Sport

Između niškog temperamenta i engleske discipline

O tome da li je i koliko teško prilagoditi se strogim engleskim pravilima pričali smo sa Milom Ivanov, učenicom "Culford Independent School" za talentovane sportiste.

Mnogi tinejdžeri se odlučuju da svoje srednje obrazovanje dobiju u nekoj od inostranih škola – neki su zbog selidbe svoje porodice bili primorani na to, dok veliki broj mladih dobija tu mogućnost zbog svojih uspeha, prvenstveno u sportovima. Culford Independent School je škola koja se nalazi u Bury St. Edmunds-u, u blizini Kembridža. Škola ima poseban program za uspešne mlade sportiste u ragbiju, tenisu, golfu, plivanju i u ostalim sportovima. O tome da li je i koliko teško prilagoditi se strogim engleskim pravilima, krevetu u 10h i nastavi u subotu, pričali smo sa Milom Ivanov, učenicom ove škole koja važi za jednu od najboljih internatskih škola u Engleskoj,

Njoj je priliku da uči u Engleskoj omogućio tenis, koji trenira od 4. godine i pomoću kojeg je i dobila stipendiju. Ona nagoveštava da je u Englesku otišla da se jednako usresredi i na tenis i na školu, a uspehe je ređala na oba polja. Vrlo brzo je ušla u prvi školski tim, sa kojim je kasnije i osvojila Državno prventsvo u Engleskoj, a takođe se istakla i kao odlična fizičarka i postala tutor mlađim učenicima. Ona smatra da su joj tenis i to što je škola internatskog tipa pomogli dosta da se uklopi.

Mila Ivanov; foto: Ilija Grujić

Sa svojim timom provodim puno vremena, ali se svakako družimo i van treninga. A to što sam u internatu mi je pomoglo da moje društvo čine deca sa svih strana sveta. Na primer, moja cimerka Jiawen je iz Kine, Jasmin je iz Engleske, Finn Zillch iz Nemačke, Patricia iz Španije, Joeal iz Italije, Aleksandar iz Kenije…

foto: Ilija Grujić

Kako izjavljuje, Mili kuća često nedostaje, ali su u Engleskoj raspusti mnogo češći nego kod nas, tako da često dolazi u Srbiju. A kao deo godine kada joj kuća najviše nedostaje, izdvaja period kada ima GSCE ispite – na kraju svake godine imaju 24 ispita u toku dva meseca koji obuhvataju celokupno gradivo koje su izučavali te godine. Kao kod nas prijemni, ti ispiti su im kasnije presudni za koledž. Dodaje da se školstvo tamo jako razlikuje, ali ga ona smatra mnogo bolje organizovanim nego što je naše.

Profesori ovde se ne trude da nas srozaju kada god imaju priliku za to, već gledaju da se svakom učeniku posvete što više mogu, kao i da mu pruže potebnu podršku. Lepo je imati drugarski odnos sa svojim profesorima, izjavila je Mila.

Takođe, ona kao pozitivnu stranu učenja u ovoj engleskoj školi, izdvaja mogućnost biranja većinu svojih predmeta. Obavezni predmeti su joj engleski, engleska literatura, matematika i nauka, dok ostale predmete biraju sami, pa je Mila na primer uzela sportsku psihologiju i fiziku.

Kako kaže, engleska disciplina koja se usko graniči sa vojnom, u početku ju je baš smarala, ali se vremenom navikla.

Sad mi je normalno da sam u internatu pre devet časova, a u krevetu već u 10. Kao i da se petkom uveče umesto za izlazak, spremam za školu, koju imam i subotom. Međutim u subotu uveče dobijemo sat vremena duže, tako da se u internat vraćamo u 10. Subotom takođe možemo da idemo do grada.

Mnogobrojne medalje; foto: Ilija Grujić

Za kraj, Mila je dodala svoje planove za budućnost – ona namerava da sledeće godine pređe na Bramton College koji se nalazi u zapadnom Londonu. Izdvaja da će imati tamo priliku da posveti više pažnje predmetima koje voli, a i Nacionalni teniski centar se nalazi tamo.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] Kako je srpska upornost i italijanska energičnost dopitna kombinacija za mladu teniserku i kako je tenis omogućio studiranje u Engleskoj. Sjajnim košarkašima koji svoju karijeru nastavljaju u […]