Društvo

Gde je pravda za nas obične?

Da li državne institucije imaju dvostruke aršine? Imaju li funkcioneri posebne privilegije i da li se pravda sprovodi selektivno?

Milutin Jeličić Jutka osuđen je na 90 dana zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji. Postupak protiv njega pokrenut je 8.3.2018. godine, a presuda je doneta 10.7.2020. Dva dana nakon Jeličićeve presude, 12. jula, osuđen je mladić koji je učestvovao na demontracijama. On je, kako se navodi u presudi,  oko 00.05 časova opsovao policijske službenike i rekao im da idu na Kosovo. Istog dana osuđen je po brzom postupku na 60 dana zatvora.

Pitali smo naše pratioce na Instagram profilu Youth Vibes-a da izjasne svoje mišljenje o (ne)jednakoj pravdi. Čak 95% je reklo da Srbija nije jednako pravna država za sve građane, a 96% da funkcioneri imaju veća prava od ostalih građana. Na pitanje da li običan građanin može sprovesti pravdu bez pritiska javnosti, 81% je reklo ne. Brojni primeri koje na skoro svakodnevnoj bazi možemo čuti, pokazuju da su rezultati ove ankete daleko od netačnih.

Funkcioner iza rešetaka

Marija Lukić je izašla u javnost i govorila kako je pretrpela seksualno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje Jeličićevom zloupotrebom službenog položaja. Milutin Jeličić Jutka je kao funkcioner SNS-a bio predsednik opštine Brus sve dok Marijina priča nije izašla u javnost. Nakon toga, Jutka je pod pritiskom javnosti dao ostavku.

Jeličić se čak nakon što su optužbe izašle u javnost, na proslavi dana opštine posebno zahvalio predstavnicima sudstva i tužilaštva. To je navelo ljude da se zapitaju kako doći do pravde ako on kontroliše sve institucije u Brusu.

Nakon više od dve duge godine, pritiska javnosti i premeštanja suđenja iz Brusa, čulo se ono: Kriv je. Marijin advokat izjavio je za novinare da je postignut uspeh jer će jedan funkcioner konačno završiti iza rešetaka. Postavlja se pitanje da li je pravda zadovoljena sa samo 3 meseca.

Ili je do osuđenog, ili do sudije

Mladić koji, kako neki portali prenose, ima 19 godina, dobio je kaznu od 2 meseca jer je opsovao policajce i rekao im da idu na Kosovo. Može se povući paralela između ovog i prethodno gore navedenog, koja nas tera da se zapitamo kako se za polno uznemiravanje i psovanje može dobiti približna kazna.

Po ovom pitanju advokat Ivan Bajzit je dao izjavu za portal nova s.

Ovde je reč o potpuno dva različita dela. Delo koje je počinio Jutka krivično delo i minimalna kazna je tri meseca zatvora. Ovo što su uradili protestanti je prekršaj i maksimalna kazna za to je tri meseca. Dakle, jedno je prekršaj, a drugo krivično i ta dva se nikako ne mogu porediti, bez obzira o čemu je reč.

Penzionisana profesorka Pravnog fakulteta Vesna Vodinelić-Rakić u autorskom tekstu za Peščanik dala je svoje mišljenje.

U presudi je – nesmotreno ili prosto glupo – sudija pronašao i olakšavajuću okolnost, da okrivljeni do tada nije bio prekršajno kažnjavan. Šta bi bilo da nije ove olakšavajuće okolnosti? Možda doživotno, iako tako nešto ne može u prekršajnom postupku?

Ovu presudu doneo je sudija Đuro Pavlica, a ako ovo nije prvi put da čujete njegovo ime, to je zato što je ono već bilo pod svetlima javnosti. Bivši vršilac dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije Verka Atanasković osuđena je za prikrivanje podataka o imovini Siniše Malog. Sudija Đuro Pavlica dozvolio je da taj slučaj zastari, a kada se radi o već pomenutom momku, presuda je doneta po hitnom postupku.

Međutim, ovo nije jedini slučaj gde su oni zaštićeni prošli nepovređeni ili sa malim ogrebotinama.

Slučaj: Gde su nestala 2 minuta?

U januaru 2019. desila se saobraćajna nesreća na naplatnoj rampi Doljevac. U sudaru život je izgubila Stanika Gligorijević, koja je sedela na zadnjem sedištu kada je nju, njenu sestru i zeta udario auto direktora Koridora Srbije, Zorana Babića.

Još uvek se sudi Babićevom bivšem vozaču, Dejanu Stanojeviću, međutim postoje različita mišljenja o tome ko je vozio auto.

U medijima se pojavio snimak sa naplatne rampe Doljevac. Porodica Stanike Gligorijević smatra da se ne vidi jasno ko je vozio i od tog trenutka zahteva da se objavi ceo snimak nesreće. Problem je što na snimku nedostaju 2 minuta u periodu od 8.30 do 8.32 časova.

Po ovom slučaju se oglasio i predsednik Vučić koji je za medije jednom prilikom rekao da je posetio porodicu preminule i savetovao ih da ne gledaju snimak nesreće.

Kad te nepravedno napadaju Babiću, kad su te napadali lažima kako si ti vozio onaj automobil, a ko je bio Babiću tu da te brani…jedino ja, rekao je Vučić.

Nakon neopoziveostavke koju je podneo, Babić je i dalje direktor Koridora Srbije.

Ako je devojka mrtva – nanogica

Sin vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića, Aleksandar Mitrović, je u julu 2013. udario kolima Andreu Bojanić koja je imala 17 godina, nakon čega je ona umrla. Na snimku sa menjačnice u Ustaničkoj ulici se vidi kako njegov auto pri velikoj brzini nastavlja da vozi nakon što je prošao pešački prelaz na kom je udario Bojanu.

Mitrović je osuđen na jedinstvenu kaznu dva krivična dela: teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi. Kazna koju je dobio za oba krivična dela je 12 meseci nošenja nanogice.

Otac nastradale devojke, Savo Bojanić, izjavio jeda je presuda politički motivisana i da je to presuda ocu, a ne sinu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare