Lifestyle

Film The Swimmers: Plivanjem preko svih prepreka

 The Swimmers je Netflixov film koji je izašao pre samo nekoliko dana, a već stiče veliku popularnost. U centru filma su dve junakinje, sestre Mardini, mlade devojke koje su zbog rata u Siriji morale da odu iz svoje zemlje. Film je baziran na istinitoj priči i na još većem globalnom problemu.

Nakon užasnih situacija, bombardovanja i nemogućnosti da bezbedno žive, sestre zajedno sa svojim rođakom odlučuju da se upute u Nemačku. Tamo žele da odu kod svoje prijateljice i  omoguće svojoj porodici da se spase i preseli kod njih. Ali taj put je bio sve samo ne ono što su očekivali.

Morali su da veruju krijumčarima kojima su davali puno novca, ne znajući da li će ispuniti svoja obećanja ili ih odvesti u zamku. Tako su prošli kroz razne situacije koje su bile pitanje života ili smrti. Na kraju su uspešno stigli u Nemačku, ali se njihova borba ni tu ne završava. Prolazili su kroz razne pravne probleme, diskriminacije i predrasude od strane drugih ljudi. 

Izvor: Nettflix

Vera u sebe

Glavna junakinja Yusra Mardini se u Siriji profesionalno bavila plivanjem i sanja da pliva na Olimpijskim igrama. Kada je stigla u Nemačku, upravo se plivanjem borila protiv svih psiholoških trauma i novonastalih problema. I uspela je, ne skroz kako se nadala, ali je verovala i uspela. Njena snaga je neverovatna, ali su uz nju prikazani i veoma realni momenti koji su posledica traume. Njena sestra Sara joj je velika podrška u svemu tome i njihova ljubav je najbitnija stvar koja se prenosi kroz čitav film.

Najvažnija poruka ovog filma je da nikada ne smemo da prestanemo da verujemo u sebe. Takođe, da se naše želje često ne ostvaruju na način na koji smo mi planirali, ali se ostvaruju.

Niko ne bira da postane izbeglica

Ovaj film je prepun emocija i ljubavi. Potresan je u nekim momentima, ali takođe vrlo edukativan.  Ako želite da saznate više o tome kroz šta prolaze ljudi koji su primorani da odu iz svoje zemlje, ovo je odlično mesto za početak. Podatak kojim se film završava jeste da postoji preko 30 miliona izbeglica širom sveta, a polovina njih ima manje od 18 godina. Iako se o ovoj temi ne istražuje dovoljno i česta je sklonost ka predrasudama, ovaj podatak je dovoljan da nam pokaže koliko je neophodno barem znati više o njoj.

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare