Društvo

Gde se nalaze studenti na lestvici prioriteta?

"Vlast treba da se plaši studenata jer mi predstavljamo budućnost ove zemlje."

Najava predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da će zbog širenja zaraze koronavirusa svi studentski domovi biti zatvoreni, izazvala je burne reakcije studenata u Beogradu. Nedugo nakon početka brzo organizovanog protesta ispred Narodne skupštine RS, odluka je poništena.

Koliko su studenti bitni predstavnicima vlasti?

Donošenje jedne takve odluke nameće pitanje Gde se nalaze studenti na lestvici prioriteta?

Aneta Simić, studentkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, ima utisak da jesu bitni i smatra da je vlast u proteklom periodu reagovala najbolje što je mogla.

Vrlo brzo su reagovali i sve je premešteno da bude online. Ispitni rokovi su se brzo vratili i dobili smo i dodatne ispitne rokove kao i neke pogodnosti u domovima. Ovo sinoć je bila jedna jako neprijatna situacija, nešto potpuno nepromišljeno. Poneli su se prema nama kao da smo stvar. Budućnost će pokazati koliko smo im stvarno bitni, objašnjava Aneta.

Sa druge strane, studentkinja Filološkog fakulteta, Maja Vasiljević, nije stekla utisak da su studenti bitni predstavnicima vlasti.

Uzevši u obzir kako se vlast do sada odnosila prema studentima i koliko je uvažavala njihove zahteve i probleme, na žalost nije pokazala da se oni nalaze na nekom visokom mestu na lestvici prioriteta. To važi ne samo za vreme pandemije, već i pre nje, ali je sada došlo do izražaja, kaže Maja.

Protesti za veća prava, ne samo za domove

Da studenti nisu nezadovoljni samo odlukom o iseljavanju iz doma svedoče i njihovi ostali zahtevi.

Pored zahteva da u domu ostanu do kraja akademske godine, studenti traže i besplatno testiranje i lečenje od virusa, dodatne ispitne rokove za one koji su zaraženi virusom u toku ispitnog roka, kao i podnošenje ostavke članova studentskog parlamenta zbog neuspešnog obavljanja svoje dužnosti do sada.

Zvanična izjava studenata je da će biti uporni. Oni su se i danas okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta i dali rok od tri dana vlasti da se konačno dogovore. Ako ne ispune njihove zahteve, nastaviće sa protestima.

 

Hiljadu studenata za 15 minuta

Većina studenata je spokojno sedela u svojim domovima ili bila negde napolju i odjednom stiže informacija da se domovi zatvaraju. U tom trenutku je većina studenata izašla i reagovala na to. Da nismo izašli, mislim da vlast ne bi povukla odluku, kaže Aneta.

Sinoćni protest demantovao je stavove starijih generacija da je današnja omladina neaktivna. Protest je organizovan samo 15 minuta nakon najave o zatvaranju domova. Kroz samo pola sata se preko hiljadu studenata iz Beograda okupilo ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

Smatram da starije generacije nepravedno donose zaključke o nama. Naša omladina nije neaktivna. Naša omladina se aktivira na mnogo strana. Sinoćni protest je to dokazao, dodaje Aneta.

Protest ispred Narodne skupštine RS; foto: Lazar Simić
Protest ispred Narodne skupštine; video: Lazar Simić

Maja kaže da je dosta ovoga trebalo i ranije da bude učinjeno, ali dodaje da nikada nije kasno.

Dokle god svi radimo zajedno i pokazujemo solidarnost prema drugima, uvek možemo učiniti neku promenu. Smatram da je to što smo se sinoć okupili za tako kratko vreme pokazatelj aktivnosti i spremnosti da napravimo promenu na bolje, objašnjava Maja.

Da li se vlast plaši studenata?

Da su se predstavnici vlasti uplašili studenata, pretpostavka je mnogih. Tu pretpostavku može potvrditi i to da je odluka da se domovi zatvore poništena ubrzo nakon početka protesta ispred skupštine.

Odluka je vrlo brzo poništena, nakon samo sat vremena. Iz toga se može videti da studenti itekako mogu da donesu neke promene i da itekako nešto može da se postigne ako se aktiviramo. Vlast treba da se plaši studenata jer mi predstavljamo budućnost ove zemlje, zaključuje Aneta.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare