Modern art

Ispisana stranica – dokumentarac koji motiviše mlade

Spontano i tokom perioda samoizolacije, Martina je uložila šest meseci rada montirajući ovaj kratak film koji je za nedelju dana dobio14 hiljada pregleda.

Mladi se u 21. veku ugledaju na ljude iz svoje svakodnevnice. Vreme provedeno na društvenim mrežama nas povezuje sa mladima koje tu vidimo. Iskrivljena realnost objava nas često tera na razmišljanje; kako su te osobe uspešnije od nas? Mladi koji su svojim radom dostigli velike stvari često ne prikazuju na koji način su se izborili da dostignu visine gde se trenutno nalaze.

Jedan od onih koji su ponosno prikazali svoje početke je Dušan Petrović, jedan od najuspešnijih fotografa Srbije. Kroz snimke koji se nalaze na njegovom Jutjub kanalu, kao i na njegovom Instagram profilu, često je moguće pogledati i čuti njegovu priču. Počeci, koji se vezuju za Kragujevac i period dok je Dušan bio u srednjoj školu, čine priču kojom se Dušan ponosi i otvoreno govori kako je stekao status najboljeg modnog fotografa na ovim prostorima.

Njegovu život-priču je najbolje prikazala Martina Dolinac, 21-godišnji amaterski montažer iz Virovitice, Hrvatska. Njen dokumentarni film, koji nosi naziv Ispisana stranica, prikazuje Dušanovu životnu priču i motiviše sve mlade da prate njegove korake. Premda nastao spontano tokom perioda samoizolacije, Martina je uložila šest meseci rada montirajući ovaj kratak film, koristeći se pre svega materijalima iz video snimaka koje su Dušan i njegove kolege i prijatelji postavljali po internetu.

Odakle ideja za film?

Premda se čini da je za montažu potrebno znanje i iskustvo, Martina ističe da se pre ovog projekta nije oprobala u videografiji. Štaviše, osim amaterskog novinarstva u srednjoj školi, na njeno ime se ne može naći mnogo kreativnog pisanja. Ta priča podstiče upravo ono što je Dušanova najbitnija poruka, a to je da samo rad i trud donose uspeh, nevezano za iskustvo, godine i znanje.

foto: Martina Dolovac, privatna arhiva

Pratim Dušanov rad već dve godine. Za vreme samoizolacije sam imala više vremena i odlučila da pokušam da napravim nešto svoje, gde bih prikazala i njegov rad. On je velika inspiracija za sve mlade, za Youth Vibes je rekla Martina.

Kada je reč o naslovu, ideja je došla spontano. Najveća inspiracija je došla Dušanovom pričom koja svakoga od nas vidi kao pokretača svojih snova. To je, kako Martina navodi, samo jedna u nizu poruka koje se mogu pronaći u filmu.

Motivacione poruke u filmu

Tokom 33 minuta trajanja filma, moguće je uočiti nekoliko bitnih poruka koje Martina ističe da Dušan poseduje. Ona takođe navodi i da se one pojavljuju kroz celo njegovo stvaralaštvo, pre svega na snimcima na Jutjub kanalu. Dok je istraživala materijale i prikupljala snimke, primetila je da što više gleda, to sve više vidi očiglednu moć privlačenja koju on poseduje.

Motivacija koju Dušan usađuje svima dolazi upravo od njegove pozitivne energije. Kako često ističe, on ne veruje u sebe, već u sve nas da će uspeti, objasnila je Martina.

Između ostalih, poruke koje se mogu naći u filmu su i da je najbolja zona van zone komfora i da nikada nije kasno za početak,a ako ste sigurni u uspeh, on će sigurno i doći. Takođe, izjava koju je autorka dokumentarnog filma izjavila kao najbitniju govori i da tvoja knjiga ne postoji dok je ti ne napišeš.

Kako je film stekao međunarodnu popularnost?

Kako Martina čvrsto ističe, o njenom projektu malo ko je znao pre premijere. Ona se u jednom trenutku oglasila na društvenim mrežama, što je došlo i do samog Dušana, koji je želeo da pogleda film pre nego što bude objavljen. Nakon što mu se dokumentarac dopao, on je podelio informacije o premijeri na svom Instagram nalogu, nakon čega su to uradili i mnogi drugi. Film je brzo postao najzanimljivija tema večeri, a premijeru su svi više nego rado iščekivali.

foto: Martina Dolovac, privatna arhiva

Dušan mi je i sam pomogao, dao mi je smernice kako da mu pošaljem film i pružio mi je konstruktivnu kritiku nakon što ga je pogledao, objasnila je Martina i dodala da je on film pogledao čim mu ga je poslala, što govori dosta i o njegovoj posvećenosti ljudima koji prate njegov rad.

Narednog dana su, osim Dušana, o premijeri govorili i saradnici iz Balkan Top Star organizacije, njegovi prijatelji i porodica. Prateći objavu filma te večeri, mnogi su se složili da upravo veliki ljudi dobijaju velika prikazivanja. Takođe, činjenica da je film posvećen nekome ko je i dalje mlad govori kako je ispred njega velika karijera.

Martina je pitanje o nastavku karijere u sferi montaže i videografije ostavila otvorenim, želeći da vidi šta joj najbolje leži. Premda je njoj ovo bio prvi video snimak koji je objavila na svom kanalu, on je za nedelju dana prikupio preko 14 hiljada pregleda, što bi mogla biti naznaka daljeg uspeha mlade Hrvatice na regionalnoj sceni.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare