Lifestyle

Kada studenti daju doprinos svojoj osnovnoj školi

Grupa niških studenata održala je u subotu, 6. novembra, akciju pod nazivom "Sunce, koliko je sati?".

U dvorištu OŠ „Ratko Vukićević“ u Nišu postavljen je sunčani časovnik, posađeno je 10 stabala tuje i sakupljeno je smeće sa ciljem da se školsko dvorište ulepša.

Učesnici akcije; foto: privatna arhiva

Ova neformalna grupa odabrana je kao jedna od 135 najboljih akcija na konkursu Šta nam teško, u okviru programa Mladi su zakon, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, a sprovode ga Mladi istraživači Srbije sa partnerima.

Od teme na predavanju do projektne ideje

Mihailo Mitić, predstavnik neformalne grupe, za naš portal kaže da je ideja nastala tako što su u okviru predmeta matematička geografija, na Geografskom fakulteta Univerziteta u Beogradu, obrađivali sunčane časovnike i kako oni rade.

Meni je to bilo izuzetno zanimljivo i pitao sam profesora da li mogu da postavim sličan sunčani časovnik na mojoj osnovnoj školi. Profesor se složio i odradio mi nacrt. Ja sam uradio dizajn i u okviru konkursa „Šta nam teško“ napisali smo projekat i dobili finansije da cela ova ideja bude realizovana, rekao je Mihailo.

Mihailo Mitić; foto: privatna arhiva

Uspomene iz školskih dana

Mladen Mitić, jedan od volontera ove grupe kaže da je cilj projekta da se mladi aktiviraju i da se nešto dešava u našoj zajednici.

Izabrali smo ovo mesto zato što smo bivši učenici ove osnovne škole. Na ovaj način želimo da kažemo hvala za sve lepe trenutke koji su nam se desili ovde, poručio je Mladen.

Mihailo se nada da im ovo neće biti poslednja akcija i da će nastaviti saradnju sa programom Šta nam teško, ali i da će uraditi još nešto kao samostalna neformalna grupa.

Učesnici akcije; foto: privatna arhiva

Svoje oduševljenje povodom ove akcije podelio je još jedan volonter, Nikola Nikolić, koji je rekao da svaki čovek mora da se trudi da svoju okolinu čuva i održava na najbolji način.

Ovim projektom koji vodi moj dobar prijatelj, Mihailo Mitić, pokazano je koliko je jednoj mladoj osobi stalo do očuvanja životne sredine i onoga što ga okružuje.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mladen
Mladen
2 godine pre

Bravo i za volontere, ali i za mladu novinarku!