Sport

Ilija Stanković te vodi kroz Free Climbing

Svakim treningom pomeraju se granice mogućeg. Mišići se razvijaju i kičma se ispravlja. Upravo zbog aktivacije svakog mišića, kao kod plivanja, spada među najzdravije sportove.

Da li si znao/la da su povrede u Free climbing-u retke, iako je to jedan od ekstremnih sportova? Ovaj sport je nastao u alpskim zemljama Evrope. Alpinisti kojima je specijalnost bila penjanje suvih stena su počeli da razvijaju ovaj sport. Cilj ovih sportista je tada umesto osvajanja vrhova, bio vežbanje gipkosti, snage i koncentracije, zbog teških detalja u stenama. Osnovna karakteristika slobodnog penjanja je što u njemu nije dozvoljeno korišćenje opreme za penjanje. Koristi se vlastita snaga i spretnost, a oprema služi isključivo za osiguranje od padova. 

Krenuo sam da se bavim ovim sportom od kraja 2015. godine, i treniram u klubu P.A.E.K. u Nišu. Oduvek sam voleo da se penjem po drveću i bio sam bolji od svojih drugova. Želeo sam da iskoristim taj talenat, kaže Ilija.

Penjanje u prirodi

Što se tiče mesta za trening, u Nišu postoje dve opcije. Kada je dan lep i kada je toplo, Ilija obično trenira na velikoj steni blizu Medicinskog fakulteta. Zimi i na jesen se trenira u zatvorenom prostoru u sali osnovne škole Dušan Radović u Nišu, na maloj steni. Postoje prilike kada se treninzi održavaju na pravim stenama, poput onih u Jelašničkoj ili Sićevačkoj klisuri.

Peo sam u prirodi nekoliko puta, tamo se penjemo uglavnom leti. Volim da se penjem na prirodnoj steni, iako je dosta teško i strašno. Naravno jako je lepo i zanimljivo, to je ipak pravo penjanje. Što se tiče tih stena najbitnija je opreznost. Može da se desi da se deo stene polomi i pogodi nekog, kaže on.

Kako free climbing utiče na tebe

Svakim treningom pomeraju se granice mogućeg. Mišići se razvijaju i kičma se ispravlja. Upravo zbog aktivacije svakog mišića, kao kod plivanja, spada među najzdravije sportove. Treninzi se održavaju tri puta nedeljno. Naravno, pored penjanja kao glavnog treninga, rade se i normalne vežbe zbog razgibavanja i postizanja kondicije. Kako bi postigao bolje rezultate, Ilija vežba i kod kuće.

Preporučio bih ovaj sport svima zato što je jako zabavan, ali i naravno naporan. Svakome ko želi da savlada strah od visine, mislim da je ovaj sport pravi izbor, govori on.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare