Svojom glavom

Kada fiktivni sistem vrednosti postane tvoj realan život

Na Letnjoj pozornici u Nišu 31. jula nastupali su Jala Brat i Buba Koreli. Njihov nastup neće ostati upamćen po dobroj muzici i provodu, već po incidentu koji se dogodio.

Naime, jedan od fanova se popeo na binu, a momci na bini su tog dečka nasilno izgurali i doslovno bacili nazad u publiku. Snimak incidenta već danima kruži društvenim mrežama.

Sistem vrednosti koji ovi popularni reperi promovišu kroz svoje pesme prelio se i u realan život. Problem nastaje kada mladi pomisle da je takav sistem vrednosti dobar, a još veći kada sami izvođači postanu jedni od bahatih momaka iz njihovih pesama. Ako na nastupima ovih repera tražiš isključivo muziku koja promoviše prave životne vrednosti, tragajući ćeš najverovatnije završiti u ćorsokaku. Poenta je da se dobro zabaviš i da te ponese ritam.

Nasilje nije rešenje, tako barem kažu. Ipak, sa pojavom snimka, pojavile su se i dve grupe mišljenja. Prva je ta da je dečko sa bine i zaslužio što je tako prošao, jer ide da sluša tu dvojicu. Drugi smatraju da iako nije u redu tako skakati na binu, nasilje jednostavno nije rešenje, naročito kada je u pitanju dete koje je verovatno ponela atmosfera.

Ono što je poražavajuće jeste da neki ljudi smatraju da je ovakav pristup dobar. Ako mu je, što ide da sluša tu dvojicu, ja da sam roditelj tog deteta odrekao bih ga se… Ipak je najlakše da komentarišeš kraj malog ekrana, neupućeno, površno i bez težnje za kritičkim pristupom. Na kraju krajeva, to ipak nije tvoje dete i taj udarac te neće zaboleti.

Ovaj incident je sasvim očekivano propratilo i komentarisanje na nacionalnoj osnovi. Nije bitno odakle su Jala i Buba, a nije bitno ni odakle je dečko kojeg su nasilno sklonili sa bine. Čovek je izvršio nasilje nad čovekom i to je alarm za uzbunu, bio on iz Srbije, Bosne i Hercegovine ili nedođije koje nema ni na mapi.

Sve se to moglo rešiti i drugačije, možda ljubaznom molbom da se napusti bina, u krajnjem slučaju i pristojnim udaljavanjem. Sila (ne nasilje), primenjuje se samo u slučaju kada neko ugrožava bezbednost na nastupu.

Problem je što su sami izvođači, njihovi menadžeri, prijatelji i sledbenici počeli da žive te pesme. Ako imaš popularnost, imaš i veći uticaj, a toga moraš biti svestan. Možeš da pevaš o brzim automobilima i uličnoj školi, ali ne i da voziš gradom dvesta na sat i biješ ljude.

Rešenje nije ni loše formulisano izvinjenje Jale i Bube, a ni zabrana ovakve muzike. Nema potrebe da skačeš na binu, ali ako se ipak desi, definitivno zbog toga ne zaslužuješ batine.

Javne ličnosti moraju biti svesne da svojim ponašanjem daju primer svojim fanovima. Ako oni toga nisu svesni, možemo barem mi. Oni nisu uvek sjajni idoli, a neretko su sasvim drugačiji od onoga kakvim se predstavljaju.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare