaestogodišnjaka. 

Moja muzika je kombinacija više žanrova. Iako je osnova muzike metal, uvek volim da zvuk dodatno obogatim sintisajzerima, perkusijama i raznim duvačkim instrumentima, jer mi je standardna postavka benda, koja podrazumeva bubanj, gitaru i bas gitaru postala izuzetno dosadna, kaže Maksimović i dodaje da se trudi da u muzici izbegne uniformnost i svakidašnjost.

 

Njegov muzički uzor je, između ostalih, bend System of a Down (SOAD), od kojih je, kaže, i preuzeo prvobitni muzički stil. Taj stil je kasnije nadograđivan, oblikovan i modeliran, a u njega je inkorporiran čak i narodni melos. Đorđe kaže da se u pesmi “Vratiću se stara”, u kojoj je osnova elektronika, najbolje mogu čuti folk melodije i narodnjački ritam.

Muzika je umetnost koja me inspiriše i dira u srce. Nešto što me zaista najviše zanima. Volim da napravim muziku koja će zabaviti ljude, navodi on. 

Đorđe je muzikom počeo da se bavi još u osnovnoj školi, tokom koje je završio gitaru u nižoj muzičkoj školi. Zatim je još pre početka srednje škole, u kućnim uslovima, sam, krenuo da pravi muziku koju nije nigde objavljivao. 

Proces pisanja pesme, uklapanje i kombinovanje melodije sa tekstom, mi je izuzetno inspirativna i možda omiljena faza stvaranja pesme. Trudim se da konstrukcija pesme ne bude jednolična i dosadna, a da strofe i refrene uklopim na neobičan način, navodi Đorđe.

Poznato je da remek-dela nastaju na razne sulude načine. Đoletova priča o tome kako je, iz dosade, nastala njegova prva pesma pod nazivom “Ja sam Đole” još jedan je dokaz prethodne hipoteze.

Jednoga dana je kod mene došao Laki, moj sestrić. Bilo nam je strašno dosadno i odlučili smo da napravimo pesmu. Trebalo je da to bude samo njegova pesma, ali se na kraju desilo da je postala moja. Tada smo snimili njegov deo, a ja sam posle uradio postprodukciju pesme, deli sa nama Đorđe i dodaje: Da ta pesma nije postala popularna ne bih nastavio da se bavim muzikom.

Za svoju muziku Đorđe sam radi i spotove. On kaže da je njegovo interesovanje za video montažu krenulo spontano, iz igre sa drugarima, ali kvalitet spota za najnoviju pesmu pokazuje koliko je ovaj srednjoškolac napredovao u svom setu veština iz ove oblasti. 

Uvek me je više od muzičke produkcije zanimala video produkcija. Spot za najnoviju pesmu sniman je profesionalno i to je najvisokobudžetiniji spot koji sam snimio do sad. Čak sam unajmio i snimatelja za jedan dan snimanja, kaže Đole, dodaje da je montažu ipak radio sam i nastavlja: Montažom se bavim već dugo, a savladao sam je prateći Youtube tutorijale. Skidao sam razne programe, igrao se efektima i animacijama. Oduvek mi je bilo zanimljivo da u programu napravim da letim kroz neki prostor.

Na sceni i van scene

Primetno je da Đorđe nije isti kada je na sceni i kada siđe sa nje. Prepoznatljiv je po ekscentričnom načinu oblačenja i energičnom ponašanju na sceni. Sunđer Bob majica, šarene patofne sa jednorozima, kecelja sa oskudno odevenim ženama nisu neobični autfiti na Đoletovim svirkama.

Tekstovi u kojima o sebi govori kao o kralju univerzuma, geniju i čoveku koji se naučen rodio su sada već naširoko prepoznatljiv Đoletov stil. On kaže da ne zna o čemu bi drugom pevao nego o onome o čemu zna najviše – o sebi samom.

Ipak, u razgovoru s njim stiče se drugačiji utisak. Đorđe je nenametljiva, skromna i nepretenciozna mlada nada mim metala.

Nisam privatno onakav kakav sam u pesmama. Ne volim da budem preglasan. Ne volim da se sve vrti oko mene i volim da čujem druge šta imaju da kažu, kaže Đole i dodaje da su obe osobine deo njegove autentične ličnosti, a da se na sceni oseća slobodno da ispolji i ovu svoju drugu stranu.

Dosadašnje svirke i festivali

Činjenica da je Đorđe do sada snimio tek nekoliko autorskih pesama nije ga sputala da ima čak tri javna nastupa i učestvuje na festivalu takmičarskog karaktera Balkanrok, održanog u septembru ove godine u Nišu.

Na svirkama Đole ima veliku podršku svojih prijatelja iz benda Šut, koji na svirkama nastupaju zajedno sa njim. 

Kad sam hteo da napravim prvi nastup dogovorio sam se sa kolegama iz benda “Šut” da zajedno sviramo te večeri, jer ni oni ni ja nemamo program za celovečernju svirku. Taj dogovor se desio vrlo lako, a nastupi su prošli fenomenalno, navodi Đorđe i dodaje: Publika je svaki put bila fenomenalna, energična i glasna. Čini mi se da je publika, isto kao i mi, jako uživala na svirci. Atmosfera je bila nestvarna, a trema je nestala čim sam kročio na scenu.

Na takmičenju Balkanrok Đorđe je osvojio drugo mesto, ali kaže da je vrednije bilo samo iskustvo nego bilo koje mesto na takmičenju. 

Prvi put sam nastupao na tako velikoj bini. Imali smo odlično ozvučenje, tonca i monitore, kaže Đole i ističe: Iza tog nastupa su sati vežbanja i pripreme. Svirali smo šest pesama na nastupu, a prva izvedena pesma te večeri bila je ona najnovija – Prvi čovek na svetu koji se naučen rodio.

Alternativni kulturni centri i novootvorene scene koje pružaju priliku neafirmisanim mladim bendovima da održe svirke s vremena na vreme mnogo znače. 

Stalno posećujem svirke, iako je rok prestao da mi bude inspirativan. Volim kada čujem nešto novo, kaže Đorđe i dodaje da novi zvuk danas sve češće čuje u Alternativnom kulturnom centru Fuzz, za koji kaže da ceni to što podržavaju i afirmišu lokalnu muzičku scenu.

Đorđe u ovom trenutku nema nameru da izdaje album, ali planira da na svakih par meseci izbacuje singlove sa spotovima. Plan mu je da svaka pesma nadmaši onu prethodnu, što je do sada i postizao, ali taj plan, čini se, postaje sve teži za realizaciju. 

Uskoro idem na mesec dana u Vijetnam, kod svog brata koji tamo živi. U Vijetnamu planiram da snimim spot za novu pesmu koju ću osmisliti i snimiti dok ne odem, ekskluzivno deli sa nama ovaj mladi muzičar.

Đorđe kaže da se može desiti da uskoro dođe i do promene žanra i tematike njegove muzike, ali nam za sada preostaje samo da sačekamo i vidimo na koji način ovaj mladi umetnik planira da nas ponovo iznenadi i zaseni.

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare