Društvo Vesti

Gde nam spava pet hiljada studenata?

Nakon porasta inflacije i iznenadnog skoka cena stanova u Beogradu, 5000 studenata primorano je da napusti svoje fakultete zbog manjka sredstava za život.

U studentskom domu, takozvanom Studenjaku u Beogradu trenutno živi oko 4000 studenata, dok na Univerzitetu u Beogradu studira između 80000 i 90000 studenata. Veliki broj ovih studenata čine mladi iz svih gradova Srbije, koji od ove godine na žalost ne mogu sebi da priušte privatni smeštaj u Beogradu, a mesta u studentskim domovima nema.

Pokret slobodnih građana o ovom problemu

Pokret slobodnih građana je na sednici Skupštine grada Beograda, zahtevao da se izgradi novi studentski grad u 2023. godine koristeći sredstva iz budžeta grada.

Na ovu temu je Vladimir Pajić, odbornik u skupštini grada Beograda rekao sledeće:

Beograd ne može da bude inovativan grad ako će 5000 studenata koji nemaju gde da prenoće morati da se vrati u svoje matične gradove, kazao je Pajić,

Kako je on istakao, za Beograd su upravo ti mladi ljudi i studenti najvažnija investicija i ključ razvoja grada.

Šta je sa studentima iz malih gradova?

Ne samo da je ovo problem u Beogradu, već i u ostalim studentskim gradovima, gde su cene stanova sve veće, a primanja ostaju ista, stipendije su male i nedovoljne za najosnovnije potrebe. Prirodno nam se nameće pitanje kako i gde nam žive studenti?

Posebno ugrožene grupe su studenti koji su se iz manjih sredina doselili u velike gradove i čiji roditelji zbog sredine u kojoj žive nemaju visoka primanja. Ovim studentima kao da se ukida pravo na napredak i obrazovanje usled nedostatka finansijske podrške i pomoći države. Kada bi se problem stanovanja regulisao, Srbija bi bila bogatija za nekoliko hiljada visokoobrazovanih mladih ljudi, a to je nešto čemu bi svaka moderna država trebalo da stremi.

Ovaj problem je problem cele Srbije i problem ulaganja u obrazovanje i samu brigu o mladima. Kao grupa na kojoj svet ostaje, mi mladi ne možemo a da se ne zapitamo kakav nam svet ostavljuju i kakav primer mi treba da sledimo, kada za nas nema mesta, novca, a ni volje.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare