Lifestyle

Fenomen koji kruži svetom: La Casa de Papel

Kroz simboliku i razne motive, ova serija je uspela da probudi svet i izazove milion različitih reakcija.

Španska serija La Casa de Papel ili prevedeno Kuća od papira počela je se emitovanjem 2017. godine na španskom kanalu Antena 3. Na samom početku dostigla je veliku gledanost u Španiji, međutim ona je ubrzo počela da opada. Na Netflix platformi pojavila se krajem iste godine, a zatim je doživela ogroman uspeh u svetu. Niko od kreatora pa do samih glumaca nije očekivao ništa što je usledilo nakon objavljivanja serije na Netflix-u.

Radnja prati pripremu najveće pljačke banke u istoriji. Profesor, čovek čija je ideja, okuplja osmoro ljudi, koji će provesti jedanaest dana u banci štampajući ogromne količine novca. Ono što je posebno zanimljivo jeste da se scenario pisao u hodu, tako da ni sami glumci nisu znali šta ih očekuje. Od samog početka seriju prati nekoliko simbola, koji su većinom razlozi zbog čega je serija postala jedna od najpopularnijih na svetu.

Simbolika motiva

Crvena boja kao jedan od simbola, ističe se samim tim što je enterijer prikazan veoma taman. Ona predstavlja ljubav, smrt, i naravno otpor. Pljačkaši se skrivaju iza maski sa likom španskog umetnika iz nadrealizma, Salvadora Dalija. Dali je bio protivnik modernog kapitalističkog društva. I naravno, kao himna serije, jeste italijanska pesma Bella ciao. Ona je korišćena i kao himna anti-fašističkog otpora i time je postala pesma slobode.

Publika širom sveta

U jednoj od epizoda u trećoj sezoni, Profesor je naglasio da se kostimi i maske sada koriste svuda u svetu, i to i jeste bilo tačno. Fenomen koji je usledio mogao se videti od Portorika pa sve do Saudijske Arabije, na maskembalima, protestima, pa čak i fudbalskim utakmicama.

Fanovi kluba Olympiacos su na utakmici protiv Milana na tribinama postavili transparent na kome su prikazali likove iz serije sa Dalijevim maskama sa trofejem UEFA Lige Evrope. Umesto La Casa de Papel na transparentu je pisalo La casa Del Trofeo (kuća trofeja). Kako je to izgledalo možeš pogledati ovde.

Seriju su u Turskoj okarakterisali kao širenje i podsticanje pobune. U Francuskoj zabeleženo je nekoliko slučajeva gde su pljačkaši iskoristili iste kostime, a na Kipru tokom karnevala bilo je zabranjeno nositi iste jer su smatrali da bi ekstremisti mogli da sakriju svoje oružje.

Protest u Porto Riku prošlog jula gde je narod hteo da smeni guvernera nakon što su procurele neprimerene prepiske sa saradnicima, ostao je upamćen po slici koju je na instagramu okačila Maria Hinojosa, američka spisateljica i voditeljka Latino USA.

Fenomen koji je seriju napravio poznatom upravo dovodi do toga da se ljudi poistovete, bez obzira na to za šta se bore. Činjenica jeste da se svi mi borimo za jedno-slobodu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare