Lifestyle

Gavrilo Princip – heroj ili terorista?

"Slava, to je jedina čovekova sreća koja nije spokojna i koja je najskuplje plaćena."- Jovan Dučić

Gavrilo Princip je jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih heroja, ili ipak ne? Decenijama se vodi polemika da li je on zaista uradio herojsko ili zločinačko delo.

Gavrilo je rođen 1894. u Obljaju kraj Bosanskog Grahova. Bio je član Mlade Bosne, organizacije koja je imala za cilj da Bosnu izbavi iz austrougarskih okova i pripoji je nekoj novoj državi Južnih Slovena ili pak Srbiji.

Bunt tih mladih ljudi eskalira u atentat. Kobnog 28. juna 1914. Gavrilo Princip ubija prestolonaslednika Austrougarske, Franca Ferdinanda, u ime otpora i slobode. Taj potez će po mnogima biti okidač za Prvi svetski rat.

YouthVibes je sproveo anonimnu anketu među mladima na svom instagram nalogu (@youthvibes.rs), gde su oni iskazali svoj stav i dali mišljenje na ovu temu.

Da li je Princip kriv za pokretanje Velikog rata?

Prvi Svetski rat ili Veliki rat je bio već u napred isplaniran zbog nesuglasica velikih sila oko kolonija. Rata bi bilo i bez atentata. Prema odgovorima na ovo pitanje, mladi su se skoro jednoglasno složili da bi katastrofe bilo i bez Gavrilovog pucnja.

Mladi Gavrilo nikako ne može biti kriv za pokretanje Svetskog rata. Njegov pucanj je izvučen iz konteksta. Sa Austrougarske strane shvaćen je kao napad zvanične Srbije, iako Srbija nije imala veze sa istim.

Okrivljena je srpska Vlada koja uopšte nije imala veze sa atentatom, svakako, pre ili kasnije bi bilo rata, jedan je od odgovora na anketu.

Heroj ili terorista?

Biti terorista znači napadati i ubijati civile, ili nasiljem dolaziti do vlasti.

Franc Ferdinand je imao čin nadvojvode. Što ga je činilo vojnikom, a ne civilom. Takođe, Gavrilo nije pokušao da dođe na vlast. On je samo buntovnički hteo da uzdrma Beč i dokaže im da nemaju legitimnu vlast na ovim prostorima.

Heroj, buntovnik, borac za pravdu, neko u koga svi treba da se ugledamo! Samo po principu živeti, tvrdi jedan od ispitanika.

Mladi imaju razvijenu svest o žrtvi koju je Princip podneo. Većina je sigurna u to da je heroj i da treba više da učimo iz njegovog dela i o njemu samom.

Ista ova pitanja smo postavili i profesoru istorije, Vojinu Nikitoviću.

Za mene lično Gavrilo nije bio ni heroj ni terorista. On je bio rodoljub,revolucionar, objašnjava profesor.

Dodaje i to da mnogi pokušavaju da Principa predstave na pogrešan način. Okrivljuju Srbiju za atentat, suprotno istorijskim činjenicama i istoriografskim dokazima.

Da li se još uvek osećaju posledice atentata?

Posledice se su još uvek tu i neće još dugo nestati. Mladi se takođe slažu sa ovim činjenicama, jer su svakodnevni svedoci političkih nesuglasica koje su na ove prostore ostavile velike sile baš tih godina.

Grafit u Rumi; foto: Aleksandar Grković

Austrougarska je bila centar moći na Balkanu koja je stvorila nove, ali ne i stabilne države, kaže sagovornik.

On dodaje da taj problem nije kratke prirode. Kroz istoriju je bilo pokušaja da se taj problem reši, ali bezuspešno.

Oko 28% stanovništva Srbije je poginulo u Prvom svetskom ratu, oko 65% muškaraca je stradalo. Demografske posledice su velike i to je ono što se i dan danas oseća, objašnjava profesor Vojin Nikitović.

Sagledavajući ove činjenice Gavrila moramo posmatrati kao junaka i borca za pravdu. Oko ovakvih tema nema tačnog odgovora i svako gradi svoj stav. Jedini pogrešan odgovor bi bio kada bismo ga povezivali sa terorizmom.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krajišnik 1312 420
Krajišnik 1312 420
3 godine pre

Zašto nisi dodao da je Gavrilo Princip jedno vreme živeo u Vranju, u blizini kuće Ilije Zdravkovića, kao da se i obučavao iznad Vranja, bacajući bombe po vodopadima Kazanđola