Sport

Gregor Glas: Spreman sam da pomognem ekipi i pružim maksimum za Dinamik

Jedan od glavnih igrača Košarkaškog kluba Dinamik VipPay, Gregor Glas, priseća se košarkaških početaka iz rodne Slovenije i za Youth Vibes govori o Beogradu, saigračima i košarci u Srbiji. 

Gregor Glas, 198cm visoki igrač Košarkaškog kluba Dinamik VipPay, rodom iz Slovenije, jedan je od oslonaca ekipe sa Dorćola. Pre samog dolaska u Srbiju i Beograd, Glas ističe da nije oduvek bio zainteresovan za sport kojim se danas bavi. U prošlosti, Gregoru košarka nije uvek bila na prvom mestu, već je to bio potpuno igrački suprotan sport – fudbal.  

Sa šest godina sam najpre trenirao fudbal, tačnije do dvanaeste godine i jedan od glavnih razloga prelaska na košarku jeste podsticaj brata i rođaka. Tada sam shvatio da mi košarka više igrački odgovara, priseća se Glas.

Kao prvi klub u kom je Gregor Glas stekao igračko iskustvo, bio je KK Krško iz Slovenije. Posle Krška, Glas prelazi u KK Koper Primorska, poznatiji samo kao Primorska i tu igra do svoje petnaeste godine. Nedugo zatim, tačnije posle tri godine provedene u Primorskoj, Glas dolazi u beogradski Dinamik i vremenom postaje jedan od lidera ekipe sa Dorćola.

Sa 15 godina sam prešao u Primorsku i posle tri godine provedene tamo, tačnije sa tada mojih 18, na podsticaj trenera Mira Alilovića sam došao u Dinamik, kaže Glas.

Promena sredine i saigrača su na Gregora uticale pozitivno, toliko da je danas uz pomoć njih jedan od lidera ekipe na terenu.  

Mislim da je promena grada dosta uticala na mene jer mi je pomogla da sazrim i kao čovek i kao košarkaš. Što se tiče saigrača, oni su tu bili samo da me podrže i pruže podršku, kaže Glas.

Gregor Glas

PODRŠKA TRENERA 

Sadašnji trener seniora KK Dinamik VipPayMiro Alilović, bio je jedan od ključnih ljudi u Glasovom prelasku na Dorćol. Naime, on je Gregoru otvorio put ka Beogradu i uz njegovu pomoć, Glas je stigao u Dinamik i postao deo prve petorke seniora. Kao neko ko je takođe na predlog trenera Alilovića došao u Beograd, bio je i Gregorov saigrač – Saša Ciani.

Miro Alilović je sigurno taj koji je najviše zaslužan za moj dolazak u Beograd. Najpre je bio trener juniora u Primorskoj, i kasnije, nas dvojica smo se zajedno preselili u Beograd i ostali u Dinamiku. Brzo posle nas je stigao i moj saigrač Ciani, kaže Glas.

Razvijanje i napredak mladih igrača je ono što se neguje u Košarkaškom klubu Dinamik Vip Pay. Prednost da igrač od 17 ili 18 godina započne utakmicu u dresu seniora je ozbiljan korak dalje u košarkaškom usavršavanju. Takva “kultura” kluba je ono što je Gregoru Glasu bilo najvažnije prilikom dolaska u Beograd. 

Bilo mi je važno da pređem negde gde ću dobiti priliku za igru, a da budu dobri uslovi za rad i to je glavni razlog mog odabira Dinamika, kaže Glas.

Kao jedan od glavnih igrača, zajedno sa saigračem Mertom Akaiem, koji je trenutno nije u mogućnosti da igra zbog povrede, Glas je pokretao igru na terenu. Sada, kad Akai ne igra, uloga lidera ekipe spala je na talentovanog Slovenca. Kako se nosi sa datom ulogom, svedoči statistika koju Glas postiže.  

Sve više i više osećam odgovornost pri svakom šutu. Trenutno mi je prioritet da što više naučim i nađem balans između kreacije igre i napada i nadam se da ću napredovati u tome, kaže Glas.

Razlike košarke kao igre u Srbiji i u Sloveniji nisu znatno velike. Stil igre i brzina na terenu su veoma slični. Kako se Gregor Glas prilagodio uslovima u klubu i igri u Dinamiku, svedoči sledeća rečenica: 

U Dinamiku se više radi sa mladim igračima, koji su prioritet. Ako gledamo košarkaški, veoma je slična igra i nivo košarke, ali najznačajniju razliku prave mladi igrači, koji su ciljana grupa, kaže Gregor.

Šta zapravo znači biti lider ekipe u nekom sportu? Kako mora da izgleda i koje sposobnosti ima neko ko je predvodnik ekipe? Kao trenutni lider ekipe u Dinamiku, Glas otkriva njegovu tajnu uspeha i daje jasan odgovor:  

Lider ekipe mora da ima dobru komunikaciju sa saigračima, mora pravilno da vodi ekipu. Iako smo bili više uspešni dok je Mert igrao sa nama, ne mislim da nisam sposoban da budem lider ekipe i trudim se da uvek budem tu za saigrače, kako na, tako i van terena, kaže Glas.

REPREZENTACIJA  

Kada pominjemo reprezentaciju, Gregor Glas bi mogao da se pohvali učešćem u svakoj od selekcija reprezentacije. Zajedno sa saigračima reprezentacije do 18 godina, odnosno U18, osvojio je treće mesto na Evropskom prvenstvu u Grčkoj. Taj uspeh reprezentacije, Glas izdvaja kao najznačajniji u njegovoj dosadašnjoj karijeri.  

Na meni je da probam da naučim što više i nadam se da ću radom i trudom zalužiti poziv A reprezentacije Slovenije, iako je sada još uvek rano, podvlači Glas.

 

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare