Društvo

Internacionalni dani u februaru

Međunarodni dani su prilika da se šira javnost obrazuje o aktuelnim temama, da se mobilišu politička volja i resursi za rešavanje globalnih problema, kao i da se proslave i konsoliduju dostignuća čovečanstva.

Februar, poznat kao mesec ljubavi, ima malo više od međunarodno priznatog Dana zaljubljenih. Ako niste znali, u februaru ima još 10 međunarodnih dana koje su zvanično priznale Ujedinjene nacije. Od Svetskog dana močvarnih staništa do Dana maternjeg jezika, prošli smo samo kroz neke od međunarodnih dana koji su obeleženi u februaru 2023.

Svetski dan močvara – 2.2.

Svetski dan močvarnih staništa obeležava se svake godine povodom obeležavanja godišnjice Ramsarske konvencije o močvarama, koja je potpisana 2. februara 1971. godine, u cilju zaštite ovih ranjivih, ali ključnih staništa. Zanimljiva činjenica je da močvare pomažu u čišćenju naših voda, štite od klimatskih promena i staništa su mnogim vrstama. Oni su ekosistem koji je poplavljen ili zasićen vodom, bilo trajno ili sezonski. Verovatno se sada pitate, ali zašto su u opasnosti. Močvare su među ekosistemima sa najvišim stopama opadanja, gubitka i degradacije. Da li ste znali da močvare nestaju tri puta brže od šuma?

Ovogodišnja tema je apel na rad na regeneraciji močvara, a sve pod sloganom: Oživite i obnovite degradirana močvarna područja. Preko milijardu ljudi, prema Ramsarskoj konvenciji, direktno ili indirektno zavisi od močvara kroz ribolov, poljoprivredu, turizam, vodosnabdevanje… Zbog toga se Svetski dan močvarnih staništa ove godine promoviše korišćenjem heštega #GenerationRestoration i #ForWetlands sa ciljem podsećanja ljudi da ova područja nisu isključivo divlja. Nažalost, čak 63% je nestalo od 1900. godine.

Međunarodni dan žena i devojaka u nauci – 11.2.

Svi možemo da damo svoj deo da oslobodimo ogroman neiskorišćen talenat našeg sveta – počevši od punjenja učionica, laboratorija i sala za sastanke sa ženama naučnicama, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Da li ste znali da istraživačice obično imaju kraće, manje plaćene karijere? Njihov rad je nedovoljno zastupljen u časopisima visokog profila i često se preskaču radi promocije. Značajna rodna različitost je postojala tokom godina na svim nivoima naučnih, tehnoloških, inženjerskih i matematičkih disciplina širom sveta. Generalna skupština je 20. decembra 2013. usvojila rezoluciju o nauci, tehnologiji i inovacijama za razvoj, u kojoj je priznala da je pun i jednak pristup i učešće u nauci, tehnologiji i inovacijama za žene i devojčice svih uzrasta, posebno zbog postizanja rodne ravnopravnosti jednakosti i osnaživanje žena i devojaka.

Svetski dan radija – 13.2.

Svetski dan radija je jedan od najpopularnijih međunarodnih dana Ujedinjenih Nacija. Radio je jeftin i popularan medij, koji može doći do najudaljenijih područja i najmarginalizovanijih ljudi. Nastavlja da emituje i kada drugi mediji ne rade – radi komunikacije u hitnim slučajevima ili nakon prirodne katastrofe. Cilj Svetskog dana radija je podizanje svesti javnosti o značaju radija i podsticanje donosilaca odluka da ga koriste za obezbeđivanje pristupa informacijama i unapređenje međunarodne saradnje. Da li ste znali da je Ajfelov toranj u osnovi jedna velika radio antena?

Tema 12. Svetskog dana radija je Radio i mir. Na Svetski dan radija 2023. UNESKO ističe nezavisni radio kao stub za prevenciju sukoba i izgradnju mira. Promovisanje i podsticanje korišćenja radija je cilj dana.

Međunarodni dan maternjeg jezika – 21.2.

Mnoge škole širom Srbije obeležavaju ovaj dan školskim priredbama, predstavama i sličnim događajima. Ovaj dan je proglasila Generalna konferencija Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u novembru 1999. godine. Ideja za obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika bila je inicijativa Bangladeša. Generalna skupština UN pozdravila je proglašenje dana u svojoj rezoluciji iz 2002. godine.

Ovaj dan podstiče i promoviše višejezično obrazovanje zasnovano na maternjem ili prvom jeziku. To je vrsta obrazovanja koja počinje na jeziku kojim učenik najviše vlada, a zatim postepeno uvodi druge jezike. Ovaj pristup omogućava učenicima čiji se maternji jezik razlikuje od jezika nastave da premoste jaz između kuće i škole, da otkriju školsko okruženje na poznatom jeziku i tako bolje uče.

Većina navedenih informacija preuzeta je sa zvaničnih veb stranica Ujedinjenih Nacija i UNESCO-a.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare