Pitamo te

Izbori 2020. u očima mladih

"Ima dosta onih koji smatraju da njihov glas ne menja ništa, ali dosta takvih glasova možda i promeni."

Nakon kraja proglašenja vanrednog stanja u našoj zemlji, doneta je odluka kojom su republički i lokalni izbori predviđeni za 21. jun 2020. godine. Nas je zanimalo da li će ove godine svoju građansku dužnost ispuniti mladi koji će ove godine po prvi put izaći na izbore.

Prema Izbornom pravu člana 52 Ustava Republike Srbije svaki punoletan, poslovno sposoban državljanin Republike Srbije ima pravo da bira i bude biran. Mnogi bi rekli da mladi nisu zainteresovani za politiku. Međutim većina naših ispitanika planira da izađe da izbore.

Da budem iskrena, nisam neki optimista, ali glasaću verujući da taj glas može da promeni nešto, rekla je Anja (18).

COVID-19 i izbori

Nije trebalo mnogo vremena da vesti koje su se svodile samo na nove podatke o pandemiji virusa
COVID-19 budu preusmerene na predizbornu kampanju.

Već smo navikli da se kod nas sve tempira. Pa iako još nije bio dan gde smo prošli bez zaraženih virusom, sve vesti o tome zamenile su se reklamama kandidata, rekao je Aleksa (18).

Ja i dalje ne znam kada je meni prijemni za fakultet. Ali datum izbora znam, kaže Anđela (18).

Iako su mnogi lideri opozicionih stranaka zahtevali odlaganje izbora, Anđela kaže da je sasvim sigurna da ne postoji razlog zbog koga bi se izbori pomerili.

Politika ima veliku ulogu u životu ljudi, a na neke stvari ipak ne bi trebalo da ima direktan uticaj. Jedna od njih je i obrazovanje, jer dok učimo treba da oformimo svoj sopstveni stav i da imamo slobodan izbor, objašnjava ona.

Informisanje mladih o izborima

Počele su i takozvane debate političkih protivnika, kako bi se glasači bolje upoznali sa programima stranaka. Mladi su se izjasnili da će se u većini informisanja služiti internetom, ali i da će popričati o ovoj temi sa porodicom i prijateljima.

Oko nekih stvari sam već delimično informisan, ali ću propratiti i kampanju, na osnovu čega ću se odlučiti, kaže Uroš (18).

Ono što bi trebalo da mladi istraže pre nego što se odluče za broj koji će zaokružiti jeste šira slika stranke. Trenutno na našoj političkoj sceni mnogo je više partija koje postoje već duži period, ali se nekako čini da se malo ljudi na to osvrće.

Jako je bitno koju poruku stranke šalju, ali nije sve ni u sadašnjosti. Svi su oni tu bili i ranije, tako da ću da se osvrnem i na to. Pokušaću da razumem program ukoliko neko i predstavi svoj, rekla je Marija (18).

CRTA-kako mladi vide izbore?

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost ili CRTA je nezavisna i nestranačka organizacija civilnog društva koja je posvećena razvoju demokratske kulture i građanskog aktivizma. Na njihovom YouTube kanalu možeš pogledati seriju 18 PLUS koja prikazuje kako mladi vide izbore 2020. godine.

O tome da li ćeš da (ne) izađeš na izbore odluka je samo na tebi. Ipak, nama i na nama svet ostaje. Zato ne budi tako siguran da jedan glas ne znači ništa.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare