Kako da

Kako da napišeš funkcionalnu mapu uma?

Uz maštu i flomastere možeš prevazići dosadno učenje kroz samo par koraka.

Mapa uma je dijagram koji organizuje činjenice i ideje oko centralnog subjekta. Kombinuju se reči, slike i mnogo boja da bi se kompleksna informacija rezimirala vizuelnim putem.

Naziv mapa uma je 1970. godine izmislio naučnik Toni Buzan, ali su ih ljudi odavno pre toga koristili. Čak je i Leonardo da Vinči koristio mape uma. Mogu se koristiti za prezentacije, projekte, organizovanje eseja, ispite, učenje ili za bilo šta drugo gde ti vizuelni prikaz može pomoći. Po Toniju Buzanu, mape uma oponašaju način na koji mozak organizuje informacije. Mnogo su efektivnije nego tradicionalne beleške.

Naš mozak ima potrebu da stalno nešto svrstava, kategorizuje i povezuje. Mape uma aktiviraju mnoge delove mozga koji dublje analiziraju i bolje memorišu podatke. Kada praviš mapu uma, neophodno je i da kreativnu i analitičku stranu koristiš u istoj meri. Tada istovremeno razvijaš smisao za reči, slike, brojeve i boje. Slike čine učenje mnogo zabavnijim. Što su slike originalnije, to je mozgu lakše da ih zapamti. Dovoljno je da jednom napraviš mapu uma o određenoj temi i već si analizirao i organizovao informacije.

foto: Kristina Cvetković

Da bi napravio sopstvenu funkcionalnu mapu uma, nije ti potrebno mnogo. Samo se fokusiraj na glavnu reč oko koje ćeš da se nadovezuješ povezanim motivima i pojmovima. Naravno, tu su definicije ili formule koje moraš da zapamtiš napamet i zato ih ukrasi ili oboji kako bi bile upečatljivije.

Takođe je i atmosfera veoma bitna. Izoluj se od ukućana, ugasi uređaje koji te ometaju, pusti neku laganu muziku i prepusti se svojoj kreativnosti. Za pravljenje mape uma postoje određena nepisana pravila, koja pomažu da se mapa lakše napravi.

Početak pisanja

Koristi prazan beli papir. Poželjno bi bilo da ga okreneš vertikalno zbog preglednosti. Format zavisi od obima lekcije, ali najčešće se koristi A4 list papira. Počni da pišeš od sredine papira gde ćeš upisati naslov (centralnu ideju).

Boje markera

Koristi različite boje koje će ti pomoći da informacije svrstaš u kategorije. Najbolje je da koristiš osnovne boje; ne previše svetle i ne previše tamne, zarad preglednosti. Posebno su upadljive jarke boje, poput zelene i roze.

Kako se piše?

Koristi grane kako bi povezao pojmove. Iskrivljene grane su mozgu zanimljivije nego klasične linije. Trudi se da imaš što više ključnih reči ili kratkih fraza umesto dugačkih rečenica. Ne piši pune definicije, već asocijacije i povezane pojmove.

foto: Kristina Cvetković

Slike i crteži

Slike su veoma bitan deo. Najbolje bi bilo da imaju što više detalja jer ćeš tako lakše napraviti priču od toga. Ne zaboravi: Jedna slika vredi hiljadu reči. Pored slika, simboli i strelice mogu da budu od velike pomoći, kao i neobični oblici. Koristi sve što ti se čini korisnim i što ćeš se lako kasnije setiti.

Originalnost

Najvažnije je da sam praviš mape uma – ne da poazjmljuješ od društva ili skidaš sa neta, kako god one izgledale. Brže ćeš zapamtiti gradivo i koristićeš svoje asocijacije na određenu lekciju. Isti savet možeš dati i ako neko bude želeo da pozajmi tvoju mapu uma.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare