Modern art

Festival koji spaja dobru muziku i humanost

Krajem leta Leskovac postaje središte elektronske muzike organizovanjem humanitarnog TomorrowLe festivala.

Iza organizacije samog festivala stoje Marko Petković i Nikola Pantić, njeni idejni tvorci. Kako Nikola kaže, Petković i on su 2016. godine odlučili da samo njih dvojica rade, jer su tako bili najproduktivniji. Oni su došli na ideju da naprave veliku žurku tada popularne EDM muzike, koja bi se zvala TomorrowLe. Tada je to bilo teško da se izvede, s obzirom na to da su imali mnogo ideja, ali nisu imali iskustva.

Mi tako, neupućeni, počnemo da istražujemo, da vidimo koji je to tip organizacije, petljamo na različite načine. Prvi, veliki korak bio je udruženje, nastalo septembra. Tada smo ugovorili datum festivala sa halom sportova, godinu dana unapred i zvanično januara 2017. rešili da festival bude krajem septembra, kaže Nikola Pantić za Youth Vibes.

Svake godine sve više posetilaca

Prve godine, ubačeno je pored elektronske i malo alternativne muzike i 2017. nastupali su Bad copy, Divolly & Markward, Erick Kasell i Blubird. Druge, 2018. godine na festivalu su nastupali Coby i Kul King Kuler, dok su prošle godine nastupali Klinac i dj Smeng. Od lokalaca, svake godine nastupao je Uroš Banjac.

Atmosfera sa festivala; foto: Nikola Stanković Diša

Prve godine festival je posetilo oko 1500 ljudi. Već naredne bilo je duplo više posetilaca, oko 3000, i hala je bila prepuna. Prošle godine je koncert sa Klincem bio održan na otvorenom, sa preko 5000 ljudi. Atmosfera uvek sa sobom nosi pozitivne vibracije i energiju, a Nikola dodaje da izvođači kidaju.

Što se organizacije festivala tiče, ništa mi nismo uradili što neko drugi ne bi mogao da uradi. Jednostavno, to su nam bile preference u tom trenutku. Više smo gledali na kvalitet nego na kvantitet. Nadam se da smo podstakli taj humanitarni aktivizam, običan aktivizam, volonterizam…

Festival humanitarnog karaktera

Sa humanitarnim delom festivala su počeli od prošle godine, u saradnji sa fondacijom Budi human. Inicirano je prikupljanje novca preko poruka, takođe su postavljane kutije gde su ljudi mogli nasumično da ubacuju novac i rađene radionice u cilju podizanja svesti za humanitarni aktivizam, slično leskovačkoj akciji Obojimo svet.

Suština cele priče je zapravo da je mnogo efektnije podizanje same svesti o humanitarnom aktivizmu ljudi, jer time dajemo primer mladim ljudima da vide kako radimo i da se oni aktiviraju. Pravimo lančanu reakciju, domino efekat, jer je kod nas aktivizam zapostavljen i hoćemo da podignemo svest o tome, ističe Nikola.

foto: Nikola Stanković Diša

Ovaj vid organizacije festivala meni pričinjava zadovoljstvo na humanitarnom nivou. Ja ne želim profesionalno da zarađujem od toga, već da svoje znanje iskoristim tako da mogu da pomognem drugima, kojima bi to mnogo značilo. Svoj profesionalni put sam usmerio u drugom pravcu.

Glavni organizator, Nikola Pantić, koji studira ekonomiju u Nišu, trenutno je u programu američkog CFA instituta (najprestižnijeg za finansije u svetu), a bio je i u CFA research challenge-u. Jedino trajno sponzorstvo koje podržava festival od početka jeste KZM (Kancelarija za mlade) Leskovca, a grad Leskovac novčano im je pomogao 2018. godine. Nikola dodaje da će ovaj festival biti sve veći i da se trude da šou produkcijski i programski bude na zavidnom nivou.

Održavanje festivala nakon pandemije

Zbog pandemije korona virusa ove godine potrebno je da organizatori najpre napišu projekat s njihovom idejom za realizovanje. Ukoliko Ministarstvo kulture odgovori i odobri projekat, festival će biti organizovan krajem leta. Sve dalje informacije u vezi festivala dostupne su na njihovoj fejsbuk i instagram stranici.

Najdraže mi je kad vidim na festivalu puno volontera koji se upoznaju, druže, trude. Ja sam svim tim ljudima i danas na raspolaganju. Drago mi je što je TomorrowLe prvi alternativni muzički događaj u Leskovcu, gde se najvišeangažuju neki novi klinci, poručuje Nikola.

*naslovna fotografija: Ivan Smiljković
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare