Lifestyle

Dvanaestogodišnja Ružica Mihajlović: Kulinarstvo kao kreativni izraz

Ružica Mihajlović je dvanaestogodišnjakinja iz Požarevca. Pohađa šesti razred osnovne i peti razred muzičke škole. Svira klavir i većinu slobodnog vremena posvećuje kulinarstvu.

Ružica Mihajlović je dvanaestogodišnjakinja iz Požarevca. Pohađa šesti razred osnovne i peti razred muzičke škole. Svira klavir i većinu slobodnog vremena posvećuje kulinarstvu. To je jedno od interesovanja koje je neobično za njene godine, te je izdvaja od ostalih vršnjaka. Iskoristila je vanredno stanje prošle godine na najbolji mogući način i tako otkrila svoju veliku strast. 

U martu prošle godine je napravila svoju prvu uvijenu pogaču. Sve je počelo iz šale, ali su na kraju svi bili oduševljeni ukusom njenog prvog samostalno napravljenog jela. Kada njenoj mami pogača nije uspela, Ružica je rekla: Sada ćeš da vidiš šta je pogača, i tako nenadano otkrila svoj novi talenat. Isprobavanje novih recepata se nakon toga nizalo jedan za drugim.

Dvanaestogodišnjakinja svoje umeće deli sa publikom na Instagramu

Nakon tri meseca kuvanja je napravila Instagram profil @kuvanje_sa_ruzicom. Glavna inspiracija za to su joj bili profili koje je pratila. Od tada ona kuva kad god ima slobodnog vremena ili naiđe na zanimljiv recept. Ružica zna da sprema: kiflice, krofnice, torte, jela sa mesom, salate… 

Najviše volim da spremam uvijenu pogaču jer sam zahvaljujući njoj otkrila svoju ljubav prema kuvanju, izjavila je Ružica za Youth Vibes. 

Od samog početka Ružica ima veliku podršku porodice. Njenim vršnjacima je bilo neobično što je zanima kulinarstvo. Mnogi su na početku mislili da se šali kada kaže da je nešto sama spremila. Vremenom je dobijala sve više podrške od društva. Sada je tradicija da ona spremi nešto svojim drugaricama kada dolaze kod nje. Recepte pronalazi uglavnom u bakinoj staroj svesci recepata. Voli da se osami dok kuva jer se tada, kako kaže, najbolje fokusira. 

Podrška mi veoma znači i ponosna sam na sebe kada ljudi koje volim pohvale moje jelo, kaže ona.

Roditelji Marija i Vladan kažu da su ponosni smo na Ružicu i na to što je tako kreativna, snalažljiva i uporna.

Za kuvanje je potrebno mnogo ljubavi, kao i za sve u životu, a ona je vidno ispoljava. Stalno isprobava nove recepte i ne plaši se izazova. Nadamo se da će takva biti za sve čime se u životu bude bavila.

Kreativni izrazi pored kulinarstva

Ružica svake godine ukrašava baštu i terasu sa mamom. Pred praznike pravi različite dekoracije. Jedna od omiljenih joj je Sneško Belić napravljen od preko 300 plastičnih čaša, visok jedan metar. Od malena je pokazivala kreativne sposobnosti i razvijala ih. Zanimalo ju je od čega je neko jelo napravljeno i na koji način. 

Njena sestra Milica kaže da je Ružica oduvek svoju kreativnost ispoljavala na razne načine, ali ju je pozitivno iznenadila kada se pronašla i u kulinarstvu.

Potpuno neočekivano je otkrila svoju trenutno najveću ljubav. Ponosna sam na nju što je istrajna i sigurna u sebe. Vođenje profila i gostovanje u emisiji uopšte nisu naivne stvari, koje je iznela bolje nego što bi neki mnogo stariji od nje. Ona je zaista čudo od deteta, kod koga ću morati da idem na časove kuvanja, kaže Milica.

Prvo gostovanje na televiziji

Kao veliki podstrek i motivacija za dalje razvijanje kulinarske karijere, Ružica se prijavila za gostovanje u emisiji Praktična žena. Nakon nekoliko dana, kontaktirala ju je urednica emisije i pozvala da bude jedna od gostiju u osmomartovskom specijalu. 

Ovakvo iskustvo ću pamtiti zauvek! Mislim da će pojavljivanje u emisiji mnogo da mi znači za napredovanje u kulinarstvu i razvoj mog Instagram profila. Odlučila sam da spremam uvijenu pogaču tokom snimanja jer je to prvo jelo koje sam samostalno napravila. Nadam se brojnim gostovanjima u budućnosti.

Emisija u kojoj Ružica gostuje će se emitovati osmog marta u 16:30 na kanalu Prve TV.  

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare