Lifestyle

Gluma u doba korone

Gluma, kao i mnoge druge delatnosti, se suočava sa velikim problemima usled globalne pandemije. Pozorišta ne rade, publika ne dolazi i glumci nisu u mogućnosti da rade ono što najviše vole.

Izolacija i novonastala situacija je mnogima teško pala. Osobe čija zanimanja i interesovanja  izuskuju stalni pokret i akciju najteže podnose ove mesece. Pozorišta su već duže vreme zatvorena. Takva situacija će ostati do daljnjeg. Svima preostaje da uživaju u online predstavama. Mnogi glumci teško podnose ovaj period, dok neki ovo vreme iskorišćavaju da napune baterije i spreme se za sledeću sezonu.

Ljubav prema glumi

Gluma važi za najživahnije zanimanje, glumci su stalno u nekom pokretu i promeni. Spremaju predstave, filmove, uče nove tekstove i uživljavaju se u uloge. Zbog virusa koji se pojavio u Srbiji još u martu, uskraćena im je mogućnost da uživaju u svom poslu i da zabave publiku. Mnogi ističu da im je iskustvo tokom vanrednog stanja bilo neizdrživo. To je bila nagla promena iz aktivnosti u pasivno stanje. Dane provedene u probama sada zamenjuje čekanje.

Jedva čekam da mi se vrati zadovoljstvo i osećaj uzbuđenja pred početak predstave. Adrenalin i ushićenje su neminovni kada je u pitanju dobra uloga, navodi Aleksandar, glumac Niškog narodnog pozorišta.

Prikaz predstave sa scene Niškog narodnog pozorišta; Izvor: Arhiva Niškog narodnog pozorišta

Aleksandar je rodom iz Bele Palanke. Ljubav prema glumi se rodila još tokom gimnazijalskih dana. Od tada ga ne drži mesto, voleo je da zabavlja ljude oko sebe. Smatra da pozorište živi od publike i za publiku. Kada nema publike i aplauza veoma je teško utešiti bilo kog dramskog umetnika.  Kaže da je sve ovo za njega velika praznina i da ništa ne može zameniti živost scene. Za trenutnu sitaciju je rekao da su pozorišta svoje predstave postavila na  internet stranice i profile. Nada se da će publika moći na taj način da uživa i u doba ove pandemije. Ali je takođe dodao da je za glumce to slaba uteha.

Nova sezona i priprema

Pripreme za predstavu u proseku traju mesec dana. Prvi deo rada  sastoji se od čitanja teksta, akcentologije i rešavanja odnosa između likova. Drugi deo se sastoji od silaska na scenu i rada na postavki predstave u prostoru. Po Aleksandrovom mišljenju, tu nastaje sva magija. Kad se glumci uigraju i kada se sve tehničke stvari postave, odredi se datum premijere, sa radošću je objasno čitav proces stvaranja dobre predstave i dodao je da trenutak u kome živimo menja način života, kao i da je za sad sve ovo za njega lepa uspomena.

Aleksandar u predstavi Herostat; Izvor: Arhiva Niškog narodnog pozorišta

Kako navodi, poslednju predstavu koju je odigrao, neposredno pre početka vandrednog stanja, je Herostrat. Tada nije ni slutio da će mu to biti poslednja predstava u sezoni koja se, nažalost, završila dosta ranije. Svi s nestrpljenjem čekaju novu sezonu.

Za kraj je rekao da se odnos publike i glumaca u suštini neće promeniti.  Samo se smenjuju generacije publike, ali i generacije glumaca. Dolazi nova publika, smenjuju se glumci i menjaju se okolnosti.  Kazao je da samo jedno ostaje istina i konstanta, a to je  glad i želja za pozorištem.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare