Sport

Fudbalsko blago Crne Gore – Nikola Krstović

Mnogi poznavaoci fudbala tvrde da je on igrač kakav se viđa retko. Za njegov potencijal je čula i Evropa, a prošle godine je pojačao redove Crvene Zvezde.

Nikola Krstović je dvadesetogodišnji crnogorski fudbaler, rodom iz podgoričkog naselja Golubovci. Redove srpskog šampiona je pojačao u februaru prošle godine, a za prvi tim je debitovao u avgustu. Trenutno nastupa za fudbalski klub Grafičar, koji predstavlja razvojni tim mladih Zvezdinih fudbalera. Takođe, deo je U-21 fudbalske reprezentacije Crne Gore. U Beograd je stigao sa sjajnim preporukama, a sezonu 2018/19. je završio u fudbalskom klubu Zeta kao najbolji strelac prvenstva Crne Gore.

Od golmana do napadača

Kada je imao 8 godina, Nikola je učestvovao na jednom fudbalskom turniru, i to kao golman. Rekao je da je to i označilo njegov fudbalski početak.

Sjećam se svoje prve utakmice, bio sam golman. To je bio neki turnir podgoričkih osnovnih škola. Dobro sam branio i osvojili smo taj turnir. Kada se utakmica završila, moji roditelji su riješili da me upišu da treniram fudbal, priseća se Nikola.

Otprilike godinu dana je nastupao kao golman, a posle je shvatio da to nije ono što želi od fudbala. Posle konsultacija sa trenerom, počeo je da menja pozicije dok nije našao onu pravu.

Nikola Krstović (levo); foto: privatna arhiva

Nešto me je vuklo da dajem golove, čuvanje mreže mi je brzo dosadilo jer samo stojiš i odbraniš loptu kad naiđe. Moj prvi trener Dragoljub Đuretić je to uočio i prebacio me na poziciju štopera. Kasnije sam bio i u veznom redu, ali se tu nisam snašao. Kada sam prešao u napad, znao sam da je to moja idealna pozicija.

Nikola je istakao kako su mu fudbalski uzori Robert Levandovski, Zlatan Ibrahimović i Lionel Mesi. Kaže da ga igra ovih čuvenih fudbalera motiviše i da mu je cilj da igra baš kao i oni.

Početak seniorske karijere u Zeti

Nikola je krenuo u srednju školu, ali mu se ubrzo ukazala prilika da trenira u prvom timu fudbalskog kluba Zeta. Za mladog sportistu je to bio korak dalje i tada je morao da odredi prioritete.

Svjestan sam da ovo što govorim nije najbolji primjer djeci, ali ja sam riješio da školu ostavim po strani. Treninzi su bili česti i moralo je tako. Kada sam sa 16 godina dobio poziv da igram u prvom timu, dileme nije bilo. Posvetio sam se fudbalu, a školu sam završio kasnije.

Ističe da mu je tada podrška porodice bila najbitnija i da bez nje ne bi stigao do uspeha.

foto: privatna arhiva

Tada su me svi podržali i tako smo našli najbolje rješenje. Zahvalan sam porodici što me podržava. Vjerujem da bez njihove podrške ne bih bio tu gdje jesam sada, kaže Nikola.

Za vreme svog boravka u Zeti, postigao je mnogo golova koji su označili njegovu karijeru i otvorili mu mnoga vrata u fudbalskom svetu. Od tada ga krasi epitet čudo od deteta.

Dolazak u Crvenu Zvezdu

Mnogi evropski klubovi su želeli potpis Nikole Krstovića, a među njima je bila i Crvena Zvezda. U jednom trenutku je bio i blizu transfera u Palermo, ali se sve poklopilo tako da Nikola krene putem Beograda.

Interesovanje Evrope prija, ali je Zvezda moj dječački san. Uostalom, smatram da je bolje ići postepeno, nego da odmah odem u neki evropski klub, tvrdi on.

Iako je za prvi tim odigrao svega 6 utakmica, uočio je značajne razlike između crnogorskog i srpskog fudbalskog prvenstva.

Dosta se razlikuje pristup utakmicama, a zatim i tempo kojim se igra. Ima mnogo dobrih ekipa i talentovanih igrača, pa je potreban veći napor da dobro završiš utakmicu. Ipak, i u Crnoj Gori ima dosta mladih i talentovanih igrača, samo ih treba naći.

foto: privatna arhiva

Ovu sezonu je završio u Grafičaru, i kako kaže, drago mu je što je imao priliku da bude tamo i pripremi se za novu sezonu.

U Grafičaru sam igrao cijele utakmice, postizao golove i poboljšao svoju igru. To mi znači i moći ću da u sledećoj sezoni pružim dobre partije u Zvezdi, kaže Nikola.

Za kraj, Nikola je rekao da je sport sastavni deo njegovog života. Slobodno vreme upotpunjuje praćenjem drugih sportova, jer uživa u takmičenjima, dok za buduće sportiste ima poruku.

Mladim sportistima bih poručio da budu što više uz sport i da ne odustaju od svojih ciljeva. Videće koliko je sport dobar i da ništa ljepše od toga nema.

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare