Modern art

Ivan Todorović: Društveno odgovorni umetnik

Ivan Todorović je dvadesetjednogodišnji student digitalne umetnosti, usmerenje film. Piše od svoje šesnaeste godine i autor je četiri romana. 

Ja sebe smatram da sam društveno odgovorni umetnik i zbog  toga se težim da kroz svoju umetnost pošljem neku objektivnu poruku, rekao je Ivan za Youth Vibes i dodaje da  u svojim romanima dosta obrađuje društvene teme kao što su narkomanija, silovanje, LGBT populacija, elitna prostitucija i mnoge druge.  

Mislim da je jako važno da umetnici govore o tim stvarima u vreme kada mediji i društvo ćute, ili ako pričaju ne pričaju na pravi način.

Kako izgleda put stvaranja

Ivan objašnjava da je pre pisanja neophodno da radi istraživanje o temama o kojima želi da piše. Pronalazi sagovornike, čita forume i psihološke i filozofske knjige.

Kroz samo pisanje iako ja nešto proizvodim, zapravo i ja učim. Sazreo sam dosta zbog pisanja. Za mene pisanje predstavlja unutrašnji mir ali i spoljašnji način da se  izrazim što emotivno i duševno, kaže Ivan i dodaje da se trudi da  kroz svoje likove i kroz ono što se njima dešava pošalje poruku onakva kakva jeste.

Predstavljam njihove probleme baš onakvi kakvi oni jesu. Ne ulepšavam ih, želim da budu stvarni. Trudim se da ono što se nalazi u knjizi, njihovi postupci i potezi budu prirodni i rezultat onoga što su oni prošli ranije.

Ivan Todorović; Foto: privatna arhiva

Triler pisac

Ivan za Youth Vibes objašnjava da je pisanje romana, kao jedne od najzahtevnijih književnih formi, za njega predstavljalo jako veliki izazov. Iskustvo je, kako kaže, bilo ludo i zanimljivo i upravo tada je i zavoleo pisanu reč.

Pisanje  je bio najlakši način da se ja izrazim. Nisam toliko dobar govornik koliko sam dobar kada uzmem olovku ili sednem ispred tastaure i pišem, jednostavno postajem druga osoba, kaže Todorović

Ivan kaže da najviše voli da piše trilere. Uvideo je da je jako nadaren za velike, neočekivane obrte, i onda je odlučio to da iskoristi  i da to bude ono što ga obeležava kao pisca.

Shvatio sam da znam da pišem kada sam napisao svoju poslednju knjigu. Pišem knjige koje bih ja voleo da čitam. Najbolja je “Phoneutria”, definitivno, ali mi je omiljena “Igre tajni” jer je tu sve i počelo, rekao je Ivan.

Kombinacija pisanja i filma

Pored pisanja, film je takođe Ivanova velika ljubav i ove dve vrste umetnosti se jako dobro uklapaju. On kaže da pisati scenario i pisati knjigu nije isto, zbog same dramaturgije, ali se trudi da u onome u čemu je dobar kod samog pisanja, recimo romana, iskoristi i za film.

Volim da u ljudima budim nešto, da li to bilo lepo ili ružno, nebitno, samo da ih pogodi i ostavi utisak. To radim i sa filmovima i sa video sadržajima koje pravim, kao i sa knjgama, objašnjava Ivan.

Ivan za Youth Vibes takođe objašnjava i zbog čega više ne režira seriju Krvava zona.

Kada radim, jako pazim na ono što pokušavam ljudima svojim radom da pružim. „Krvava zona“ jednostavno nije projekat u kom mogu dovoljno da se kreativno izrazim. Uvek sam za kvalitet, nikako za kvantitet. Mislim da pametan čovek zna kada treba da povuče crtu i da bude svestan svojih mogućnosti. Duško Radović je rekao: „Pametni mogu da biraju, da budu i pametni i glupi, kako im više odgovara. Glupi nemaju izbora.“ Mislim da je moj izbor sve objasnio.

Planovi za budućnost i podrška

Moj grad me je dosta podržao, jer nikad ne bih ni objavio svoju prvu knjigu, ne bih ni krenuo u ceo taj svet da nije bilo mog grada Mladenovca. Zapravo, radnja moje prve knjige se upravo i dešava u njemu, kaže Todorović i objašnjava da ga svi podržavaju i veruju u njega, čak ni kada sam veruje u sebe.

Ivan trenutno piše svoj peti roman –  Klikbejt,o pedofiliji i opasnostima na internetu.

Ovo je problematika sa kojom smo okruženi, pogotovo sada zbog društvenih mreža i opasnosti na internetu.  

Phoneutria je prvi gej triler na ovim prostorima i bila je  u nominaciji za NIN-ovu nagradu, dok je roman Igre tajni u trenutnom procesu produkcije serije. Više o ovom talentovanom mladom momku možeš da pronađeš na njegovom sajtu, gde takođe možeš i da poručiš knjige.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare