Društvo

Ekološka revolucija: Zašto su mladi na ulicama?

Protesti i blokade u vikendima iza nas uzdrmali su Srbiju. Od zatvaranja saobraćajnica, do bake koja ne može da stigne na ručak i bagera koji žele da pregaze narod bilo je potrebno mnogo volje i strpljenja građana da protesti prođu mirno. 

Ulicama Beograda, Novog Sada, Niša i još pedeset gradova, šetalo se od 14 do 16 časova, bez većih incidenata. Ali isto tako i bez policije koja bi te incidente sprečila ukoliko bi došlo do njih. 

Mlade, ali i starije, ljude sa decom ili kućnim ljubimcima spojila je jedna želja. Ekološki protesti skrenuli su pažnju na probleme otvaranja rudnika litijuma kao i svakodnevne probleme sa kojima se susrećemo, a ugrožavaju našu životnu sredinu. 

Zbog čega su ovi protesti toliko važni za mlade ljude?

Mladi ljudi masovno već godinama odlaze iz Srbije zbog nedovoljno prilika za zaposlenje, niskim primanjima ili lošem standardu života. Ono što zasigurno doprinosi lošem standardu života u Srbiji jeste nebriga o prirodnim bogatstvima koje imamo na pregršt. Zašto je ovaj protest bitan za mlade ljude, rekli su nam neki od učesnika u Nišu.

Kako u našoj zemlji institucije ne rade svoj posao, a sa druge strane imate volju jednog čoveka – jako je važno da mladi iz prve ruke vide instituciju građanskog bunta, kao jedinu preostalu na koju se može osloniti. Odbrana časti i dostojanstva onog ‘biti građanin’ je osnova zdravog društva. A biti građanin podrazumeva i obaveze, ne samo prava, navodi jedan od sagovornika.

Niš 4.12.2021.

On dodaje da mladi treba da žive svoje priče, ne priče svojih roditelja ili okruženja i da se snaga građanskog aktivizma oslanja na stav svakoga od nas.

Taj stav treba oformiti na argumentu, ne na veri. Pozivam vas da ne verujete ni ovima ni onima, ni Miki sa društvenih mreža, ni meni – već isključivo sebi! Živite u informatičkom dobu gde su vam informacije i te kako dostupne – istražite, proverite, oformite svoj stav i onda ga branite, rekao je on.

Za čiju decu?

Za ljude koji u Srbiji planiraju porodicu bitan je čist vazduh i zdrava hrana koju mogu sebi da priušte pa je tako jedan mladi par rekao:

Volimo našu zemlju i želeli bismo da ostanemo u njoj, mladi smo i planiramo porodicu, zato je za nas ovaj protes izuzetno važan. Naša dece traba da odrastu u zemlji koja je ekološki osvešćena, a ne da udišu zagađenje.

Niš 4.12.2021.

Jedan od sagovornika kaže da oni, kao stariji, treba da pokažu primerom, zato poziva mlade da stave u javan prostor i pod reflektore stavove svojih starijih.

Meni su ovi protesti neizmerno važni upravo zbog vas – naše dece! Sve naše dece, ne samo ove ili one. Hoću da ostanete ovde, da imate zdravo društvo koje ćete dalje da gradite, navodi on.

Ovakav primer dali su svi građani koji su izašli na proteste ili će tek izaći i borili se za našu decu koja treba da odrastu u Srbiji i da izgrade svoju budućnost i svoje porodice.

Počevši kao mala stvar, inicijativa par ljudi, ova ekološka revolucija proširila se na čak 50 gradova u kojima na proteste nije izašlo samo 20 ljudi, već i po nekoliko hiljada. Na važnost ovakve teme ukazuju nam i poznate ličnosti koje su stale uz narod i šire svest o tome koliko se zagađenje može stvoriti kopanjem litijuma.

Ja se iskreno nadam da smo napravili prvi korak ka oslobođenju od straha koji nas drži paralisane. Svaki čovek mora sam da se izbori za sopstvenu slobodu. Kao što kaže Štimer „Oslobođeni čovek je poput psa koji za sobom još uvek vuče lanac“. Ovo je borba protiv zagađenja u svakom kontekstu, dodala je jedna od učesnica protesta.

Užice 4.12.2021.

Učenički protesti u Čačku

Na gradskom trgu u Čačku se skupilo nekoliko  stotina srednjoškolaca u nameri da protestuju protiv iskopavanja litijuma u dolini Jadra. Jedan od učenika je rekao:

Mi nismo na trgu zato što smo grupa zgubidana i ne znamo šta drugo da radimo, već zato da branimo svoju domovinu.  

Očigledno je da su mladi ovaj problem shvatili kao njihovu stvar uprkos tome što ih svi savetuju da se ne mešaju u politiku i probleme ove vrste.

Ovo, iako ne srećna vest, ujedinilo je građane Srbije. Vest o povlačenju i izmenama dva sporna zakona pokazalo im  je da promene može biti ako svaku odluku koju donosimo kritički preispitamo i shvatimo da li je dobra ili štetna po nas. 

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] nešto na šta je ponosan, Manojlović navodi veliko prisustvo mladih na protestima. Godinama je tvrdio da mladi nisu apatični za probleme […]