Lifestyle

Kada je ceo svet stao, ti se pokreni

Online volontiranje je jedno od retkih aktivnosti koje nam pruža priliku da pomognemo ljudima oko sebe, a da se ne pomerimo iz svog kreveta.

Kroz vreme, načini volontiranja su se menjali, ali ne i svrha. Današnje volontiranje uključuje doniranje vašeg virtuelnog vremena i veština. Umesto da budu fizički prisutni prilikom volontiranja, sadašnja situacija omogućava virtuelno volontiranje u dosta aspekata pomoći osobama kojima je neophodno. Internet nam je omogućio da naše veštine više nisu ograničene geografskom lokacijom.

Na primer, ljubitelji istorije mogu da sarađuju sa Smithsonian-om kako bi pomogli da se istorijski dokumenti postanu dostupni. Birdwatchers mogu pomoći u praćenju populacija ptica i migracionih obrazaca pomoću eBird-a, dok astronomi amateri mogu doprineti mapiranju neba u Zooniverse.

Zbog trenutne situacije širom sveta,mnoge orgranizacije daju priliku mladima da se okušaju u virtuelnom tj. online volontiranju.

VolonteriNaMreži

VolonteriNaMreži su mladi koji žele da od svoje kuće podrže svoje vršnjake tokom kućne izolacije zbog pandemije korona virusa i pomognu im  proverenim informacijama i savetima. Ovo je jedinstvena prilika da se pridružite UNICEF organizaciji volontera, koji pomažu mladima i adolescentima širom sveta.

Trenutno najaktuelnija tema je pomoći osobama u izolaciji da sačuvaju svoje mentalno i fizičko zdravlje. Ako imate više od 18 godina, možete korisno iskoristiti svoje znanje stranog jezika, time što ćete prevoditi tekstove koji su namenjeni deci i učenicima. Prijave traju do 13. juna, kada se ova akcija završava.

U-Report

Nevladina ogranizacija U-Report, uvek traži online volontere u smislu popunjavanja viber anketa.

Popunjavanjem anketa koje se tiču svakodnevnice mladih, pomažemo stručnjacima sa ovog portala da bolje shvate probleme mladih i pomognu u traženju njihovog rešenja. Takođe, ako ste više motivisani, oni su uvek otvoreni za predloge o boljem radu i saradnji sa mladima.

Postani i ti U Reporter, anonimno je i besplatno, a uvek se možeš isključiti. Dovoljno je da pronađeš među javnim nalozima U Report Srbija naViber-u ili Facebook-u, pošalješ bilo koju reč i tako aktiviraš chat za prijavljivanje.

Pomogni vršnjacima u ispunjavanju školskih obaveza

Skoro se pojavio pokret online volontiranja u vidu pomaganja vršnjacima u ispunjavanju školskih obaveza. Pokret je i ranije postojao, ali je zbog novonastalih okolnosti, sada dostigao vrhunac po brojuprijavljenih kojima treba pomoć.

Možete se prijaviti kao tutor ili kao učenik kome treba pomoć. Potrebne su im samo neke od vaših osnovnih podataka i dobra volja.

Promoviši svoj talenat

Unija srednjoškolaca podstiče bavljenje muzikom tokom karantina. Potrebno je osmisliti kompoziciju bilo kog žanra muzike i poslati na instagram ili i-mejl Unije srednjoškolaca. Time oni promovišu mlade talente i pomažu im da njihov talenat bude prepoznat.

Online lonac (Lonlajn)

Online lonac tj. Lonlajn je akcija koju je ogranizacija mladibgcentar pokrenuo u želji da pruži prostor da se izraze i sa svojim vršnjacima podele svoje veštine. Počevši od razgovora o serijama i filmovima, preko časova jezika, kuvanja i plesanja do online radionica interaktivnog razgovora. Ukoliko želiš da se prijaviš, svoju prijavu možeš poslati na njihov mejl.

Pomozi najugroženijima

Kancelarija mladih je uvek otvorena za nove volontere u raznim oblastima, od uređivanja sajtova i profila na društvenim mrežama do pomaganja starijima tokom vanrednog stanja.

Razmotri ove opcije i aktiviraj se sada kada je i ceo svet stao!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare