Vesti

Informer prekršio Kodeks novinara

Nešto više od mesec dana nakon objavljivanja intervjua sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem, šira javnost je uglavnom zaboravila na ovaj slučaj. Ipak, činjenica da se o ovoj temi raspravljalo na poslednjoj sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu pokazuje da ona nije u potpunosti prevaziđena.

Odluka Komisije

U četvrtak, 27. oktobra, glavna tema na dnevnom redu sednice Komisije za žalbe Saveta za štampu bio je dnevni list Informer. Žalbu protiv ove medijske kuće podneo je Autonomni ženski centar, usled otkrivanja detalja zločina prilikom intervjua. Navodi se da su prekršeni istinitost izveštavanja, odgovornost novinara i odgovornost novinara prema izvorima informisanja. Iz komisije tvrde da odavno nisu dobili ovako veliki broj žalbi.

Komisija za žalbe tokom sednice je jednoglasno odlučila da je Kodeks novinara prekršen. U rešenju se navodi da su prekršena poglavlja instinitost izveštavanja, odgovornost novinara, novinarska pažnja i korišćenje časnih sredstava.

Foto: Freepik

Šta kažu članovi Komisije?

U odluci da li je Kodeks prekršen vodila sam se isključivo sadržajem. U Informerovom intervjuu imamo potpuno bolesnu priču u kojoj se žene savetuju kako da se ponašaju kada ih neko siluje. Sve to priča višestruki povratnik iz zatvora koji je i sam rekao da je od svoje 14. godine proveo tri meseca na slobodi, navodi potpredsednica Udruženja novinara Srbije i članica Komisije za žalbe Olivera Milošević, prenosi N1.

Član Komisije za žalbe Vlado Mareš izjavio je da je imao u vidu i dosadašnje tekstove Informera i da ne bi imao ništa protiv toga da ovaj slučaj bude linija koja će deliti novinarstvo na staru i novu eru.

Danas nije prekršio Kodeks

Na sednici se takođe raspravljalo i o slučaju lista Danas, koji je objavio intervju sa glumcem Goranom Jevtićem, osuđenim za nedozvoljene polne radne nad maloletnikom. Komisija je zaključila da u ovom slučaju Kodeks novinara nije prekršen. Protiv ove odluke nijedan član Komisije nije bio protiv, dok su dva ostala uzdržana.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare