Sport

Ilija Milijašević: U Dinamiku zajedno napredujemo i stvaramo bolje igrače

Ilija Milijašević, plejmejker Košarkaškog kluba Dinamik Vip Pay, otkriva koliko mu je iskustvo iz Partizana i Real Madrida pomoglo da postane jedan od lidera kadetske selekcije kluba sa Dorćola. 

Ilija Milijašević190cm visoki plejmejker Košarkaškog kluba Dinamik Vip Payigračku karijeru je započeo sa svega četiri godine. Prvi klub koji je Milijaševiću pružio šansu da kao dečak uzme košarkašku loptu u ruke jeste KK Medžik iz Zemuna. Medžiku, Iliji Milijaševiću je trener bio Vedran Popović, neko ko je među prvima prepoznao njegov talenat. 

Sa četiri godine sam krenuo da treniram košarku, zato što je stariji brat takođe trenirao i kako sam odrastao sve više i više sam je zavoleo, kaže Milijašević.

Sledeći klub u kom Milijašević stiče iskustvo i ostaje sve do svoje 13. godine jeste KK Mladost iz Zemuna. Sam Košarkaški klub Mladost se spojio sa KK Medžik, što je Iliji značajno olakšalo košarkaško usavršavanje.  

U Mladosti sam igrao do svoje 13. godine i stekao značajno iskustvo, koje mi je pomoglo u daljem igračkom napredovanju, kaže Milijašević.

POZIV IZ REAL MADRIDA 

Kao još uvek mlađem pioniru Mladosti, Milijaševiću stiže poziv da zaigra jedan od turnira u Madridu, za ni manje ni više, nego Real Madrid. Real je mladom plejmejkeru pružio šansu da sa samo 13 godina pokaže koliko je talentovan, tako što bi zaigrao na jednom od turnira i demonstrirao svoje sposobnosti. Kao zaista neočekivan poziv, Ilija prihvata ponudu i bez razmišljanja odlazi u Madrid i vremenom postaje jedan od članova kadetske selekcije Kraljevskog kluba. 

Dok sam bio u Mladosti, dobio sam poziv iz Real Madrida, tačnije poziv za probu. To je bilo veliko iznenađenje zato što nisam očekivao da ću tako rano dobiti poziv iz tako velikog kluba, priznaje Ilija.

Za sam Real Madrid, Ilija Milijašević je odigrao tri turnira, kao pionir kluba iz Španije. Dogovor koji je klub postigao sa Ilijom bio je da se u on u Madridu pojavi neposredno pre prvog turnira i da zajedno sa ekipom odradi nekoliko treninga. Sam turnir je trajao tri dana i nakon toga, Milijašević bi se vratio u tada matični klub, odnosno KK Mladost. Tradicija igranja pionirskih turnira u Realu, ponovila se još dva puta. Odnosno, zbog neosporivog talenta, klub ga je ponovo zvao da pojača redove ekipe. Poslednji put kada je mladi plejmejker dobio poziv da ponovo dođe u Madrid, imao je priliku da zaigra Kup Španije, koji parira Kupu Radivoja Koraća u Srbiji. Kao najbitnije iskustvo koje je “poneo” iz Madrida, Miljašević ističe: 

U Madridu sam se naučio samopouzdanju, mnogo mi je značilo što sam uopšte bio u Realu i gledao treninge prvog tima. Čak sam uspeo i da razgovaram sa Lukom Dončićem, kaže Milijašević.

POSLE MADRIDA, PARTIZAN 

Da Ilija Milijašević nije pogrešio u odluci koja podrazumeva igranje košarke i da mu ovaj sport zaista “leži” , govori ponuda koju je on sa samo 15 godina dobio od KK Partizan. Naime, Partizan se za Milijaševića zainteresovao videvši ga još dok je bio u zemunskoj Mladosti. Nedugo posle toga, klub ga je pozvao da pojača njihove pionirske redove. Sa stečenim iskustvom iz madridskog Reala, novi košarkaški izazov, Iliji se činio kao veoma dostižan. Iako se pored Partizana i KK Mega Sokerbet dao u trku za talentovanim plejmejkerom, Ilija je ipak smatrao da bi Partizan bio bolja prilika i da bi mu sama činjenica da je bio igrač jednog od najvećih klubova u Srbiji, u budućnosti više značila. 

U tom trenutku sam smatrao da Partizan ima bolje uslove i da bi mi prijalo takvo okruženje. Partizan je pre svega jedno veliko iskustvo, zaista mi je bilo zadovoljstvo da tamo igram, priseća se Milijašević

DINAMIK I DORĆOL 

Nedugo pošto je potpuno igrački napustio zemunsku Mladost i Partizan, Iliji Milijaševiću ponovo stiže ponuda za košarkaši napredak, ali ovaj put iz KK Dinamik Vip Pay. Ilija odlučuje da baš tu zaigra i svoju igru koncentriše na klub sa Dorćola. Da je ta odluka, bila i više nego ispravna, svedoči da je Milijašević upravo u Dinamiku dobio slobodu igre i za kadete i za juniore. Iako još uvek ima 17 godina, zaslužio je poverenje bivšeg trenera juniora, Saše Nikitovića. Kada je potrebno, Milijašević neretko zaigra i za juniorsku selekciju i priznaje koliko je značajno poverenje koje je zadobio od trenera i saigrača. 

Za Dinamik sam se odučio jer je prema mom mišljenju, Dinamik klub sa najboljim uslovima i za rad i za napredovanje, kaže Ilija.

Kao još jedan razlog Milijaševićeve odluke da pređe u KK Dinamik Vip Pay, jeste mogućnost treniranja i igre sa starijim igračima. Ilija je više puta dobijao priliku da zaigra sa seniorima, naravno, još uvek samo u okviru treninga. Novi trener seniora Dinamika, bivši juniorski, Saša Nikitović, bilo kom od mladih igrača Dinamika, pruža šansu da se na treninzima “čeliči” sa starijim igračima i oseti vidno bržu i grublju košarku.

U Dinamiku sam dobio priliku da zaigram i za juniore, ali i da ponekad budem na treninzima seniora. To je možda i glavni razlog mog prelaska u Dinamik, kaže Ilija.

Iako ima više minuta kao kadet, trener neretko Miljaševiću daje šansu da zaigra i za juniore. Takav prelazak znatno utiče na igru mladog košarkaša i pomaže mu da postane formirani igrač.  

Mnogo mi znači što uopšte igram sa juniorima i znači u mom daljem igračkom napretku. Veliko je zadovoljstvo kada se izborite i zadobijete poverenje trenera, kaže Milijašević.

REPREZENTACIJA

Što se tiče reprezentacije, Ilija je 2019. godine zaigrao Evropsko prvenstvo za igrače do 16 godina, odnosno za selekciju U16. Na tom prvenstvu, kao selektor bio je Saša Nikitović. Iako nisu ostvarili značajniji uspeh na tom prvenstvu, šansu za popravku igre Milijašević i saigrači će dobiti već ovog leta. U Turskoj će mlada reprezentacija, tada U17 probati da se da u trku za medalju.  

Nismo ostvarili značajniji uspeh na poslednjem Evropskom prvenstvu, ali nadam se da ćemo ovo leto sve to nadoknaditi, nada se Milijašević.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare